ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,9453
EURO
31,3776
ALTIN
1.882,55
BIST
8.079,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
13°C
Bursa
13°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Yağmurlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C

Tespihin ruhu, Bursa Vakıf Kültürü Müzesi´nde

Tespihin ruhu, Bursa Vakıf Kültürü Müzesi´nde
02.04.2018 11:05
375
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Devasa boyutlarıyla dikkat çeken zikir tespihleri, müzenin en çok ilgi gören eserlerinin başında geliyor.

Haktan geleni hak adına halka veren vakıfların hikayesinin anlatıldığı Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, Türk İslam kültürüne ilişkin nadide eserleri bünyesinde barındırıyor.

500 farklı parçadan oluşan koleksiyonların beğeniye sunulduğu müzede, iri taneli bin boncuk dizili zikir tespihleri dikkat çekiyor. Başparmak ve işaret parmağının arasından ‘boncukların sırayla çekilmesi ile’ dua ve zikirle birleşen tespihler, İslam kültüründe önemli bir yer tutuyor. İpe dizilmiş nizami 33 boncuktan çok öte bir anlayışın sembolü olan tespihlerin taşınması, çekilmesi, bir başkasına verilmesi, hediye edilmesi veya saklanması derin bir görgü ve adap gerektiriyor. Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde birçok farklı örneği bulunan tespihler; genelde yılan, öd, ateş ve sandal gibi ağaçlardan yapılsa da en makbulü olarak kehribar ağacı biliniyor. Mamut dişi de kehribar ağacının hemen ardından tercihlerde ilk sırayı alıyor. Genelde kemane tezgâhlarda yapılan ve hammaddesi Afrika’nın zehirli ağaçları olan tespihlerin ustaları, bu zehirli ağaçların talaşını solumaktan erken yaşta vefat ediyor. Yine pek çok tespih ustası, zehirleneceğini bile bile sanatını icra etmeye devam ediyor. Tespih adabının ‘en ince detaylarına kadar’ senaryolaştırıldığı müzede, Bursa’daki dergâh ve tekkelerin yanı sıra camilerden bağış alınan ürünler teşhir ediliyor. Birçok farklı tespih çeşidinin yer aldığı müze, ziyaretçilerini zaman içinde anlamlı bir yolculuğa çıkarıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.