enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4694
EURO
36,5721
ALTIN
3.051,73
BIST
9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Yağmurlu
Çarşamba Çok Bulutlu
8°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
8°C
Cumartesi Açık
11°C

Avrupa’da en tehlikeli mutfak aleti: Yılda 40 bin ölüme neden oluyor

Avrupa’da en tehlikeli mutfak aleti: Yılda 40 bin ölüme neden oluyor
14.12.2024 09:36
13
A+
A-

Castellón Jaume I Üniversitesi Araştırması: Evlerdeki En Tehlikeli Elektrikli Cihaz

Castellón Jaume I Üniversitesi’nin bir araştırması, evlerimizdeki en tehlikeli cihazın hangisi olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırma, aile içi ölümlerin başlıca nedenlerinden birinin gazlı ocaklar olduğunu ortaya koydu. Özellikle Avrupa’da her yıl yaklaşık 40.000 erken ölüm, bu cihazlarla ilişkilendiriliyor.

Castellón Jaume I Üniversitesi’nden Juana María Delgado, gazlı ocakların ürettiği kirleticiler arasında nitrojen dioksitin (NO2) öne çıktığını belirtiyor. Ancak Delgado, NO2’nin yanı sıra aynı derecede zararlı olabilecek başka kirleticilerin de bulunduğunu vurguluyor. Bu durumun yalnızca “buzdağının görünen kısmı” olduğunu ifade eden uzman, gerçek ölüm sayısının çok daha yüksek olabileceğini öne sürüyor. Delgado, gazlı ocakların riskleri konusunda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini belirtiyor.

İspanya’da yapılan bir araştırma, sobaların sadece nitrojen dioksitin neden olduğu yılda yaklaşık 2.000 erken ölümle ilişkilendirilebileceğini ortaya koyuyor. Ancak diğer zararlı bileşenler de göz önünde bulundurulduğunda, bu sayının çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Araştırmayı yürüten Juana María Delgado, soba kullanan evler için iki önemli öneride bulundu. İlk olarak, mutfağın her zaman, özellikle soba kullanımı sırasında, iyi havalandırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, davlumbazın soba kullanımı sırasında otomatik olarak açılmasının bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Uzmanlar, kömür ve odun yerine gaz kullanımına geçilmesinden bu yana sobaların tehlikelerine dikkat çekiyor. Araştırmacılara göre, bu ölümlerin ana nedeni soba kaynaklı hava kirliliği. Uzun yıllardır bilinen bu risk, sobaların güvenli kullanımına yönelik önlemleri yeniden gündeme taşıyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.