İsrail’in Filistin’e Saldırıları: Yerel ve Küresel Etkiler
Tocci, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının hem bölgesel hem de küresel yankılarına değindi.
Yerel Etkiler
Tocci, İsrail ileKörfez ülkeleri arasındaki normalleşme sürecine işaret ederek, Filistin meselesinin ihmal edildiğini vurguladı. İsrail’i de içeren Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) gibi çok uluslu projelerin, Filistin’e yönelik saldırıların artık olmadığı varsayımına dayandığına dikkat çekti.
Küresel Boyutlar ve Çifte Standartlar
Tocci, İsrail’in saldırılarının küresel düzeyde Ukrayna savaşına kıyasla daha az ilgi görse de daha derin hissedildiğini belirtti. Orta Doğu’daki durumun, Kuzey ile Güney arasındaki ayrışmayı yansıttığını ifade eden Tocci, Filistin meselesinin Güney ülkelerinde sömürgecilik ve şiddet anılarını canlandırdığını vurguladı.
Uluslararası diplomasinin uluslararası hukuku desteklemesi gerektiğini vurgulayan Tocci, uluslararası hukukun ihlalinin ve çifte standartların adalet için tehdit oluşturduğunu söyledi. Çifte standartların uluslararası hukuku zayıflattığını ve uluslararası mahkemelerin meşruiyetini baltaladığını belirtti.
Orta Doğu’da Barış
Tocci, İsrail’in 2023 Ekim sonu itibarıyla gerçekleştirdiği saldırıların ardından Orta Doğu’da İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının unutulduğunu ifade etti. Lübnan’daki ateşkesin uzun vadeli barışa yol açabileceğine şüpheyle yaklaşan Tocci, ateşkesin İsrail’in güneye odaklanmasına ve İran’la doğrudan çatışmaya girmesine neden olabileceğini belirtti.
Avrupa’nın Orta Doğu’daki Rolü ve İmajı
Tocci, Avrupa Birliği’nin (AB) Orta Doğu’da itibar kaybettiğini belirterek, AB’nin bölgesel sorunlara müdahaledeki gecikmesinin Güney ülkelerinde güven kaybına yol açtığını söyledi. AB’nin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında verdiği tutuklama kararına kararsız kaldığını da vurguladı.