enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6495
EURO
37,1900
ALTIN
3.159,91
BIST
10.105,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
16°C
Cuma Yağmurlu
11°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Pazar Parçalı Bulutlu
13°C

İğneli aşılar tarih oluyor: İğne fobisi olanları sevindiren buluş! İşte yeni aşı sistemi

İğneli aşılar tarih oluyor: İğne fobisi olanları sevindiren buluş! İşte yeni aşı sistemi
10.01.2025 14:40
14
A+
A-

Ciltten Aşı: İğnesiz Bağışıklık

İki Amerikan araştırması, aşıların iğnesiz uygulanabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmalar, cildin kendi bağışıklık sistemini harekete geçirerek enfeksiyonlara karşı savaşabileceğini ve antikorlar üretebileceğini gösterdi.

Farelerdeki Başarı

Araştırmalarda, Staphylococcus epidermidis bakterisiyle aşılanan farelerin yerel bağışıklık sistemlerinin güçlendiği görüldü. Bakteri, T lenfositlerinin üretimini tetikleyerek fareleri enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı hale getirdi.

Antikor Üretimi

Araştırmacılar daha sonra, Staphylococcus epidermidis’in aynı zamanda B lenfositlerini harekete geçirerek antikor üretimine yol açtığını keşfettiler. Bu antikorlar, enfeksiyonlarla mücadelede hayati önem taşır ve en az 200 gün boyunca vücutta kalabilir.

Cilt Bağışıklığı

En önemlisi, bakteri kaynaklı bağışıklık tepkisinin, lenf düğümleri devre dışı bırakıldığında bile ciltte aynı şekilde meydana geldiği görüldü. Bu, cildin kendi bağışıklık sistemini harekete geçirerek enfeksiyonlara karşı etkili bir şekilde savaşabileceği anlamına geliyor.

Potansiyel Bir Aşı

Araştırmacılar, bu keşiflerin, Staphylococcus epidermidis’i dönüştürerek iğnesiz bir aşı üretme potansiyeli taşıdığına inanıyorlar. Ancak, bu bulguların insanlar üzerinde test edilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Özet

Yeni araştırmalar, cildin enfeksiyonlarla savaşmak için kendi bağışıklık sistemini harekete geçirebileceğini ve aşıların gelecekte iğnesiz uygulanabileceğini gösteriyor. Cilde uygulanabilecek potansiyel aşılar, enfeksiyonlara karşı daha etkili ve daha az invaziv bir koruma sağlayabilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.