enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4694
EURO
36,5721
ALTIN
3.051,73
BIST
9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Yağmurlu
Çarşamba Çok Bulutlu
8°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
8°C
Cumartesi Açık
11°C

Neden en az 7 saat uyumalıyız

Neden en az 7 saat uyumalıyız
14.12.2024 05:46
13
A+
A-

Uyku: Sağlıklı Yaşamın Temel Taşı

Sağlık uzmanları, uykunun yemek ve içmek kadar hayati bir ihtiyaç olduğunu vurguluyorlar. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, yeterli ve kaliteli uykunun neden hayati önem taşıdığını açıklıyor.

Uykunun Sağlığa Katkıları

  • Beyin Temizliği: Uyku sırasında beyin kendini temizler ve bakım moduna girer. Derin uyku evresinde beyindeki sinir hücreleri, gün boyunca biriken toksinleri temizler. Bu sayede Alzheimer hastalığıyla ilişkilendirilen beta-amiloid plakları da temizlenir.
  • Hormon Dengesi: Uyku sırasında melatonin, büyüme hormonu gibi birçok hormon salgılanır. Melatonin uyku-uyanıklık döngüsünü düzenler ve hücresel hasarı önler. Büyüme hormonu, özellikle derin uyku evresinde salgılanır ve doku onarımını ve kas büyümesini destekler.
  • Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesi: Bağışıklık hücreleri, uyku sırasında virüsler ve kanser hücreleriyle savaşır. Kalitesiz uyku bu hücrelerin sayısını ve etkinliğini azaltır.
  • Hafıza: Sağlıklı uyku, daha iyi hafıza, hızlı karar verme ve yaratıcılığı destekler.
  • Metabolik Sağlık: Uyku, metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur. Uykusuzluk insülin direncini artırarak diyabet ve obezite riskini yükseltir.
  • DNA ve Hücresel Onarım: Uyku sırasında vücuttaki hücreler onarılır ve yenilenir. Araştırmalar, yeterli uykunun hücrelerin telomer uzunluğunu koruyarak biyolojik yaşlanmayı yavaşlattığını gösteriyor.
  • Stres Yönetimi: Kaliteli uyku, duygusal dengeyi sağlar. Uykusuzluk, depresyon ve anksiyete riskini artırır.

Az Uyumanın Riskleri

Az uyku, beyindeki prefrontal korteksin işleyişini bozar ve dikkat seviyelerini ve üretkenliği düşürür. Ayrıca uykusuzluk kalp hastalıkları, obezite, diyabet ve kanser riskini artırır. Bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara karşı savunmasız hale getirir.

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için uyku, beslenme, egzersiz, stres yönetimi ve sosyal bağlantılar gibi faktörlerin birlikte ele alınması gerekir. Ancak uyku, bunların hepsini doğrudan etkileyen sağlığın temel taşıdır.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.