Osmangazi’de şiir dolu günler Osmangazi Belediyesi’nin yeni hizmete sunduğu İsmail Hakkı Tonguç Şiir Kütüphanesi, şiir tutkunlarını bir araya getiren özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Şair ve Yazar Muhsine Arda’nın katıldığı söyleşide, katılımcılar şiir dolu bir sohbetin keyfini çıkardı. Yazar, kendi eserlerinden şiirler seslendirirken, ‘erkek gibi kadın’ kavramını örneklerle açıklayarak dinleyicilere farklı bir bakış açısı sundu.
Yoğun ilgi gören programda konuşan Muhsine Arda, şiire olan sevgisinin çocukluk yıllarına dayandığını dile getirdi: “Beni şiire Yunus Emre’nin güzel dizeleri yönlendirdi. Babam, Köy Enstitüleri’nde öğretmendi ve evimizde akşamları şiir, roman ve öyküler okunurdu. Anneannem ve babaannem masallar anlatırdı; biz çocuklar da büyüklerimize bilmeceler sorar, fıkralar anlatırdık. Şiire böyle bir ortamda başladım. Küçük yaşta şiirle tanışırsanız, o sizi sarar ve bir daha bırakmaz. Bugün benim gibi şiir kitapları yazan biri olabilirsiniz,” ifadeleriyle, katılımcılara ilham verdi.
Genç kızlara feminist olmaları tavsiyesinde bulunan Yazar Muhsine Arda, söyleşide feminizmin doğru anlaşılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Gençler ve özellikle genç kızlar, feminist olun diyorum ama feminizmin ne olduğunu doğru tanımlamak şart. Bana ‘Siz feminist misiniz?’ diye soruyorlar. Cevabım: Evet, ben azılı bir feministim. Ancak feminizmi insan hakları çerçevesinde değerlendiriyorum. Kadın haklarını savunuyorum. Bir erkeğin sahip olduğu haklara benim de sahip olmam gerekiyor. Eğer o tır şoförü olabiliyorsa, ben de olabilmeliyim. Eğer yurtdışına master veya doktora yapmaya bursla gönderiliyorsa, aynı hak bana da tanınmalı.”
Arda, geçmişte kadınlara yönelik fırsat eşitsizliğine dair yaşadığı tecrübeleri paylaştı: “Üniversiteyi bitirdiğim yıllarda devlet bursu alanların yalnızca yüzde 2’si kadındı. Erkekler her zaman öncelikliydi. Girdiğim tüm sınavlarda birinci yedek oldum ama hiçbir zaman burs kazanamadım. Yurt dışına gönderilenlerin birçoğu eğitimlerini tamamlamadan geri döndü. Belki o fırsat bana tanınsaydı, bugün çok daha önce bir profesör olarak ülkeye hizmet edebilirdim.”
Feminizmin sadece bir tepki ya da gösteriş olmadığını belirten Arda, “Feminizm, adil bir şekilde birlikte yaşamak demektir. Bir erkek mühendis 5 bin lira alıyorsa, bir kadın mühendis de aynı ücreti almalı,” ifadelerini kullandı.
Söyleşi sonrası, Arda katılımcılara “Erkek Gibi Kadın” kitabını imzalayarak etkinliği sonlandırdı.