enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6842
EURO
36,8214
ALTIN
2.932,53
BIST
9.935,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
14°C
Bursa
14°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Advert

Siyah benekli havuçlar yenir mi yoksa çöpe mi atılmalı? İşte yanıtı

Siyah benekli havuçlar yenir mi yoksa çöpe mi atılmalı? İşte yanıtı
13.11.2024 20:05
10
A+
A-

Havuçlardaki Siyah Noktalar

Havuçlar, popüler sebzelerdir ve lezzetleri kadar besleyici değerleriyle de bilinirler. Ancak bazen havuçların üzerinde siyah noktalar oluşabilir ve bu da yenilmeleri gerekip gerekmediği konusunda sorulara yol açar.

Siyah Noktaların Nedeni

Bu siyah noktalar genellikle Alternaria yaprak lekesi adı verilen bir mantar enfeksiyonunun sonucudur. Bu enfeksiyonun en yaygın nedeni, yanlış saklama koşullarıdır. Nemli ve sıcak ortamlar mantarların büyümesini hızlandırır ve havuçların üzerinde bu lekelerin oluşmasına neden olur.

Yenilmeli mi, Atılmalı mı?

Havucun üzerinde küçük bir siyah nokta veya uçlarında beyaz bir tüy varsa, küflü kısmı keserek ayırabilir ve havucu tüketebilirsiniz. Ancak bu durumda havucu çiğ değil, pişmiş olarak yemelisiniz.

Eğer havuçta çok sayıda siyah nokta varsa, tüketmemek en doğrusudur. Ayrıca, havuç çok esnek hale gelmişse veya acı bir tat alıyorsa kesinlikle atılmalıdır.

Havuçlardaki Küf Üzerine Ne Yapılabilir?

Havuçlarda küf oluştuğunda, eski elastikiyetlerine kavuşturmak için basit bir ev yöntemi kullanılabilir. Havuçları yüksek bir bardağa soğuk su doldurun ve birkaç saat boyunca serin bir yerde veya buzdolabında bekletin. Bu yöntem havuçların tazeliğini geri getirecektir.

Çok fazla havuç aldıysanız, tazeliklerini korumak için dondurabilirsiniz. Ancak donmadan önce kısa süre haşlamak en iyi sonucu verecektir.

Havuç Saklama İpucu

Havuçların olgunlaşmasını hızlandıran etilen gazı salgıladıkları için elma, avokado veya erik gibi meyvelerin yakınında saklanmamaları gerekir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.