Türkiye’de iklim alanında çalışan 15 sivil toplum kuruluşu, bilime dayalı hedefler ve politikalar geliştirmek için bir araya geldi. İklim Ağı olarak adlandırılan bu oluşum, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Katılımcılar arasında Avrupa İklim Eylem Ağı, Doğa Derneği, Greenpeace Türkiye, WWF-Türkiye ve TEMA gibi kuruluşlar yer alıyor.
İklim Ağı, elektrik üretimi için kömürden uzaklaşma, adil bir enerji geçişi ve doğal alanların korunması gibi adımların toplum refahını iyileştireceğini vurguluyor.
WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Behiç Sabuncu, mevcut politikaların 1,5 santigrat derecelik kritik eşiği karşılamadığını ve emisyon azaltımı için iddialı hedeflere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Berna Balcıoğlu, İklim Kanunu taslağının gerekli azaltım ve uyum hedeflerini içermediğine dikkat çekti. İklim politikalarının oluşturulmasında kapsayıcı yaklaşımların benimsenmesi ve sivil toplumun sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Balcıoğlu, “İklim adaletinin sağlanması için iklim krizinden etkilenen tüm kesimlerin politika oluşturma süreçlerine aktif olarak dahil edilmesi gerekiyor” dedi.