DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Çok Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Okuma Süresi: 2 dakika Adalet Bakanı Tunç’tan “dezenformasyon yasası” açıklaması: Takdir Anayasa Mahkemesi’nin

Advert
07.11.2023 13:43
14
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesinin iptalini görüşeceği, kamuoyunda “dezenformasyon yasası” olarak bilinen düzenlemeye ait, “Biz bakanlık olarak görüşümüzü Anayasa Mahkemesine söz ettik. Takdir Anayasa Mahkemesinin. Daima bir arada sonucu göreceğiz.” dedi.

Tunç, Bilkent Otel’de düzenlenen “Çocuk Teslimi ve Çocukla Ferdî Bağlantı Kurulması Süreçleri Kıymetlendirme Çalıştayı”nın akabinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

T24 yazarı Tolga Şardan‘ın tahliyesine ait değerlendirmesi sorulan Tunç, yargı önündeki bir soruşturma hakkında yorum yapılamayacağını, yargının kararlarını tarafsız ve bağımsız formda verdiğini belirtti.

Tutuklama ve özgür bırakma kararlarının yargının takdirinde olduğunu tabir eden Tunç, “Yargının gündeminde bu biçimde çok sayıda soruşturma var. Bu soruşturmalarda tutuklamalar da tahliyeler de gerçekleşebiliyor. Yargının verdiği kararlara hürmet göstermemiz lazım. Husus yargının takdirinde olan bir konu.” diye konuştu.

“Takdir Anayasa Mahkemesi’nin”

Anayasa Mahkemesinin iptali istemini görüşeceği, kamuoyunda “dezenformasyon yasası” olarak bilinen kanuna ait soru üzerine de Tunç, şunları kaydetti:

“TCK’da 217/a yeni bir hata tipi olarak geçen yasama periyodunda ihdas edilmişti, uygulamasına da başlandı. Halkı aldatıcı bilgiyi alenen yayma kabahati. Halk içinde tasa, kaygı, panik yaratmaya yönelik ya da kamu nizamını ihlal eden nitelikte bir durum kelam mevzusuysa, bu fiilleri tespit edecek, bunun kabahat olup olmadığını takdir edecek olan yeniden bağımsız yargıdır. Bu süreçte unsurla ilgili iptal davası açıldı Anayasa Mahkemesine. Biz Bakanlık olarak görüşümüzü Anayasa Mahkemesine söz ettik. Takdir Anayasa Mahkemesinin. Daima birlikte sonucu göreceğiz.”

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararını bekleyeceğiz”

Bakan Tunç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Can Atalay konusundaki mütalaasına ait soru üzerine, bunun da yargının önündeki bir mevzu olduğunu tabir ederek, yargı kararının beklenmesini istedi.

Bu husustaki tenkitlerin sorulması üzerine Tunç, “Mahkeme kararlarıyla ilgili tenkitler olur. Süreci daima bir arada takip ettik.” tabirini kullandı.

Can Atalay’a ait yargı sürecini anlatan Bakan Tunç, “Can Atalay ile ilgili verilen ihlal kararı birinci dereceye gönderildi. Birinci derece mahkemesi de mevzunun Yargıtay’da görülmekte olduğunu münasebet göstererek Yargıtay’ın bir kıymetlendirme yapması gerektiği gerekçesiyle belgeyi Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi. Artık Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararını bekleyeceğiz.” diye konuştu.


Anayasa Mahkemesi (AYM), haber portalı T24 müellifi, gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklandığı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 217A unsurunda düzenlenen “halkı aldatıcı bilgiyi alenen yayma” kabahatinin iptali talebini sürpriz bir halde gündemine aldı. Şardan’ın tutuklanmasının akabinde gündemine açıklayan AYM, kelam konusu maddeyi 8 Kasım’da görüşecek. 

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.