DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

A101’de satılan ünlü yoğurt markasında ne tespit edildi?

A101’de satılan ünlü yoğurt markasında ne tespit edildi?
Advert
03.03.2022 00:37
2.480
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

A101’de satılan ünlü yoğurt markasında ne tespit edildi? Tarım Bakanlığı’nın yayınladığı listede; 150’yi aşkın peynir ve yoğurtta tespit edilen mevzuata aykırılıklar dikkat çekti.

A101’de satılan ünlü yoğurt markasında ne tespit edildi?

A101’de satılan ünlü yoğurt markasında ne tespit edildi?

EKONOMİ – A101’de satılan ünlü yoğurt markasında ne tespit edildi? Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 371 firmaya ait 559 parti ürünü Bakanlığın internet sitesinde kamuoyuna açıkladı.

Açıklanan listede, gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam bin 609 firmanın 3 bin 605 ürünü paylaşıldı.

YOĞURT VE PEYNİRDE NATAMİSİN

Yayınlanan listede, 150’yi aşkın peynir ve yoğurtta tespit edilen mevzuata aykırılıklar dikkat çekti. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde üretilen peynir ve yoğurtlarda “Natamisin” tespit edildi. Süt ve süt ürünlerinde Natamisin kullanımı kısıtlı…

CEBEL DE LİSTEDE

A101 zincir marketlerde satılan “Cebel” markalı krem peyniri, kaşar peyniri ve süzme peyniri de “Natamisin” tespit edilen ürünler arasında yer aldı.

İşte “Natamisin” tespit edilen işletmeler:

NATAMİSİN NEDİR?

Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, “Saklı Seçilmişler” adlı kitabından endüstriyel yoğurtlarla ilgili çarpıcı bilgiler kaleme aldı.

Kitapta, marketlerdeki yoğurtlar için “yoğurdumsu şey” diyen Soner Yalçın, doğal yoğurtlar arasındaki farkları şöyle anlattı:

“Evde çiğ veya pastörize sütle yapılan yoğurtta laktik asit bakterileri ölmez. Yani, dolaba konulduktan sonra yavaş da olsa üremeye, laktozu parçalayıp laktik asit üretmeye devam eder. Asitlik arttığından yoğurtta ekşi bir tat oluşur. Çünkü, laktik asit bakterileri kendinden başka bakterinin -yani zararlı bakterilerin- yaşamasına izin vermez; dolayısıyla yoğurt küflenmez, sadece ekşime yapar.

İşte bu hakiki sütten yapılan doğal yoğurttaki maya bakterisinin latince adı, “Lactobacillus bulgaricus.” Oysa. Bugün yoğurtlarda maya için laboratuvarıarda üretilen bakteriler kullanılıyor. Bunların adı ise, “Leuconostoc” ve “Chloromisis.”

Laboratuvar ortamında oluşturulan bu iki kimyasal bakterinin sahip olduğu özellikler sonucu ortaya kimyasal ürün çıkarılıyor. Buna “yoğurt” diyorlar! Bu “yoğurdumsu şey” ne sulanıyor ne de ekşiyor.

Kimyasal işlemler sütün başına ne getiriyor ise, yoğurdun başına da o getiriliyor. Yoğurt, yoğurt olmaktan çıkıyor!

Hani deniyor; “Coca-Cola’nın sırrı kimseye verilmiyor!” Laboratuvar ortamında hazırlanan yoğurdun da sırrı var; ithal özel maya kullanılıyor. Bu mayanın sırrı Türkiye’ de kimsede yok!

Çünkü üreticisi küresel yabancı şirket. Mayayı oluşturan bakterilerin genetik kodlarını bir kez kullanıma göre ayarlıyor. Yani hazır yoğurt, maya olarak kullanılsa bile aynı kıvamda yoğurt olmuyor!

Yani, “hibrit yoğurt!” Sadece bir seferlik! İkinci kez yapmaya kalkıştığınızda aynı tadı vermiyor. Yani evde üretemez hale geliyorsunuz!

Durun bitmedi …

– Bazı firmalar, endüstriyel yoğurdun maliyetini azaltmak ve tereyağı üretmek için sütün içindeki yağı alıyor; ve yerine margarin ekliyor!

– Yasal olmamasına rağmen yoğurda “pimarisin” (natamisin) adlı katkı maddesi ekleniyor. Bu madde, yoğurdun küflenmesini engelliyor; tadının-kokusunun değişmemesine sebep oluyor.

– Yoğurda, kanserojen olduğu bilinen “aspartam”, “sakarinil gibi tatlandırıcılar ilave ediliyor.

– Dikkatinizi çekmiştir: Üretilen endüstriyel yoğurtların imal tarihleri ile son kullanma tarihleri arasında büyük bir aralık var.

Bazı markalarda süre 7 gün iken, bazı markalarda ise 1-1,5 aya kadar çıkabiliyar! Geleneksel yoğurdun dayanma süresi en fazla 4-5 gün. Aradaki fark birinin yoğurt olmadığını ispatlamıyor mu?”

 

Oda Tv

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.