DOLAR
32,2074
EURO
35,0559
ALTIN
2.524,68
BIST
10.682,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

ABD’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz alçaklığı

ABD’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz alçaklığı
Advert
27.05.2018 04:04
292
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

ABD’li düşünce kuruluşu CSIS, yayımladığı bir raporla, Beyaz Saray’dan Türkiye’yi Kıbrıs’tan kuşatarak Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını gasp etmesini istedi. Adaya asker çıkarma önerisinde bulunulan raporda, Türkiye karşıtı bir ittifak kurulmasına işaret edildi.

Suriye’de terör örgütü PYD/PKK için tasarladığı Akdeniz’e uzanan terör koridoru projesi, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla akamete uğrayan ABD’nin yeni hedefinin, Türkiye’yi Kıbrıs’tan kuşatarak Doğu Akdeniz gazına konmak olduğu ortaya çıktı. Amerikan siyasetine yön veren düşünce kuruluşlarından Centre for Strategic & International Studies (CSIS), yayımladığı ‘ABD’nin Doğu Akdeniz’deki stratejik demirleyişini restore etmek’ başlıklı raporla, Trump yönetiminden bölgedeki enerji havzasını gasp etmek için tehlike olarak gördüğü Türkiye’yi engellemesini istedi. Washington’a Kıbrıs’tan Türkiye’yi kuşatma görevi verilen raporda; ‘Kıbrıs’a asker çıkarılması’, ‘Pentagon’un Ortadoğu operasyonlarında adadaki İngiliz üssünün kullanılması’ ve ‘Türkiye’ye karşı Doğu Akdeniz’de İsrail-Yunanistan-Kıbrıs-Mısır paktının kurulması’ önerilerine yer verildi.

‘ALTERNATİFLERİ ÇOĞALT’

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu Masası’ndan eski diplomat Jon. B. Alterman, Dışişleri Bakanlığı Avrasya Masası’ndan eski diplomat Heather A.Conley ve CSIS uzmanları Haim Malka ile Donatienne Ruy’un kaleme aldığı 78 sayfalık raporda, ‘Türkiye’nin hizadan çıktığı’ belirtilerek bölgede yeni askeri alternatifler aranması gerektiği kaydedildi.

İNCİRLİK YERİNE AKROTİRİ

Trump yönetimine ‘Yunan-Amerikan ilişkilerini geliştir’ tavsiyesinde bulunan CSIS, Pentagon’un Kıbrıs’taki İngiliz üssü Akrotiri’yi kullanabileceğine işaret edildi. Akrotiri’nin Bağdat’a 650, Rakka’ya ise sadece 350 mil uzaklıkta bulunduğuna dikkat çekilen raporda, “Kıbrıs’ta Avro-Atlantik İttifakı’nın çıkarlarını engelleyen bölünmüş statü ve adadaki Türk askeri varlığıdır” ifadelerine yer verildi.

‘KIBRIS’A ASKER ÇIKART’

Rumların kendilerini koruyamayacağına işaret eden CSIS, Pentagon’un Kıbrıs’a asker çıkarabileceğini kaydetti. ABD’nin Kıbrıs’taki ekonomik yatırımlarını artırarak Çin ve Rus hakimiyetini kırabileceğine değinilen raporda, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail arasındaki Doğu Akdeniz’den çıkarılacak doğalgaz ve petrolün Avrupa ülkelerine sevkini öngören boru hattı projesine destek çağrısı yapıldı.

Advert

ANKARA’YA KARŞI ENERJİ PAKTI

CSIS hem Rusya’yı hem de Türkiye’yi zayıflatacak Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya taşınmasını öngören İsrail projesinin güvenliğinin ABD için hayati önemde olduğunu vurgularken, raporda bölgenin jandarmalığının İsrail’e verilmesi gerektiği kaydedildi. Darbeci Sisi’nin Mısır’ı ile İsrail’in enerji ortaklığının derinleştirilmesinin altını çizen CSIS, Beyaz Saray’dan Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı bir pakt kurulmasını talep etti. İttifakın tarafları Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İsrail ve Mısır olarak belirlenirken, 6’ncı Filo’nun da kapasitesinin artırılarak bölgedeki güvenliği sağlaması öğütlendi.

HEDEF GAZZE DİRENİŞİ

Doğu Akdeniz gazını gasp etmeyi hedefleyen ABD’nin NATO’yu da cesaretlendirerek Türkiye’yi engelleme planının devreye sokulmasını talep eden raporda, güvenlik diyalogunun başlatılması ve Lübnan, Ürdün, İsrail ve Suriye’de istikrarın önemine değinildi. CSIS ayrıca, Filistin’e özel bir bölüm ayırarak İsrail ve Sisi’nin Mısır’ının planı uyarınca Gazze’deki direnişin kırılmasının hayati olduğuna dikkat çekildi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.