BURSA – Sayıştay, 2022 yılına ait ‘Belediyeler Raporu’nu açıkladı. Buna göre, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli dernek, vakıf, spor kulüpleri, sivil toplum kuruluşları ve kişiler için kuruma ait otomobil, otobüs ve minibüs gibi araçların bir ücret alınmadan görevlendirildiği belirlendi.
Sayıştay raporunda belediyenin gelirlerinin 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 197 tutarında artış olduğu, giderlerinde yüzde 231 oranında artış gerçekleştiği belirlendi. Belediyenin kamuya ait araçları, kanunlara aykırı şekilde kullandırdığı raporları yansıdı. Yurt içi ve yurt dışında (Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Romanya) düzenlenen gezi, ziyaret, toplantı, spor karşılaşması ve yolcu nakli için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçların görevlendirildiği tespit edildi.
Sayıştay raporunda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü maddesine göre, belediyelerin amatör spor kulüplerine yapılacak yardım dışında diğer derneklere, vakıflara, sivil toplum kuruluşlarına veya kişilere ücretsiz hizmet ve yardım yapılabileceğine dair bir hükme yer verilmediği ifade ediliyor.
Bu nedenle, belediyenin herhangi bir kişi ve kuruma ücretsiz hizmet sunmasının 4736 sayılı kanun uyarınca, dernek ve vakıflara menfaat sağlamasının 5018 sayılı kanun uyarınca mümkün olmadığı belirtiliyor. Sayıştay, araç görevlendirmelerinin kişi, dernek ya da vakıfların özel ihtiyaçlarının karşılanması niteliğinde olduğunu raporladı.
Sayıştay, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesiz olarak belediye şirketine devredilen yerlerin, şirket tarafından pazarlık usulü ile üçüncü şahıslara kiraya verildiğini raporladı. BURFAŞ A.Ş.’ye devredilen çay bahçesi, büfe, sosyal tesis ve kafeterya gibi vasıflara sahip 22 adet işletmenin şirket tarafından üçüncü kişilere pazarlık usulü ile kiraya verildiği, 4 adet yerin ise doğrudan şirketin Yönetim Kurulu Kararınca üçüncü kişilere kiraya verildiği tespit edildi. Sayıştay, belediyenin mülkiyetinde olup belediye şirketine ihalesiz olarak devredilen yerlerin, şirket tarafından ihale edilmeden üçüncü şahıslara kiraya verilmesinin, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olmadığını raporladı.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre belediyeler hayvan bakımevlerini kurmakla yükümlüdürler. Belediyeler, hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırır. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanır.
ancak belediye, hayvan bakımevi için iki kez ihaleye çıkmış ancak iki ihalede iptal edilmiş. Son ihale ise 2 Eylül 2022 tarihinde yapılmış. Hayvan bakımevinin 31 Aralık 2022 tarihinde bitirilmesi gerekirken belediye süreci yürütmekte geç kaldı. Sayıştay, belediyenin hukuka aykırı bir eylem veya işlemiyle yol açtığı zararı tazmin etmesi yükümlülüğü olduğunu hatırlattı.
Sayıştay’ın 2022 raporuna göre AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi, kamuya ait araçlarla gezi düzenledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Romanya’ya düzenlediği gezilerde kamuya ait araçlar görevlendirildi. Sayıştay denetçileri, işlemin hukuka uygun olmadığını raporladı. Ayrıca belediyenin yüzde 50’den fazla hissedarı olduğu BURFAŞ A.Ş.’ye devredilen çay bahçesi, büfe, sosyal tesis ve kafeterya gibi vasıflara sahip 22 adet işletmeden dördünün üçüncü kişilere devredildiği tespit edildi. İşte Sayıştay’ın Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde tespit ettiği usulsüzlükler.
AKP’li Alinur Aktaş’ın koltuğunda oturduğu Bursa Büyükşehir Belediyesi, kurum araçlarının bir kısım kişi, kurum, kuruluş ve dernek faaliyetlerinde ücretsiz kullandırdığı belirlendi. Sayıştay raporda ayrıca, belediye meclisinin, belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların satışı, kiralanması ve mülkiyetinin gayri ayni hak tesisi işlemlerinde kullanıldığını raporladı. Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre yapılmasını öngören bir karar aldığı ve bu karara bağlı olarak da 139 adet taşınmazın İdare tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51/(g) maddesi uyarınca pazarlık usulü ile kiraya verildiği belirlendi. Denetçiler, bu yöntemin mevzuatlara aykırı olduğunu bildirdi.
Ayrıca belediye tarafından yapılan hizmet alımlarını kapsayan yemek, huzurevi gibi faaliyetler için 21/B ihale yönteminin kullanıldığı ortaya çıktı. Bu işlem, mevzuata göre yalnızca olağanüstü durumlarda kullanılabiliyor. Sayıştay denetçileri de ilgili mevzuatı hatırlatarak belediyenin hukuka uygun hareket etmediğini belirledi.
Alinur Aktaş Bursalıların parasıyla borç batağındaki AKP’li Bursa Belediyesi’nden 5 milyonluk taşıt bağışı Sayıştay’ın BURULAŞ 2021 raporu, 5.1 milyon TL’lik 27 taşıtını bağışladığını ortaya çıkardı. Belediye iştiraki BURULAŞ ise “ilerleyen yıllarda şirket tarafından bağış yapılmayacağını” belirtmekle yetindi.
Sayıştay’ın AKP’li Alinur Aktaş yönetimindeki Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım iştiraki BURULAŞ’a ait 2021 raporu, şirketin borç batağında olmasına karşın çeşitli belediyeler ve derneklere yaptığı “bağışı” ortaya çıkardı.
Sayıştay’ın BURULAŞ 2021 raporuna göre, şirket 222 milyon TL yıllık zarar ve 553.8 milyon TL borçlu olmasına ve ana sözleşmesindeki “taşınır bağışı yapamaz” hükmüne karşın 37 taşıt bağışında bulundu. Raporda, toplam değeri 5.1 milyon TL olan bağışların iki özel dernek, bir il belediyesi, bir büyükşehir belediyesi, bir yurtdışı belediyesi ve 15 ilçe belediyesine yapıldığı belirtildi. Sayıştay, mevzuata aykırı bu işlemlerdeki usulsüzlüğe dikkat çekti. BURULAŞ ise “ilerleyen yıllarda şirket tarafından bağış yapılmayacağını” belirtmekle yetindi.
BURULAŞ’ın özel halk otobüslerine (ÖHO) de dayanaksız şekilde gelir desteği ödemesi yaptığı belirlendi. Rapora göre, 2021’de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden, BURULAŞ’a herhangi bir dayanak olmaksızın 71.2 milyon TL aktarıldı. BURULAŞ da özel halk otobüsü sahiplerine 16.5 milyon TL gelir desteği ödemesi yaptı. Sayıştay, yapılan işlemin usülsüz olduğuna dikkat çekerek “kamu kaynağı kullanan bir şirketin, mevzuatta dayanağı olmayan ödemeler yapmaması gerekir” uyarısında bulundu.
Ayrıca, Sayıştay’ın Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait 2021 denetim raporu da açıklandı. Rapora göre, 18 belediye meclis üyesi aynı zamanda belediyenin ortağı olduğu farklı şirketlerin yönetim kurullarında görev alıyor.