DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Avustralya ile Google arasında haber savaşı: Google Avustralya’dan çekilebilir

Avustralya ile Google arasında haber savaşı: Google Avustralya’dan çekilebilir
Advert
23.01.2021 14:02
523
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Avustralya ile Google arasında haber savaşı: Google Avustralya’dan çekilebilir. Avustralya, Google’ın arama motorlarında gösterilen sonuçlar için yerel yayıncılara para ödemesiyle ilgili yasa tasarısını tartışırken, Google yasanın onaylanması halinde ülkedeki arama motoru servisini durduracağını söyledi. Google, ülkenin teknoloji devini haber yayıncılarıyla telif haklarını paylaştırma girişimi üzerine arama motorunu Avustralya’dan kaldırmakla tehdit etti.

Avustralya ile Google arasında haber savaşı: Google Avustralya’dan çekilebilir

Avustralya ile Google arasında haber savaşı

AVUSTURALYAAvustralya, Google, Facebook ve potansiyel olarak diğer teknoloji şirketlerinin haber içerikleri için Nokta Bursa gibi medya kuruluşlarına ödeme yapması için dönüm noktası niteliğinde bir yasa hazırlığında.

Ancak ABD merkezli teknoloji devleri, yasaların uygun olmadığını ve yerel hizmetlere erişime zarar vereceğini savunuyor.

Bu arada Avustralya Başbakanı  Scott Morrison da “tehditlere” boyun eğmeyeceklerini” söyledi.

Advert

Google Avustralya genel müdürü Mel Silva Cuma günü Senato’daki duruşmada yasaların “uygulanamaz” olduğunu söyledi ve “Bu durum yasalaşacak olursa, bize Google Arama’yı Avustralya’da kullanıma sunmayı bırakmaktan başka gerçek bir seçenek bırakmaz” ifadelerini kullandı.

Google, Avustralya’daki en yaygın arama motoru konumunda

Hükümet, teknoloji platformlarının haberleri okumak isteyen insanlardan müşteri kazanması nedeniyle teknoloji devlerinin haber kanallarına “makul” bir miktar ödeme yapmaları gerektiğini savunuyor.

Hükümete göre, Avustralya yazılı medyası 2005 yılından bu yana reklam gelirlerinde yüzde 75 düşüş yaşadı.

Google’ın ana ürününü kaldırma tehdidi, diğer ülkeler tarafından yakından izlenen bir tartışmanın ortasında, şimdiye kadarki en ciddi tehdit.

Google, Avustralya’nın arama motorlarında gözüken haberler için zorunlu ödeme yapılmasıyla ilgili bir sistem getirmesi halinde, ülkedeki arama motoru servisini durduracağını söyledi.

Yayıncıların Google için ürettiği değerin telafi edilmesini öngören yasa tasarısının “çalışılamaz” olduğunu belirten Google Avustralya ve Yeni Zelanda Yönetici Direktörü Mel Silva, parlamentodaki bir oturumda, makalelerin arama sonuçlarında gözüken kısımları için Google’ın para ödemesine itiraz etti.

Google Avustralya’dan çekilebilir

Ülkedeki rekabet kurumuna göre, Avustralya’daki aramaların neredeyse yüzde 94’ü Alphabet’in şirketi Google üzerinden yapılıyor.

Avustralya ile Google arasında haber savaşı. “Biz tehditlere cevap vermeyiz.” diyen Başbakan Scott Morrison, “Avustralya’da yapabileceğiniz şeyler için Avustralya kurallarımızı yaratır. Bu da parlamentoda gerçekleşir ve hükümetimiz tarafından yapılır. Avustralya’da işler böyle yürür.” diye ekledi.

Yasa tasarısının hedef aldığı bir diğer şirket ise Facebook. Karara Google gibi itirazda bulunan Facebook, yasa tasarısının onaylanması halinde Avustralyalıların Facebook’ta haber paylaşmasını engelleyeceğini söyledi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.