DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Bakan Kirişçi: Türkiye’de yapay et konusunda çalışmalar yapılıyor

Bakan Kirişçi: Türkiye’de yapay et konusunda çalışmalar yapılıyor
Advert
02.08.2022 13:28
783
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Bakan Kirişçi: Türkiye’de yapay et konusunda çalışmalar yapılıyor Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; dünyanın pek çok ülkesinde alternatif protein olarak araştırması ve çalışması yapılan yapay et konusunu, TBMM gündemine taşıdı.

Bakan Kirişçi: Türkiye’de yapay et konusunda çalışmalar yapılıyor

Bakan Kirişçi: Türkiye’de yapay et konusunda çalışmalar 

 

GÜNDEM – Artan nüfus ve açlık riskinin insanları GDO’lu (Genetiği değiştirilmiş organizmalar) ürünlere sürüklediğine dikkat çeken Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Gürer önergesinde;

“Ülkemizde yapay et ile ilgili bir çalışma var mıdır? Bu konuda bakanlığınızca bir inceleme ve değerlendirme yapılmakta mıdır? Bu yönde çalışmalar nasıl değerlendirilmektedir?” şeklinde yönelttiği soruların yanıtlanmasını istedi.

‘2030’DA ET ÜRETİMİNİN YÜZDE 10’UNU YAPAY ET OLUŞTURACAK’

CHP’li Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, dünyanın, artan nüfus ve azalan kaynaklar nedeniyle bir süredir alternatif protein kaynakları üzerinde çalışmakta olduğunu belirtti. Bakan Kirişçi,

“Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün verileri, hücresel kökenli et üretiminin 2030 yılında toplam et üretiminin yüzde 10’unu karşılayacağını öngörmektedir” ifadelerine yer verdi.

Yapay et konusuna ilişkin Türkiye’de de çalışmaların yürütüldüğünü belirten Kirişçi, “Yapay et teknolojisi ile ilgili gelişmeler, çalışmalar ve araştırmalar takip edilmektedir” dedi.

‘HAYVAN VARLIĞI YETERLİYKEN NEDEN ET AÇIĞI YAŞANIYOR?’

Bakan Kirişçi’nin soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren Gürer’e göre artan nüfus ve açlık riski gerekçesi ile dünya GDO’lu ürünlerin üretimini olağanlaştırdı. Türkiye’de GDO’lu yemlerin ithalatına izin verildiğine dikkat çekerek, “Şimdi de et krizine karşı yapay et tartışmaları başladı. Gıda krizi GDO’lu ürünlere kapı aralıyor” diyen Gürer,

“Esas işlenmesi gereken konu büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı yeterliyken neden et açığı yaşanıyor, fiyatlar neden bu kadar artıyor. Buna bakmak lazım. Dünya yaşadığı her krizi ülkemizin yaşayacağı sanısı başarısız iktidarın yetersiz politikalarını saklama çabasıdır. Ülkemizde mera alanları yarı yarıya azalırken, gebe ve süt inekleri kesime giderken, yem fiyatları fırlamış besiciliği zorlarken yapılması gereken ülke hayvancılığını kırsalda geliştirip planlı bir şekilde geleceği doğru kurgulamaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Gazete Duvar

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.