DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Açık
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C

Bakan Pakdemirli: Uluslararası Uzay İstasyonu İle Bir İlki Gerçekleştirdik

Bakan Pakdemirli: Uluslararası Uzay İstasyonu İle Bir İlki Gerçekleştirdik
Advert
09.12.2020 15:21
482
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Bakan Pakdemirli: Uluslararası Uzay İstasyonu İle Bir İlki Gerçekleştirdik

BAKAN PAKDEMİRLİ: ‘ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU’ İLE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK; KENDİ EKİPMANIMIZLA GERÇEKLEŞEN İLK GÖRÜŞME!”

Bakan Pakdemirli: Uluslararası Uzay İstasyonu İle Bir İlki Gerçekleştirdik

Bakan Pakdemirli: Uluslararası Uzay İstasyonu İle Bir İlki Gerçekleştirdik. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, uzaya gönderilmiş en büyük uzay aracı olan ‘Uluslararası Uzay İstasyonu’ ile amatör telsiz görüşmesi gerçekleştirdi. Astronot Victor Glover ile görüşmeye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve öğrenciler de tanıklık etti.

Kendisi de bir Amatör Telsizci olan Bakan Pakdemirli, görüşmenin, uzay istasyonu ülkemiz üzerinden geçerken ‘kendi ekipmanımız ile yapmış olduğumuz ilk görüşme’ olması bakımından bir hayli önemli olduğunu ifade etti. “Gerçekleştireceğimiz telsiz görüşmesi; bu uzay istasyonu ülkemiz üzerinden geçerken, kendi kurduğumuz ekipmanlarla gerçekleşecek! Ve bu görüşme, ilk defa bir Kamu Kurumu tarafından organize edilmiş olacak! Bu bakımdan Bakanlık olarak heyecanlı ve mutluyuz!” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da astronotlar ile gerçekleştirmiş olan görüşmenin heyecan ve mutluluk verici olduğunu belirtti; “Buradaki on beş öğrencimizin Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları ile yapacağı telsiz görüşmesi ülkemizde direk olarak bağlantı yöntemiyle gerçekleştirmiş olan ilk görüşme olacak. Böyle özel bir en temel şahitlik edeceğiz ve bundan da çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Bugün dünyadan binlerce kilometre uzaklıktaki bir uzay istasyonu ile iletişime geçebilen öğrencilerimizin, bir gün oraya hatta daha uzaklara da gideceklerini de biliyoruz. Biz bu hayale sahibiz. Sizlerin hayalleri ve cesareti bizden elbette bizi aşmalı bizden daha ileri gitmelisiniz” dedi.

Ardından, Bakanlar Pakdemirli ve Selçuk ile öğrenciler, Astronot Victor Glover ile o görüşmeyi gerçekleştirdi. Astronot Glover, çocukların heyecan dolu sorularını da yanıtsız bırakmadı.

Uluslararası Uzay İstasyonu İle Bir İlki Gerçekleştirdik

“Bugüne Kadar Uzaya 100’den Fazla Meteorolojik Uydu Fırlattık”

O tarihi görüşmenin ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Uzay teknolojilerinin, Bakanlığı için de bir hayli özel ve önemli bir konuma sahip olduğunu; özellikle meteoroloji alanında yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Pakdemirli; “Bugüne kadar uzaya 100’den fazla meteorolojik uydu fırlattık. Bu uydularla hem atmosfer ve hava tahmini yaptık, hem de tarım, turizm, iklim, enerji, orman yangını gibi pek çok alanda da çok önemli veriler sağladık” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 7/24 anlayışı ile; tarım, havacılık, savunma, ulaştırma ve turizm gibi sektörlere, tahmin, uyarı ve veri hizmeti sağladığını da dile getiren Bakan Pakdemirli, son 2,5 senede yapılan çalışmalardan örnekler verdi. “Anlık hava durumu bilgi ve tahminlerinin, daha hızlı sunulması için, ülke genelinde, tam 168 Meteoroloji Gözlem Sistemi kurduk. Böylece hava tahmin tutarlılığını % 90’ların üzerine çıkardık. Antalya’da, dünyada sayılı havalimanlarında bulunan Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemini kurduk. “3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi”ne meteoroloji personelimizi dâhil ederek, Antarktika’da Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonunun kurulmasını sağladık. Yine bir başka güzel haber; yerli otomobilimiz TOGG’a meteorolojik verilerin entegrasyonu konusunda önemli bir çalışma başlattık” dedi.

Bekir Pakdemirli – Ziya Selçuk

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bu tarihi günde bir işbirliğine de imza attılar.

“Bir Sıçrama Olacaksa, Bilgi ile Pratik ve Teorinin Birlikteliğiyle Olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında işbirliği sözleşmeleri imzalandı.

Tarım-Orman piyasasının bilime ve bilgi odaklı bir sektör olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, bir sıçrama olacaksa, bunun ancak bilgi ile pratik ve teorinin birlikteliği ile olacağını ifade etti. Bu kapsamda eğitime, Ar-Ge çalışmalarına büyük önem ve destek verdiklerini dile getiren Bakan Pakdemirli, bu sene içerisinde hayata geçen Tarım-Orman Akademisi ilk sırada olmak üzere, yapılan çalışmalardan örnekler verdi. “İlk dersini benim verdiğim Tarım-Orman Akademimizde; bugüne dek 70’ten fazla akademisyen ve profesyonel ders verdi. Uzman kadromuzca hazırlen temeln onlarca videoyu ve özellikle de interaktif dersleri yalnızca üreticilere değil, gençlerimizin, öğrencilerimizin ve tüm halkımızın istifadesine sunduk. Ayrıca sistem içinde yer alan Dijital Tarım Kütüphanesinde de, merak edilen binlerce kitabı erişime açtık. Tarım bilimleri, araştırma ve uygulamaları için, üniversitelerimizle ortak çalışmalar yürütüyoruz. “Çocuklar Doğanın Dilini Öğreniyor” projesi kapsamında gençlerin doğa sevgisini artırmak adına ülke genelinde tabiat eğitimleri düzenliyoruz. Yine “Fidanlar Fidanlarla Büyüyor” projemizle; ilk ve ortaokulda okuyan 10 000 000 öğrencimizin kendi adına bir fidan dikmesini sağladık. Lider Çocuk Tarım Kampı projemiz ile ilköğretim 4. Sınıf öğrencilerine çevre bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tarladan sofraya, gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacı ile çeşitli etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.”

“Meteorolojik Okuryazarlığı Artıracağız”

Bakan Pakdemirli, İklim değişikliğinin de etkisiyle, meteorolojik bilginin öneminin daha da arttığını belirtti. Ancak Meteorolojik bilginin öğrenilmesi kadar, nasıl kullanılması gerekli olduğu de önemli bir husus. Bakan Pakdemirli, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan son sözleşmelerin detaylarını paylaştı; “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü” ile imzalen temelcak bu sözleşmele Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarındaki öğrenci, öğretmen, kurs öğrencisi ve çalışanların meteoroloji, iklim ve hava olayları hakkında farkındalıklarının artırılmasını amaçlıyoruz. Afet ve acil durumlar dışında da meteorolojik okuryazarlığın artırılması için oluşturulan “Mobil Gözlem ve Tahmin Merkezinin” (Meteoroloji Tırı) sözleşme kapsamında aktif olarak kullanılmasını planlamaktayız” dedi.

“Bilim Ve Sen temelt Merkezlerine Meteorolojik Gözlem Sistemleri Kuracağız”

Bir diğer işbirliği sözleşmesi de; “Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü” ile imzalandı. Bakan Pakdemirli, “Bu sözleşme ile bilim ve sen temelt merkezlerine meteorolojik gözlem sistemleri kuracağız. Böylece özel yetenekli öğrencilerin hava olayları, iklim ve iklim değişikliği konuları ile alakalı bilgileri uygulamalı olarak öğrenmelerini, bu çerçevede proje çalışmaları yapmalarını sağlamış olacağız. Ayrıca bilim ve sen temelt merkezlerindeki öğrenci ve öğretmenlerin gelişimleri için teorik ve uygulamalı eğitimler verilmesini de planlamaktayız” dedi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.