DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Bekçiler asayiş olaylarının azalmasında etkin rol oynadı

Bekçiler asayiş olaylarının azalmasında etkin rol oynadı
Advert
15.02.2020 17:25
361
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Bekçiler asayiş olaylarının azalmasında etkin rol oynadı. Polis Akademisi Dr. Öğretim Üyesi İbrahim İrdem, “Bekçilerin de katkısıyla Türkiye genelinde oto hırsızlığında yüzde 36,5, otodan hırsızlıkta 34,3, evden hırsızlıkta yüzde 30 düşüş söz konusu.” dedi.

Bekçiler asayiş olaylarının azalmasında etkin rol oynadı.

Polis Akademisi Başkanlığınca hazırlanan rapor, bekçilik uygulamasının yaygınlaşmasıyla asayiş olaylarında önemli düşüş yaşandığını ortaya koydu.

Akademi tarafından hazırlanan “Güvenliğin Kurumsal Yönetiminde Destekleyici; Polislik: Bekçilik Örneği” başlıklı raporda;

Advert

Bekçiliğin tarihsel gelişimi, asayiş olaylarına etkisi, kurumsal yapılanması ve dünyadaki uygulamalarına ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Rapora göre, kelime anlamı “saklayan, koruyan, gözeten kişi” olan bekçiliğin Türk toplumundaki ilk örnekleri, yasavul ya da yasakçılar ve karavul uygulamalarında görüldü.

Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’un fethinden sonra nüfusun artmasına bağlı olarak ortaya çıkan çarşı ve mahalle güvenliğinin sağlanması için başlattığı uygulama, bekçiliğin kurumsal anlamda ilk örneği oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ülkede bekçiliğin yeniden canlandırılması amacıyla 2016’da çalışma başlatıldı.

Çalışmalar kapsamında, 2016’da 3 bin 147 olan bekçi sayısı, 2019 itibarıyla 21 bin 311’e ulaştı.

Destekleyici polislik görevi yapan bekçiler, özellikle asayiş olaylarının azalmasında etkin rol oynadı.

18 ayda 20 milyondan fazla kişiye kimlik kontrolü

Bekçiler, 2018 Ağustos ayı itibarıyla ülke genelinde 20 milyonun üzerinde kişinin kimlik sorgulamasını yaptı.

2 bin 436 hırsızlık olayına müdahale eden bekçiler, 36 bin 832 aranan zanlıyı yakaladı, 19 bin uyuşturucu hap ve çok sayıda suç aleti ele geçirdi.

Türkiye genelinde bekçilik uygulamasının yeniden canlandırılmaya başlandığı 2016-2018 döneminde, haklarında yakalama kararı verilen şüphelilerin gözaltına alınması sayısındaki artış dikkati çekti.

Polis ve bekçilerin ortak çalışmaları sonucu,

2016’da 1 milyon 638 bin 274, 2017’de 1 milyon 721 bin 104 ve 2018’de 1 milyon 858 bin 848 aranan zanlı yakalandı.

Söz konusu yıllar arasında aranan şüphelilerin yakalanmasındaki artış yüzde 13,46 oldu.

“Kanunla bekçilik kurumsal yapıya kavuştu”

Polis Akademisi Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim İrdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada;

İlk olarak 1914’te yasal düzenlemeye konu olan ve daha sonra Cumhuriyet dönemine miras olarak kalan bekçilik mekanizmasının, 1966’da çıkarılan “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu” ile kurumsal bir yapıya kavuşturulduğunu anlattı.

İrdem, bekçilik teşkilatının 1976’da Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesine alındığını ve bekçilerin;

2008’de yardımcı hizmetler sınıfından emniyet hizmetleri sınıfına aktarıldığını ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda;

Bekçiliğin 2016’da yeniden canlandırılmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını anımsatan İrdem, bekçilerin, vatandaşın can, mal ve ırzının korunmasından önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

“20 haftalık eğitim alıyorlar”

Bekçi alımlarının ve eğitimlerinin Polis Akademisi tarafından yürütüldüğüne dikkati çeken İrdem, bekçilerin akademide ve kendi birimlerinde toplam 20 haftalık eğitim aldıktan sonra göreve çıktıklarını söyledi.

İrdem, Türkiye’deki bekçilik uygulamasının, yabancı ülkelerdeki uygulamayla benzeştiği ve ayrıldığı noktalar olduğunu anlattı.

Türkiye’dekine en yakın uygulamanın Fransa’da olduğunu kaydeden İrdem, Türkiye’deki bekçilik uygulamasının diğer ülkelerdekine göre daha kurumsal bir yapıda olduğunu ifade etti.

“Bekçinin polise desteğiyle asayiş olayları düştü”

Bekçilerin asayiş olaylarının azalmasına olumlu etkisinin olduğunu vurgulayan İrdem, şunları kaydetti:

“17/25 Aralık ve 15 Temmuz süreci itibarıyla emniyetin FETÖ’den arındırılması akabinde sahada daha nitelikli ve profesyonelleşmiş polis birimiyle karşı karşıyayız. Bekçinin de polise desteğiyle birlikte asayiş olaylarında ciddi bir düşüş var. Asayiş olaylarına baktığımızda açıktan hırsızlık olaylarında, mala karşı işlenen suçlarda daha önceki yıllara göre ciddi bir düşüş olduğunu görmemiz mümkün. Bekçilerin de katkısıyla Türkiye genelinde oto hırsızlığında yüzde 36,5, otodan hırsızlıkta 34,3, evden hırsızlıkta yüzde 30 düşüş söz konusu. İstanbul’da bekçiler (14 Ağustos 2017-19 Eylül 2019) 16 milyonun üzerinde genel bilgi taraması (GBT) sorgusu gerçekleştirdi, narkotik maddeyle ilgili 15 bin civarında işlem yapıldı. 2016 yılı itibarıyla asayişe müessir olaylardaki düşüşler bekçilik müessesinin önemini gösteriyor.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.