DOLAR
32,2136
EURO
35,0266
ALTIN
2.509,99
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Bilişim uzmanları: Devlet halkının güvenliğini korumalı

Bilişim uzmanları: Devlet halkının güvenliğini korumalı
Advert
03.07.2020 01:23
419
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Bilişim uzmanları: Devlet halkının güvenliğini korumalı. Bilişim uzmanları sosyal medya düzenlemesi için geç bile kalındığını belirtti. Yazbee’nin kurucus Arif Ünver, istihbarat örgütlerinin sosyal medya ağları üzerinden bilgi topladığını belirtti.

Bilişim uzmanları: Devlet halkının güvenliğini korumalı. Bilişim uzmanları sosyal medya düzenlemesi için geç bile kalındığını, ulusal ve kişisel güvenlik için kritik önemde olduğunu vurguladılar. Yazbee’nin kurucusu Arif Ünver geç bile kalındığını vurguladı. İstihbarat örgütlerinin sosyal medya ağları sayesinde ülkeler hakkında bilgiler topladığını belirten Ünver, bunun sakıncalarının birçok ülke tarafından görüleceğini de ifade etti. Yerli uygulamaların büyümesinde kamu desteğinin önemini de vurgulayan Ünver şunları söyledi:

‘SOSYAL MEDYADAN MANİPÜLE EDİYORLAR’

“Yeraltı kaynakları yanına günümüzde veri kaynakları da eklendi. Sosyal medya dediğiniz hadise global olamaz. Bunun sakıncalarını birçok ülke görecek. Demokrasi farklı bir şey verilerimin başka ülkelerde işlenmesi ayrı şey. Bunun demokrasiyle alakası yok. İstihbarat kuruluşları ülkelerin insanlarının kırılganlıklarını, davranış modellerini öğrendi. Şu ana kadar çoktan yapılması lazımdı. İstedikleri gibi manipüle ediyorlar. Haber mecraları ürettiği haberin arkasında. Sosyal medya ise karanlık bir mecra. Günümüzde sosyal medya eğlencelik ve siyasi olarak 2 farklı olarak kullanılıyor. ABD’de Avrupa’nın birkaç ülkesi ve Türkiye’de siyasi amaçla kullanılıyor. Siyasiler sosyal medyadan biraz uzaklaşmalı. Siyasetin yeri sosyal medya olmamalı. Orayı önemli hale getirenler liderler. Sosyal medyadan mesaj mı verilir? Amerika’nın oyuna geliyorsunuz. Kendi mikro dijital mecralarımıza insanları çekebilmemiz lazım. Buluşma yeri sosyal medya olmamalı. Bireylerin buluşma yeri olarak evet ama kurumların buluşma yeri olduğunda sorun olur.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tavrı son derece önemli bir tavırdır. Ülke liderleri mesajları oradan vermeyecek. O zaman orası kıymete biner. Devlet Bahçeli’nin duruşunu sonuna kadar takdir ediyorum. Aynı zamanda Cumhurbaşkanından da bekliyorum. Bahçeli gidecek Yazbee’den verecek mesajlarını. Yazbee devlet büyükleri burayı kullanmadığı için kıymete binmedi. Yerli ve milli uygulamada en kritik konu kamu muhatap alacak. Devletin yönlendirme yükümlülüğü vardır. Öncelikle siz gelip tüketeceksiniz. Gerçek milliyetçilik budur”

Advert

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNİN ARKA BAHÇESİ

Düzenlemeyi değerlendiren Adli bilişim uzmanı Adem Taşkaya da ağların Türkiye’de temsilciliklerinin bulunmasının önemine dikkat çekti. Taşkaya, temsilcilikler olmadığı için yaşanan sorunlarda muhatap bulunamadığını da vurguladı. Sosyal medyayaki manipülasyonlara da dikkat çeken Taşkaya şunları söyledi:

“Bu siteler istihbarat örgütlerinin arka kapısı. 30 yıllık proje BOP sosyal medyada 7.5 yılda gerçekleşti. Sosyal medyayı kontrol edemezsin yönlendirebilirsin. Türkiye bunları yapmak zorunda. Bot hesaplarıyla her şeyi gündem yapabiliyor, bir videoyu milyonlarca kez izlenmiş gösterebiliyorsunuz. Devlet bu manipülasyonun karşısında durmak zorunda. Ortadoğu’da yeniden Arap Baharı beklentileri var. Devlet tedbirini almak zorunda. Muhalefet hemen özlük haklarımıza saldırı olarak görüyor. Devletin Youtube’dan vergi alması gibi güzel bir şey var mı? Burası muz cumhuriyeti değilki. Hesapların birçoğu zaten manipülatif hesaplar. Devlet niye tedbirini almasın. Türkiye’nin aldığı kararı mahkemeler uygulamıyor. Facebook Twitter Türkiye’den büyük mü?

‘AVRUPA BASKIN YAPIYOR, SORUŞTURMA AÇIYOR’

“Avrupa kendi ülkesinde baskın yapabiliyor. Soruşturma açabiliyor. Bunu baskı olarak algılamamak lazım. Devlet kendi vatandaşı, çocukları, geleceği için bunları yapmak zorunda. Her şeye muhalefetin bir manası yok. Bütün Ortadoğu ülkeleri bunu tehdit olarak görüyor. ABD de bunu tehdit olarak görmeye başladı. Kontrol edemez yönlendirebilirsiniz. Siber savaşın etki aracı bunlar. Bunlarla dünyayı bir günde karıştırabilirsiniz. Devlet de bunu gördü. Baraj kurmaya çalıştı.”

‘DEVLET MUHATAP BULAMIYOR’

Adem Taşkaya, sosyal medyada kişilere yönelik saldırı, tehdit ve itibar zedeleyen davranışlar karşısında da elimizin kolumuzun bağlı olduğunu belirtti. Benzer durumlarda Avrupa ve ABD’de kapatma yavaşlatma gibi yaptırımların uygulandığını, Türkiye’nin muhatap bulamadığını belirten Taşkaya şunları söyledi:

“Adınıza alınan açık bir hatla siteler sosyal medya hesapları, eposta adresleri açılıyor. Erişim yasağı istiyorsunuz. Bana taciz yapılıyor hakaret ediyorlar sapık gibi gösteriyorlar diyerek başvuruyor, erişim yasağı alıyorsunuz. Ama kapanmıyor. Çünkü HTTPS uzantısı güvenli erişim oluyor. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) kapatamıyor. Devlet muhatap bulamıyor. Google’ın avukatları senin aldığın her erişim kararında itiraz ediyorlar. Türkiye’nin menfaatine olan şeye itiraz ediyorlar. Artık internet çöplüğe döndü. En büyük itibar suikastı burada oluyor. Avrupa ABD kapatıyor yavaşlatıyor. Geç kalınmış bir şey. Devlet kendi halkının güvenliğini korumakla mükellef. Devlet bunu kontrol altına almak zorunda.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.