DOLAR
32,5044
EURO
34,9180
ALTIN
2.431,84
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

Bitkisel beslenme kalbe güzel geliyor

Okuma Süresi: 2 dakika Bilimsel araştırmalara nazaran bitkisel yüklü beslenme, kalp damar sıhhatini koruyor. Prof. Dr. Erk, “Bu çeşit bir beslenme, kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürerek, kalp krizi riskini azaltıyor’’ dedi.

Bitkisel beslenme kalbe güzel geliyor
Advert
24.09.2023 07:57
87
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Kalp  damar hastalıkları Dünya’da ve ülkemizde bir numaralı vefat nedeni olmaya devam ediyor. Hasebiyle bu hastalıklara karşı sağlıklı ömür biçimi hayati değer taşıyor. Bilhassa hakikat beslenmeye vurgu yapan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bitkisel beslenmenin kalp-damar sıhhatine yararlarını şöyle açıkladı:

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk

Antioksidan olmazsa olmaz

Antioksidan istikametinden güçlü besinler kalbe çok yararlıdır. Antioksidan unsurlar ortasında A vitamini öncüsü olan karotenoidler, E vitamini, C vitamini, polifenoller üzere bileşikler vardır ve bunlar bilhassa zerzevat, meyve, yeşillik ve kuruyemişlerde ağır olarak bulunur. Bu antioksidanlar bitkileri güneş gücünün ziyanlı tesirlerinden; bakteri, mantar ve küf üzere ziyanlı mikroorganizmalardan korur ve insan sıhhati için de faydalıdır.  Genel olarak antioksidandan varlıklı yiyecek ve içecekler ortasında kivi, limon, kızılcık, havuç, ıspanak, brokoli, sarımsak, keten tohumu, Brüksel lahanası, nar, çilek, böğürtlen, portakal, kırmızı lahana, ceviz, fındık, yeşil çay, domates, biber, bitter çikolata yer alır.Vücudumuzda olağan hücresel metabolizma, güç üretimi ve kullanımı sonucunda reaktif oksijen ve nitrojen molekülleri denilen; hücreye ve hücre içindeki güç santralleri olan mitokondrilere ziyanlı unsurlar ortaya çıkar. Sigara, ilaçlar, toksinler ve hastalık süreçleri bu toksik unsurların daha da fazla açığa çıkmasına neden olur. Antioksidan unsurlar bu ziyanlı toksik eserleri yok ederek kalp hastalıklarını önler.

Omega-3 de çok faydalı

Omega-3 yağ asitlerinin kalp damar hastalıklarına karşı gözetici olduğu bilinmektedir. Omega-3 yağ asitleri ritim bozukluklarını düzenler, damar sertliğini azaltır, kanın akışkanlığını artırır, damarların iç yüzünü örten endotel denilen tabakanın fonksiyonlarını düzenler, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür. Omega-3 yağ asitlerinden güçlü yiyecekler balıklar (somon, ringa, hamsi, sardalya, istavrit, uskumru), yumurta, yeşil sebzeler (semizotu, roka, kıvırcık, marul, ıspanak), ceviz ve keten tohumudur. Ceviz hem antioksidanlardan hem de Omega-3 yağ asitlerinden varlıklı bir yiyecektir ve kalp damar hastalıkları açısından değerli muhafaza sağlar.

Uzun ömürlü besinlerden uzak durulmaya çalışın

Ambalajlı olan ve üzerinde uzun vadeli son kullanma tarihi olan eserlerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Zira içeriklerinde bol ölçüde katkı unsuru bulunur. Şeker, fruktoz, işlenmiş yağlar, glüten, soya, mısır, buğday, tatlandırıcılar, dolgu hususları, renklendiriciler bu katkı hususlarından bazılarıdır. Bu eserlerde sıhhate faydalı olan lifler, antioksidanlar, vitamin ve mineraller bulunmaz. Yalnızca boş kalori içeririler. Biz kalorisi az fakat içinde gerçek besini fazla olan besinleri tüketmek zorundayız. Örneğin; yeşilliklerden oluşan bir salatanın 500 gramı 100 kalori, bir yemek kaşığı sıvı yağ ise 120 kalori içerir. Pekala hangisi tercih edilmelidir? Birinde yalnızca kalori var, küçücük bir hacim. Başkasında bir tabak dolusu zerzevat var. İçinde lifler, anti-kanserojenler var. Doğal ki salata tercih edilir. Yeşillik ve salataların, kalp ve damar hastalıklarına karşı kollayıcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bunlar kalp düşmanı

Şeker, früktoz, un, tuz, doymuş yağlar (tam yağlı etler, sucuk, salam, sosis, pastırma, tavuk ve hindi derisi, kaymak, krema, mayonez ve yağlı soslar) ise kalp damar sıhhati açısından son derece ziyanlı yiyeceklerdir. Mutlaka uzak durulmalıdır. Alkol de kalp damarları üzerinde tahribat yapar. Kalp sıhhatimizi korumak için antioksidanlardan varlıklı, zerzevat ve meyve tüketimimizi artırmalı ve çeşitlendirmeliyiz. Hayvansal eserlerden ise olabildiğince uzak durmalıyız. Bilhassa yeşil yapraklı zerzevatları bol ölçüde ve mümkünse çiğ olarak tüketmeye çaba etmeliyiz.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.