DOLAR
32,2609
EURO
34,7329
ALTIN
2.401,64
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
21°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
18°C

Bursa fabrikalarının dere katliamı

Bursa fabrikalarının dere katliamı
Advert
20.10.2019 12:57
349
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Bursa’da boya fabrikasının atıklarını Cenüp Deresi’ne bırakması nedeniyle çok sayıda balık öldü. Yetkililer inceleme başlattı.

Bursa fabrikalarının dere katliamı.Bir bölümü Kestel, bir bölümü ise Gürsu ilçesinde bulunan deredeki balıklar, son 20 yılda bölgeye yapılan fabrikalar nedeniyle bitme noktasına geldi.Bursa fabrikalarının dere katliamı. Kestel ilçesinde kurulan atık yönetimi ve geri dönüşüm tesisi sayesinde dere, fabrika atıklarından temizlenerek balık yaşamına uygun hale getirildi.

Son bir yıldır balıkların çoğaldığı dereye geçen cuma akşamı bir boya fabrikasından kimyasal atık döküldü. Atık nedeniyle deredeki binlerce balık öldü. Derenin, Gürsu’nun Hasanköy ve Ağaköy köylerindeki kısmında çok sayıda ölü balık su yüzeyine çıktı. Balıklar nedeniyle çevreye kötü kokular yayılmaya başladı.

Hasanköy Mahallesi Muhtarı Ertuğrul Türe, fabrikaların cuma günleri atıkları boşalttığını belirterek “Cuma günü akşam saatleri kamu kuruluşlarının tatilde olmasıyla ‘numune alamazlar, ölçüm yapamazlar’ gibi düşüncelere sahip oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Türe, şöyle devam etti: “Tarla sulamalarının yüzde 80’i bu sudan yapılıyor. Tarım sulamasında en çok faydalanılan alanlardan biri. Ama maalesef çiftçimiz temiz diye motorunu kuruyor. Tarlasını sulamaya başlıyor. Üç saat sonra yukarıdan gelen kirli suyu tarlalarımıza akıtmak zorunda kalıyoruz. Sağlık açısından belki toprakta bir zararı yok ama temiz bir suyla tarım arazilerini sulamak varken, neden katkılı suyla arazimizi sulayalım?”

 

Türe, dereden ölü balıkları yemek için toplayan çocukları da engellediklerini anlattı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ekipleri çalışma başlattı. Ekipler, balıkların ölümüne neden olan kimyasal atığı dereye boşaltan fabrikayı tespit etmek için araştırma yapıyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.