DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Bursa’da ‘Ar-Ge ve tasarım merkezi’ sayısı 7 yılda 7’ye katlandı

Bursa’da ‘Ar-Ge ve tasarım merkezi’ sayısı 7 yılda 7’ye katlandı
Advert
31.12.2020 23:42
569
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Bursa’da ‘Ar-Ge ve tasarım merkezi’ sayısı 7 yılda 7’ye katlandı

Bursa’da “ihracat ve “inovasyon” odaklı üretimine destek sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısı 7 yılda 23’ten 160’a yükseldi.

Bursa’da ‘Ar-Ge ve tasarım merkezi’ sayısı 7 yılda 7’ye katlandı

Bursa‘da 2014 yılında 23 olan Ar-Ge merkezi sayısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışmaları, “Ar-Ge Reform Paketi”nin sunduğu avantajlar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) destekleriyle 7 yılda yaklaşık 7 kat arttı. Kentte 130 Ar-Ge merkezi ile 30 tasarım merkezi bulunuyor.

“Türkiye’nin otomotiv üssü” Bursa’da, otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörüne yönelik 54, makine ve teçhizat imalatı sektöründe 28, tekstil sektöründe 17 Ar-Ge merkezi faaliyet gösteriyor.

Bilgisayar ve iletişim teknolojileri, demir ve demir dışı metaller, denizcilik, dökümcülük, elektrik-elektronik, enerji, gıda, iklimlendirme, imalat sanayi, kimya, mobilya, mühendislik-mimarlık faaliyetleri, plastik-kauçuk, tarım ve yazılım alanlarında da Ar-Ge merkezleri sanayiye hizmet veriyor.

Ar-Ge merkezi

Tekstil sektörüne yönelik 9, otomotiv yan sanayide 8 ve otomotiv alanında 4 tasarım merkezinin faaliyetinin yanı sıra mobilya, makine ve teçhizat imalatı, gıda, otomotiv tasarım ve mühendislik, mühendislik ve mimarlık, seramik ve refrakter alanında da tasarım merkezleri faaliyetine devam ediyor.

Advert

Ar-Ge merkezleri sayısıyla Türkiye’de ikinci, tasarım merkezleri sayısıyla üçüncü sırada olan Bursa’da, çeşitli sektörlerde firmaların Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, inovasyona öncülük etmek için çalışılıyor ve kent ekonomisinin katma değerli üretimine katkı sağlanıyor.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

BURSA AR-GE

Otomotiv, makine, tekstil, kimya, gıda gibi sektörlerde söz sahibi olan Bursa’nın, bu merkezlerle ilgili de atağa geçtiğini vurgulayan Burkay, “Yüksek teknolojiye geçişimizde Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının artırılması, ‘start-up’ları büyütebilmek ve (1 milyar doların üzerinde) ‘unicorn girişimler’ çıkarabilmek için melek yatırımcılık fonlarının teşvik edilmesi, yeni ekonomi modelinde güçlü bir atılım sürecinin de belirleyicisi olacaktır.” dedi.

Burkay, BTSO olarak, işletmelere rehberlik etmeyi sürdürdüklerini aktardı.

Bursa’nın Ar-Ge ve tasarım merkezi portföyüne değinen Burkay, şöyle devam etti:

“Bursa, 130 Ar-Ge merkezi ile Türkiye’de ikinci sırada. İlk tasarım merkezinin 2016 yılında hayata geçtiği kentte, bu merkezlerin sayısı da 30’a ulaştı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. İnşallah virüsün kesin tedavisinin de bulunmasıyla ekonomik verilerin daha iyi noktaya ulaşacağına inanıyorum. Bursa’da Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısının artmasıyla firmalar, yenilikçilik odaklı büyümesine devam edecektir. Stratejik hedeflerin yolu, Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Firmalarımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleriyle artık yenilikçi üretime daha fazla önem veriyor. Ar-Ge, inovasyon ve tasarım odaklı yatırımlar ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 vizyonu için de stratejik nitelik taşıyor.”

“İnovasyon ve Ar-Ge’nin şirketlerin ana gündeminde olmasını istiyoruz”

İbrahim Burkay, firmaların yeni nesil teknolojiler ve üretim tekniklerine odaklanması için önemli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezinin (BUTEKOM) firmalara bu yolculukta rehberlik ettiğini dile getiren Burkay, “BTSO’nun vizyonuyla farklı bir kimliğe bürünen merkez bünyesinde, Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezinin yanı sıra ekim ayında hizmete açılan İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi yer alıyor.” bilgisini paylaştı.

BTSO -BURSA

Tekstil, teknik tekstil ve ileri kompozit malzemeler alanındaki mükemmeliyet merkezlerinin de BUTEKOM çatısı altında Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji odaklı çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Burkay, “Mükemmeliyet merkezleri ile sektörlerin sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı ve firmaların Ar-Ge altyapısını güçlendirmeyi hedefliyoruz. İnovasyon ve Ar-Ge’nin bütün şirketlerin ana gündeminde olmasını istiyoruz. Ar-Ge ile yeni iş fikirleri üreterek hedeflerimize ulaşabiliriz.” diye konuştu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.