DOLAR
32,3091
EURO
34,8009
ALTIN
2.398,21
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
20°C
Bursa
20°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
20°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

BUSMEK’te kültür harmanı

BUSMEK’te kültür harmanı
Advert
04.12.2019 09:07
313
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (BUSMEK),  Türk ve Japon kültürleri arasında köprü görevi gören Uluyama Türk Japon Kültür Derneği ve Japonya Başkonsolosluğu’nu Mesleki Eğitim Merkezi’nde ağırladı.

BUSMEK’te kültür harmanı. Her yıl Türk Japon Dostluk Haftası nedeniyle Uluyama Türk Japon Kültür Derneği ile ortaklaşa organizasyonlar düzenleyen BUSMEK, bu yıl da kökeni 16. yüzyıla kadar dayanan geleneksel bir Japon töreni olan Japon çay seremonisini gerçekleştirdi. BUSMEK’te kültür harmanı. Çay içme ve misafirlere ikram noktasında çay içme eylemini sanatsal ve felsefi zenginliklerle birleştirerek bu sunuma farklı bir boyut kazandırın bu geleneği Bursalılara tanıtıldı.

Önce geleneksel çay seremonisinin tarihini anlatan ve sunumunu yapan Sanatçı Akemi Kusayanagi ardından uygulamalı olarak seremoniyi gerçekleştirdi. Akemi, yapılan seremonide bu kültürün onlar için ne anlam ifade ettiğinden de bahsetti. Akemi, “Çay seremonisi Japon geleneksel kültürünün önemli bir parçasıdır. Japonya’da 16. Yüzyıla denk gelmektedir. Aynı zamanda Osmanlı’nın da çok güçlü olduğu zamanlardı. O zamanlarda Sen Rikyu adında bir çay ustası yaşardı. Seremoni özel olarak tasarlanan ‘Chasitsu’ adı verilen çay odalarında yapılmaktadır. Kişinin alçakgönüllülüğünü vurgulamak amacıyla başını eğerek girebileceği kadar küçük olan odalarda samuraylar bütün derecelerini dışarıda bırakıyorlardı. Chado adı verilen Japon çay seremonisi Zen Felsefisinden ortaya çıkmıştır” dedi.

Sunumun ardından sanatçı Akemi Kusayanagi ile çay hazırlayan BUSMEK kursiyerleri böyle bir deneyim edindikleri için kendilerini çok şanslı hissettiklerini ve Japon kültürünü yakından tanıma fırsatı buldukları içinde mutlu olduklarını dile getirdiler.

Etkinlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Süleyman Çelik’e de çay ikram edildi.  Çelik, “Farklı bir kültür ve kültürler arası yapılan bu tür etkinlikler bizi milletler olarak birbirimize bağlayan unsurlardır. Ben bugün burada aramızda oldukları için Başkonsolosa çok teşekkür ediyorum ve değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş adına kendilerini selamlıyor ve hoş geldiniz diyorum” dedi.

Etkinlik kapsamında Japon Başkonsolosu Hisao Nishimaki’ye ipek minyatür tablo hediye edildi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.