DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü?

Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü?
Advert
21.02.2024 13:54
81
A+
A-
Okuma Süresi: 4 dakika

Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü? Türk Hava Kurumu’nda kayyum dönemi süresiz uzatıldı. Yandaş Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti’nin yöneticileri kurumda kritik görevlere getirildi. THK’nin para kazandığı işleri ve kasası yandaşlara teslim edildi. Türk Hava Kurumu’nu ele geçirdi mi?

Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü?

Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü?

Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü?

GÜNDEM – Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü? Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1925 yılında kurulan Türk Hava Kurumu (THK) yaklaşık 4,5 yıldır kayyum heyeti tarafından yönetiliyor. 2019’da kuruma atanan heyetin üyeleri değişse de kurum ısrarla genel kurula götürülmüyor.

Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü?

Kuruma kayyum atayan Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, 13 Mart 2023 tarihinde kayyum dönemini ‘sonlandırmaya’ karar vermişti. Ardından 18 Kasım 2023’te genel kurul düzenleneceği açıklanmıştı. Mahkemeye başvuran Kayyum Heyeti, “Kayyum dönemindeki kazanımların heba olacağını” iddia ederek genel kurulu ertelemesini talep etti. Mahkeme ise kayyumun talebini kabul ederek “THK Büyük Genel Kurulu’nun 6 ayı geçmemek şartı” ile ertelenmesine karar vermişti.

SÜRESİZ ERTELENDİ

Şimdi ise Kayyum Heyeti 6 Şubat’ta yeniden mahkeme başvurarak genel kurul sürecinin 2 yıl uzatılmasını istedi. Mahkeme 16 Şubat’ta bir süre belirlemede, genel kurul sürecini ertelendi. Ancak THK’de yaşananlar bununla da sınırlı kalmadı.

THK Tüzüğü’nde yer almadığı halde Genel Başkan Vekili ve Genel Başkan Yardımcısı unvanları oluşturuldu. Genel Başkan Vekili olarak aynı zamanda Kayyum Heyeti’nde yer alan Mustafa Cihad Feslihan atandı. Ayrıca yandaş Cihannüma Derneği’nin yöneticileri olan İbrahim Taşdemir ile Abdullah Şengönül de THK Genel Başkan Yardımcısı olarak atandı.

Yozgat İlim Yayma Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Nurdoğan ise THK Yönetim Hizmetleri Başkanı yapıldı.

Kayyumun oluşturduğu yeni makamlara atanan yöneticilere ne kadar maaş verildiği veya makam aracı verilip verilmediği gibi detaylar ise bilinmiyor.

AKP’Lİ KAYYUM ATANMIŞTI

Öte yandan 2 Kasım’da THK Kayyum Heyeti Başkanlığı’na geçmişte Başbakanlık Müşavirliği, Yozgat Valiliği görevlerini yürüten ve şimdi de İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi olarak görev yapan Kemal Yurtnaç atanmıştı.

Yurtnaç, 2015 yılında AKP’den Tokat milletvekili aday adayı olmuş ancak aday gösterilmemişti. Ayrıca Yurtnaç sportif havacılık alanında ülkede uluslararası sertifika verebilen tek kurum olan THK’nin yetkilerini almak isteyen Türkiye Hava Sporları Federasyonu’nun (THSF) Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapıyor.

∗∗

‘HURDA’ DEDİKLERİNİ ÖVDÜ

Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü?

Cihannüma Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti THK’ye çöktü mü?

THK Kayyum Heyeti Başkanı Kemal Yurtnaç, Anadolu Ajansı’na konuştu. Yurtnaç, eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin defalarca hurda ve antika dediği, hatta “Vizontele’de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle… Uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” şeklinde açıklamalar yaptığı söndürme uçaklarını övdü. Yurtnaç, 9 yangın söndürme uçağından 4’ünün aktif olarak kullanıldığını belirterek, “Bunlar, gövdeleri gayet sağlam uçaklar… Orman yangınları için çok elverişli uçaklar” diye konuştu. Ayrıca Yurtnaç, “Yangın söndürme uçaklarının her zaman devletin ve Türk milletinin hizmetinde olduğunu ve bundan sonra da olacağını” vurgulayarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın orman yangınlarına ilişkin açacağı ihaleye gireceklerini bildirdi.

THK kayyumları koltuğa yerleşiyor

Türk Hava Kurumu’nu dört buçuk yıldır yöneten kayyum heyeti, genel başkan vekilliği ve yardımcılığı gibi unvanlar oluşturarak koltuğa yerleşiyor. Yeni oluşturulan makamlara da yine kayyum heyeti üyeleri atandı.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1925 yılında kurulan Türk Hava Kurumu (THK) tam 1.586 gündür kayyum heyeti tarafından yönetiliyor. 2019’da kuruma atanan heyetin üyeleri değişse de kurum bir türlü genel kurula götürülmüyor.

THK’nin son Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman, kuruma kayyum atayan Ankara 9.Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimliği’ne önemli bir itirazda bulundu. Duman itirazında, THK’nin 16 Ekim 2019 tarihinden beri, yani 1.586 gündür vesayet altında tutulduğunu vurguladı.

KAYYUM DÖNEMİNİ SONA ERDİRİN

Kayyum heyetinin kurumu genel kurula götürmek için hazırlık yapmadığını, aksine koltuklarına yerleştiklerini vurgulayan Duman itirazında şunları sıraladı:

“Genel Kurul faaliyetlerine başlanılmadığı gibi tam aksine son atanan heyet tarafından seçim hazırlıkları yapma görevi bir kenara bırakılmıştır.

Görevi sadece seçim yapmak olan kayyum heyeti tarafından genel başkanlık teşkilat yapısını 15 Ocak 2024 tarihli kararı ile tüzüğe aykırı biçimde değiştirildi. THK Tüzüğü’nde olmayan yapılanma faaliyetlerine girişilmiş, Genel Başkan Vekili sıfatı ve unvanı tanımlaması yapılarak Mustafa Cihad Feslihan isimli kayyumun bu göreve atandığı, Genel Başkan Yardımcısı unvanları yine tüzükte olmayan şekilde ihdas edilerek, Abdullah Şengönül ve İbrahim Taşdemir isimli kayyumların bu görevlere atandığı, tüm teşkilata yazılarak duyurulmuştur.

Türk Hava Kurumu, kayyum, yandaş atamaları

THK da seçim için görevlendirilen heyetin görev ve yetkisini aşarak kötüye kullandığı bu şekilde anlaşılmaktadır. 1.586 günlük sürede kurumun işleyişinde hiçbir iyileşme yapılmadığı gibi harcamalar yapılmış ve seçim ile birlikte ödenmeyen ve sürekli ertelenen borçlarla birlikte gelen seçilmiş organların önüne çok büyük enkaz oluşturulmaktadır. Kurumun tüm ticari faaliyetleri bir kez daha geri döndürülemeyecek şekilde mevcut kazanım ve hakları da yok edilerek sona erdirilmektedir.

İvedilikle mevcut delillerin ve gösterilen geri dönüşü sağlanamayacak ağır zararların ortadan kaldırılması için kayyum heyetinin görevine derhal son verilmesine, 3 ay içerisinde THK Olağanüstü Genel Kurulu’nu icra etmek üzere kurum şube başkanları ve eski genel başkanlarından oluşacak seçim kayyumu görevlendirilmesini talep ederim.”

***

Türk Hava Kurumu’nda (THK) yaşanan son gelişmeler, kurumun geleceği ve yönetimi açısından önemli bir dönemeç oluşturuyor. THK’de kayyum döneminin süresiz olarak uzatılması, kurumun yönetim yapısında ciddi bir değişikliğe işaret ediyor. Bu durum, özellikle yandaş olarak nitelendirilen bazı grupların kurum içerisinde önemli pozisyonlara getirilmesiyle daha da belirginleşiyor.

Cihannüma Derneği ve İlim Yayma Cemiyeti gibi yandaş olarak görülen kuruluşların yöneticilerinin THK’de kritik görevlere atanması, kurumun siyasi ve ideolojik çekişmelerin merkezine yerleştiğine dair endişeleri artırıyor. Bu atamalar, THK’nin bağımsızlığına ve tarafsızlığına yönelik soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

Siyasi çekişme, mali yönetim, şeffaflık, hesap verilebilirlik

THK’nin para kazandığı işlerin ve kasasının yandaş gruplara teslim edilmesi ise, kurumun mali yapısını ve gelecekteki faaliyetlerini doğrudan etkileyebilecek bir gelişme olarak öne çıkıyor. Bu durum, THK’nin finansal kaynaklarının yönetimi ve kullanımı konusunda şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin zedelenebileceği endişesini beraberinde getiriyor.

Sonuç olarak, Türk Hava Kurumu’nda yaşanan bu gelişmeler, kurumun uzun vadeli stratejik hedeflerini, operasyonel etkinliğini ve toplumsal itibarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum, THK’nin ulusal ve uluslararası alandaki faaliyetlerini sürdürme kabiliyetine zarar verebilir ve kurumun geleceğini belirsizliğe sürükleyebilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.