DOLAR
32,2321
EURO
35,0195
ALTIN
2.458,65
BIST
10.165,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C

ÇÖLYAK HASTALARI ÖZEL PERHİZ İLE KALİTELİ YAŞAYABİLİR!

ÇÖLYAK HASTALARI ÖZEL PERHİZ İLE KALİTELİ YAŞAYABİLİR!
Advert
11.05.2019 13:17
322
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Dünya Çölyak Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

Çölyak hastalığının, genetik yatkınlığı olan bireylerde; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu geliştiği bilgisini veren Dr. Akan, “Hastalık temel olarak proksimal ince bağırsağı etkiler ancak farklı organ etkilenmeleri de söz konusudur. Hastalık diyete tahılların eklenmesinden sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Hastalık semptomatik veya sessiz olabilir. Çok sinsi ilerleyen bu hastalığın tedavisi henüz bulunamadı. Fakat buna rağmen Çölyak hastalarının ömür boyu özel bir perhiz uygulayarak kaliteli yaşamalarını sürdürmeleri mümkün” dedi.

Türkiye’de çölyak hastalığı görülme sıklığının yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmin edilmektedir. Ancak hastaların sadece yüzde 10’nuna tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta bulunmaktadır. Toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır” şeklinde konuştu.

Halk sağlığının korunması açısından erken tanı, tedavi ve rehabilitasyonun önem taşıdığının altını çizen Dr. Akan, “Bu kapsamda ilgili paydaşların işbirliği ile metabolik hastalıklardan kaynaklı oluşabilecek hasta mağduriyetlerinin en aza indirilmesi gerekmektedir. Bunun için bütüncül yaklaşım ile farklı sektörler arasında sinerjinin elde edilmesi önem arz etmektedir” diye konuştu.

Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.