DOLAR
32,4660
EURO
34,8980
ALTIN
2.430,22
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

Cumhurbaşkanı’nın çantasında Türk Telekom mu var?

Cumhurbaşkanı’nın çantasında Türk Telekom mu var?
Advert
12.02.2022 23:56
1.165
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Cumhurbaşkanı’nın çantasında Türk Telekom mu var? Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE’ye 14-15 Şubat’ta iade ziyareti yapacak. Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki şirketlerle ilgilenen Emirlik’in; en büyük varlık fonunun Türk Telekom’a talip olacağı söyleniyor.

Cumhurbaşkanı’nın çantasında Türk Telekom mu var?

Cumhurbaşkanı’nın çantasında Türk Telekom mu var?

GÜNDEM – Cumhurbaşkanı’nın çantasında Türk Telekom mu var? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın 24 Kasım 2021’de Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından BAE’ye 14-15 Şubat’ta iade ziyareti yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yapacağı ziyaretin, Türkiye’nin bu ülke ve bölgeyle ticaret hacminin artmasını sağlaması ve yeni yatırımlar için fırsat oluşturması bekleniyor. DEİK Türkiye-BAE İş Konseyi Başkanı Tevfik Öz

“İki ülke arasındaki ilişkilerin savunma sanayisi, dijitalleşme, finans, enerji, altyapı, turizm ve sağlık alanlarında daha da ileri taşınması her iki ülkenin özel sektörleri ve yatırımcıları için yeni ve büyük fırsatlar yaratacaktır” ifadelerini kullandı.

Türk yatırımlarını izleyen fonlar arasında, Abu Dabi Yatırım Otoritesi ve tahmini varlıkları 686 milyar dolar olarak tahmin edilen Emirlik’in en büyük varlık fonu ADIA ve ADQ bulunuyor. Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, Türkiye ile BAE arasında yapılan anlaşmalar kapsamında 10 milyar dolarlık bir fonun tahsis edildiğini açıkladı.

Kısa bir süre önce Financial Times gazetesine konuşan Süveydi; Türkiye Varlık Fonu ve portfolyolsunda bulunan şirketlerle görüşmeler yaptıklarını ifade ederek TL’deki değer kaybının kendileri için “Harika bir zaman” olduğunu ve kendilerine yeni fırsatlar yarattığını söylemişti.
Varlık Fonu portföyündeki şirketler arasında Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Türk Hava Yolları ve PTT de yer alıyor. Ancak BAE CEO’su hangi şirketlerle görüşüldüğünü açıklamadı.

Ancak, TVF, Türk Telekom’un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla Levent Yapılandırma Yönetimi (LYY) LYY Telekomünikasyon A.Ş.’yle görüşmelere başladığını duyurmuştu. Bu görüşmelerin BAE’nin yapmayı planladığı yatırımla ilgili olduğu ifade ediliyor.

HANGİ BANKANIN NE KADAR HİSSESİ VAR

Akbank, Anadolu Bank, Byblos Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası , İş Bankası, TSKB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası , Türk Telekom’un OTAŞ’taki yüzde 55’lik hissesini Aralık 2018’de borcu karşılığında devralmıştı. OTAŞ, Lübnanlı Hariri ailesi ve Saudi Telecom’un sahibi olduğu Oger Telecom’a aitti.

Türk Telekom hisselerini satışa çıkaran bankalar, şirketin yüzde 55 hissesinin devredildiği Levent Yapılandırma’nın LYY’nin ticaret unvanını LYY Telekomünikasyon olarak değiştirdi.

LYY’deki en büyük pay yüzde 35.5598 ile Akbank’ı olurken, Akbank’ı yüzde 22.1265 pay ile Garanti Bankası, yüzde 11.5972 payla İş Bankası, yüzde 4.9150’lik hisse oranıyla Yapı Kredi, yüzde 4.2559’lik payla Vakıfbank, yüzde 3.6562 payla Halkbank, yüzde 2.5913 payla Denizbank ve yüzde 1.6172’lik payla TSKB izledi.

Söz konusu bu 8 bankanın LYY’deki toplam payı yüzde 84.7. Kalan yüzde 15.3’lük hisse de OTAŞ’a kredi veren diğer kreditörlerin. LYY’deki bu pay oranları dikkate alındığında Akbank’ın Türk Telekom’daki dolaylı payı yüzde 19.56 olurken, diğer bankaların TT’deki dolaylı payları ise şöyle sıralandı: Garanti Bankası yüzde 12.17, İş Bankası yüzde 6.38, Yapı Kredi yüzde 2.70, Vakıfbank yüzde 2.34, Halkbank yüzde 2.01, Denizbank yüzde 1.42 ve TSKB yüzde 0.89.

VARLIK FONUNDA HANGİ ŞİRKETLER VAR?

TVF; Ağustos 2016’da çıkarılan bir yasayla kurulmuş, Türkiye’de kamuya ait çok sayıda büyük şirket Şubat 2017’de fona devredilmiş, fon 12 Eylül 2018’de Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmıştı.

TVF; 8 farklı sektörden 23 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahip. Portföyündeki şirketler; Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi sonucu oluşan Türkiye Sigorta ile Türkiye Hayat Emeklilik, Türk Hava Yolları, PTT, İzmir Alsancak Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri, TVF Enerji, TVF Rafineri ve Petrokimya, Turkcell, Türksat, Türk Telekom, ÇAYKUR, Kayseri Şeker, Nakit Karşılığı Şans Oyunları Lisansı, At Yarışı Düzenleme ve Bahis Kabul Etme Lisansı, Eti Maden ve TVF Maden.

 

Borsa Gündem

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.