DOLAR
32,2633
EURO
34,7910
ALTIN
2.440,78
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C

Dendias: “Türkiye Eski Türkiye Değil”

Dendias: “Türkiye Eski Türkiye Değil”
Advert
11.01.2021 01:16
469
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Dendias: “Türkiye Eski Türkiye Değil” Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kathimerini gazetesinde yayımlanan özel mülakatında Türk ve Yunan diyaloğunun yeniden başlatılmasından yana olduğunu ifade etti. “Biz, görüşmelere samimi ve yapıcı bir niyetle masaya oturmaya hazırız”

Türkiye Eski Türkiye Değil

Dendias: “Türkiye Eski Türkiye Değil”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kathimerini gazetesinde yayımlanan özel mülakatında Türk ve Yunan diyaloğunun yeniden başlatılmasından yana olduğunu ifade etti.

“Biz, görüşmelere samimi ve yapıcı bir niyetle masaya oturmaya hazırız”

Bakan Dendias, Kathimerini gazetesinde yayımlanan özel mülakatında Türk ve Yunan diyaloğunun yeniden başlatılmasından yana olduğunu ifade etti.

“Bugün Türkiye’nin

AB yolunda adımlar attığı 2000 senesinde ki haline ve Türk-Yunan diyaloğunun kesildiği 2016 senesindeki haline benzemediğini” belirten Dendias,

Türkiye’nin son senelerde ‘yayılmacı, yeni Osmanlıcı ve tehditkar’ bir siyaset izlediğini öne sürdü.

Yunanistan’ın Mısır, İsrail, Ürdün, Kıbrıs, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile kurmuş olduğu işbirliğine Türkiye’nin de katılmasını arzu ettiklerini dile getiren Dendias,

“Ancak Türkiye bu davranışlarından vazgeçmeli ve her bir ülkenin kabul ettiği gibi anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümünü öngören global hukuk hükümlerine saygılı olmalı” dedi.

Denidas, “100 sene önce Batı’da hasta adam olarak tanımlanan Türkiye’nin şimdi bölgenin büyük değişimcisi olarak Osmanlı İmparatorluğu rolünü oynamaya çalışması, görüştüğüm bütün ülkelerin gündeminde bulunuyor” dedi.

İstikşafi görüşmelerin gündemi bellidir ve bu değiştirilemez

Türkiye ve Yunanistan istikşafi görüşmelerin

2016’da kesildiği yerden devam etmesinden yana olduğunu belirten Dendias, “İstikşafi görüşmelerin gündemi bellidir ve bu değiştirilemez.

20 seneden bu yana yürütülen görüşmelerin 61. Toplantısı yapılacak. Görüşmelerin tek taraflı olarak genişletilmesine karar vermek, görüşmeleri torpillemek manasına gelir.

Ankara’nın ne denli samimi olduğunu göreceğiz.

Biz, görüşmelere samimi ve yapıcı bir niyetle masaya oturmaya hazırız” biçiminde konuştu.

Yunanistan’ın İtalya ve Mısır arasındaki deniz yetki alanlarının belirlenmesini öngören anlaşmalarına atıfta bulunan Dendias,

Yunanistan’ın Arnavutluk ile deniz yetki alanlarının belirlenmesi için

Uluslararası Lahey Adalet Divanına gidilmesinde anlaşma sağlandığını ve bu gayeyle Arnavutluk’ta yapılacak nisan ayındaki seçimlerden sonra tarafların ortak bir tahkimname hazırlamaya karar verdiklerini açıkladı.

Dendias, benzeri anlaşmaların Türkiye ile de yapılmasını önerdiğinden söz etti. Yunanistan, Türkiye ile istikşafi görüşmelerde iki ülke arasındaki kıtasahanlıklarının belirlenmesinden başka hiçbir konuyu görüşmeye niyeti olmadığını sık sık açıklıyor.

Bakan Dendias aynı mülakatında, Yunanistan’ın 2021 senesinde Amerika ile savunma işbirliğini genişletmeyi hedeflediğini ve Amerika’nın özellikle Doğu Akdeniz’deki varlığını artırmasındaki öneminden söz etti.

Batıda 12 mile çıkarılıyor

Yunanistan’ın Batı yakasındaki kara sularını 6 milden 12 mile uzatmasını öngören kanunun önümüzdeki hafta içinde Yunan parlamentosunda onaylanacağını da açıklayan Dendias, “Yunanistan, bu yasa ile 1947’den bu yana ilk defa genişlemiştir. Yunanistan, Uluslararası Deniz Hukuku sözleşmesiden kaynaklanan kara sularını 12 mile uzatma hakkını, geri kalan deniz bölgelerinde de uygulayabilir. Ancak bu hakkını gerek görüldüğünde ve ne zaman uygulayacağına siyasi iradeler karar verir” görüşünü savundu.

‘Maraş sahilinin yasa dışı açılması’

Dendias, Kıbrıs sorunu ile alakalı bir soruya ise, “Yunanistan’ın BM’nin Kıbrıs konusunda gayrıresmi seviyede 5’li bir toplantı yapılmasını öngören muhtemel bir önerisine sıcak bakılacağını” söyledi.

Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa

BM kararları ve AB değerlerine uygun federal bir çözümden yana olduğu dile getiren Denidas “Ancak gerek Türkiye’nin gerek Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar’dan gelen son açıklamalar ve Maraş sahilinin yasa dışı açılması gibi davranışlar iyimserlik göstermeye fırsat vermiyor” biçiminde konuştu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.