DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

Ev kadınlarına emeklilik fırsatı

Ev kadınlarına emeklilik fırsatı
Advert
07.07.2018 17:59
290
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

İsteğe bağlı sigorta kapsamında el işleri yaparak emekliliğe hak kazanmak mümkün. Bu şekilde geçimini sağlayan ev kadınları esnaf statüsünde değerlendiriliyor, vergi ödemiyor.

İşçiler SGK’dan, esnaf Bağ-Kur’dan, memurlar da Emekli Sandığı’ndan emekli olurken, ev hanımları için de emeklilik fırsatı sunan birçok yöntem var. Evde kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlar, hem esnaf sayılıyor, vergi vermiyor hem de sigortalı olup emeklilik imkanına kavuşuyor. Vergi kanununda düzenlenen “Esnaf muaflığı’ ev kadınları için de büyük bir avantaj sağlıyor. Milyonlarca kadın evde giyecek, yiyecek, süs eşyası üreterek satıyor.

ŞARTLAR NELER? 

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için; havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, ip ve urgan gibi eşyaları evde kendi imkanlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekiyor. Ayrıca 18 yaşını doldurmak ve bir işyerinde çalışmamak şart.

NASIL BAŞVURULUR? 

Önce, vergi dairesinden Gelir Vergisi mükellefi olunmadığına dair yazı alınacak. Ardından ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ doldurulacak. Bunlarla beraber, kimlik fotokopisi de gerekiyor.

SAĞLIK HİZMETİ VAR MI? 

İsteğe bağlı sigortalı, ödediği primlerin karşılığı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanır. İsteğe bağlı sigortalı, 5 yıl prim ödemiş ise geride kalanlara ölüm aylığı da bağlanır.

158 LİRA CEPTE KALIYOR 

Yatırılan primler Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor.  Normalde esnaf ayda 613 lira öderken, ev kadınları 158 lira daha az prim ödeyerek Bağ-Kur’lu olabiliyor.

7200 GÜNLE EMEKLİ OLUNUR 

Bağ-Kur kapsamında olan kadın sigortalılar 9 bin gün prim ödemek zorunda. Ayrıca emeklilik için 58 yaşını doldurmaları gerekiyor. Öte yandan emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir işyerinde işçi olarak çalışma imkanı bulan kadınlar, 9 bin gün değil 7 bin 200 gün üzerinden emekli olabilir.

NE KADAR PRİM ÖDENİR? 

Belgesi olanlar SGK’ya müracaat ederek bu yıl için 24 gün prim ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyor. 2017 yılı için ödenecek prim tutarı ise şöyle hesaplanıyor: 59,25 X 24 X % 32 = 455,04 TL. Ödenecek gün sayısı her yıl arttığı için 2018’de 25, 2019’da 26 ve 2020’de 27, 2021’de 28, 2022’de 29 ve 2023 ile sonrası için 30 gün olacak.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.