DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

Fed faiz kararı açıklandı

Okuma Süresi: 3 dakika ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Banka piyasa beklentilerine paralel olarak federal fonlama faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu ama kasımda bir faiz artışı daha gelebileceği sinyalini verdi.

Fed faiz kararı açıklandı
Advert
21.09.2023 06:47
35
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugünkü toplantısından federal fonlama faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı açıktı. Karar oybirliğiyle alındı.

Piyasa beklentisi de faizin bugün sabit bırakılacağı yönündeydi.

Fed açıklamasında, sonraki toplantılarda ek faiz artışına açık kapı bırakıldı. 19 Fed üyesinden 12’si, bir faiz artışı daha beklediklerini dile getirirken, 7’si mevcut faizin sabit bırakılması yönünde beklentilerini dile getirdi.

Fed açıklaması ve Fed üyelerinin tahminleri, piyasa tarafından “şahin” olarak değerlendirildi.

Komite’nin, ek bilgileri ve bunun para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam edeceği vurgulanan açıklamada, enflasyonu zaman içinde yüzde 2’ye döndürmek için uygun olabilecek ek politika sıkılaştırmasının boyutu belirlenirken, para politikasındaki kümülatif sıkılaştırma, para politikasının iktisadi faaliyet ve enflasyona etkisindeki gecikmeler ile ekonomik ve finansal gelişmelerin dikkate alınacağı bildirildi.

Fed, Mart 2022’den bu yana yaptığı 13 toplantının 11’inde toplamda 525 baz puanlık faiz artışına imza attı.

ABD’de enflasyon, geçen yıl haziranda yıllık bazda yüzde 9 ile 1981’den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından haziranda yüzde 3’e gerilemişti ancak ağustosta yüzde 3,7’ye yükseldi. Çekirdek enflasyon ise ağustosta yüzde 4,3’e gerilemişti.

ALTIN VE DOLARDA İLK TEPKİ

Kararın ardından ons altın fiyatı 1947 dolardan 1941 dolara kadar geriledi. ABD’de hisse senetlerinde karar sonrası düşüş görülürken, dolar tahvil faizlerinde yükseliş kaydedildi.

Kararın ardından 2 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi yüzde 5,131 ile 16 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Karar sonrasında dolar endeksi güçlenirken Euro/dolar paritesi geriledi. Karar sonrasında dolar/TL’de sınırlı da olsa artış kaydedildi.

FED TAHMİNLERİ

Fed’in büyüme beklentisi 2023 için yüzde 1’den yüzde 2,1’e, 2024 için yüzde 1,1’den yüzde 1,5’e yükselirken, 2025 ve 2026 için yüzde 1,8’de sabit kaldı.

Fed’in medyan faiz beklentisi 2023 sonu için yüzde 5,6’da sabit kalırken, 2024 sonu için yüzde 4,6’dan yüzde 5,1’e, 2025 sonu için yüzde 3,4’ten yüzde 3,9’a yükselirken, 2026 yıl sonu için yüzde 2,9’da, uzun dönem ortalaması olarak da yüzde 2,5’te sabit kaldı.

Fed’in kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) artış beklentisi 2023 için yüzde 3,2’den yüzde 3,3’e yükselirken, 2024 için yüzde 2,5’te sabit kaldı. 2025 için ise bu oran yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye yükselirken, 2026 için yüzde 2,0’da sabit kaldı.

Fed için daha fazla önem verilen çekirdek PCE beklentisi 2023 için yüzde 3,9’dan yüzde 3,7’ye gelirken, 2024 için yüzde 2,6’da sabit kaldı. 2025 için yüzde 2,2’den yüzde 2,3’e yükseldi.

Fed’in 2025’e kadarki projeksiyonlarında politika faizinin hazirana göre 50 baz puan daha yukarıda görüldü.

Fed’in işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 4,1’den yüzde 3,8’e, 2024 ve 2025 yılları için yüzde 4,5’ten yüzde 4,1’e geriledi.

2026 yılı ve uzun dönem işsizlik oranı tahmini yüzde 4,0 oldu.

ABD’de eylül ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 3,8 olmuştu.

POWELL: GEREKİRSE FAİZ ARTIRIRIZ

Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell açıklama yaptı. Powell’ın açıklamasından satır başları şöyle:

* Fiyat istikrarı ve tam istihdam görevlerimize tam olarak odaklıyız. Çok yol aldık, ancak kararlarımızın etkileri henüz tam hissedilmedi.

* Dikkati bir şekilde ilerleyeceğiz. Kararlarımızı veriler ve riskleri değerlendirerek vereceğiz.

* Enflasyon hâlâ hedefin çok üzerinde ancak biraz yavaşladı. Enflasyonu yüzde 2 hedefine getirmek için önümüzdeki uzun bir yol var.

* GSYH büyümesi beklentilerin biraz üzerinde geldi, tüketici harcamaları özellikle güçlü, konut piyasası toparlandı.

* Yüksek faizler işletme yatırımları üzerinde baskı yaratıyor.

* İş gücü piyasası sıkı olmaya devam ediyor, iş gücü arz ve talebi daha iyi bir dengeye gelmeye devam ediyor, iş gücü talebi hâlâ arzı aşıyor.

* Politikanın cari duruşu sınırlayıcı. Yeterince sınırlayıcı, sıkılaştırıcı politika ile enflasyonu zaman içinde yüzde 2’ye getirmeyi başarmaya kararlıyız.

* Belirsizliklerin farkındayız, gerekirse faizleri daha da artırmaya hazırız. Kararlarımızı toplantıdan toplantıya oluşturuyoruz ve elimize gelen verilere bakarak karar veriyoruz.

* Politika yapıcıların çoğunluğu bir faiz artırımının yapılmasının yapılmamasından daha uygun olmasının muhtemel olduğuna inanıyorlar. Faizde uygun seviyeye ulaştığımız konusunda ikna edici kanıt görmek istiyoruz.

* Reel faiz oranları anlamlı şekilde pozitif. Faizde yeterince sınırlayıcı bölgeye ulaştığımız sonucuna varmadan önce daha fazla ilerleme görmek istiyoruz.

* Enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirebileceğimizden emin olduğumuz bir noktaya gelmemiz gerekli.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.