DOLAR
32,2598
EURO
35,0608
ALTIN
2.468,83
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
27°C

GDO’lu yemler tehlike saçacak

GDO’lu yemler tehlike saçacak
Advert
08.01.2022 16:38
1.505
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

GDO’lu yemler tehlike saçacak Genetiği değiştirilmiş bazı soya ile mısır çeşitleri ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylandı. Uzmanlar; dışa bağımlılığı artıran ve insan sağlığına olumsuz etkileri olan GDO’ya karşı uyardı.

GDO’lu yemler tehlike saçacak

GDO’lu yemler tehlike saçacak

GÜNDEM – GDO’lu yemler tehlike saçacak Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş bazı soya ile mısır çeşitleri ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylanmasına gıda ve ziraat mühendisleri tepki gösterdi. Uzmanlar, genetiği değiştirilmiş (GDO) hayvan yemlerinin insan ve hayvan sağlığına zararlarına dikkat çekti.

GDO’lu ürünlere izin veren biyogüvenlik kararları dün Resmi Gazete’de yayımlandı. GDO’lu 1 mısır ve 1 soya geninin hayvan yemi amaçlı kullanılmasına 10 yıl süreyle izin verdi. Ayrıca, 10 yıllık kullanım süresi dolan genetiği değiştirilmiş GDO iki mısır geninin hayvan yemi amaçlı kullanım izni iptal edildi. Bakanlık, 1 çeşit enzimin de 10 yıl süreyle üretimine izni verdi. Genetiği değiştirilmiş söz konusu ürünlerin sadece hayvan yemlerinde, yem ya da yem ham maddesi olarak kullanılması gerekiyor. Hayvan yeminde genetiği değiştirilmiş ürünlerin yıllardır kullanıldığını hatırlatan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü,

“Yemlerin tüketilmesi sonucu hayvanların bünyelerine geçip geçmediği konusunda araştırmalar yapılmalı. Şuan ki çalışmalar bunu bilmek için yeterli değil. Bu GDO’lu bitkilerin ne tür olumsuzluklar doğuracağı hakkında net bir bilgi yok. O yüzden de bir çok tehlikeyle karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

Advert

GDO’lu ürünlerden ziyade doğal ürünlerin yetiştirilmesi ve bunların hayvan yemi olarak kullanılması gerektiğine dikkat çeken Üzümcü, GDO’lu hayvan yemlerinin insan gıdalarında kullanıp kullanılmadığını da çok iyi denetlememiz gerektiğini belirtti. GDO’lu ürünlere daha önce Biyogüvenlik Kurulu’nun karar verdiğini ancak Cumhurbaşkanı kararıyla bu kurulun kaldırıldığını ve yetkinin tamamen Tarım Bakanlığı’na devredildiğini hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez,

“İzinler 10 yıllık süreyle veriliyor ve süre bitince iptal ediliyor. Biz şunu diyoruz izinlerin süreleri doldukça ve iptal edildikçe yenilerini listeye eklemeyin. GDO’lu yeme bağımlılık ortadan kalksın. Oysa her iptalden sonra yenilerini ekleyerek bu bağımlılık devam ediyor” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKLI VE UCUZ GIDA

Herkesi ucuz ve sağlıklı gıdayla buluşturmalıyız diyen Suiçmez şu ifadeleri kullandı:

“Ucuz diye GDO’lu yem yerine, meralarımızı, çayırlarımızı koruyup geliştirerek dışarıdan yeme bağımlılığı kaldıracak şekilde, yem bitkileri üretim alanlarımızı artırarak doğal yollarla hayvanlarımızı beslemeliyiz. GDO tüm dünyada hayvan yemi olsa dahi hem tohum hem ürün olarak zararları bilimsel olarak ortaya konmuş durumda. Hem hayvan hem de insan sağlığına uzun sürede olumsuz etkiler yaratacaktır.

GDO LOBİSİNİN ETKİSİ

GDO’lu yemlerin artmasının nedeni ise ülkemizde GDO lobilerinin etkisini artırmasından kaynaklanıyor. GDO lobilerinin etkisinin azaltılması, doğal hayvancılığın, doğal yemin yaygınlaştırılmasını savunuyoruz. Gerekli tarımsal desteklerle biz yemi doğal yollardan daha ucuza temin edebiliriz. Bunun için de GDO lobilerinin etkisini azaltarak kamucu politikalara yönlenmeliyiz. Böylece hem sağlıklı hem de ucuz gıdaya ulaşmış oluruz.

BirGün

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.