DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
34°C
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Açık
30°C
Advert
Advert

Hünkâr’ın ‘Saray Halıları’

Hünkâr’ın ‘Saray Halıları’
Advert Advert
13.03.2018 18:47
320
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakikaHünkâr Köşkü Müzesi’nde sergilenen ‘Saray Halıları’ koleksiyonu göz kamaştırıyor.   Sultan Abdülmecit Han döneminde av köşkü olarak yaptırılan ve bugün Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Hünkâr Köşkü, içinde barındırdığı 19. yüzyılın nadide eserleri ve antika eşyalarla da dikkat çekiyor. Milli mücadeleye yönelik önemli kararların alındığı Hünkâr Köşkü’nün zeminini her biri sanat eseri,  birbirinden özel halılar süslüyor. Bursa Valisi Mehmet Salih Paşa tarafından 1844 yılında, 19 gün gibi kısa bir sürede inşa edilen Hünkâr Köşkü’ndeki saray halıları, önemli bir koleksiyonu gözler önüne seriyor. Osmanlı sultanlarından Abdülaziz ve V. Mehmet Reşat ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Bursa’ya geldiğinde sıklıkla kullandığı Hünkâr Köşkü’nün zeminini, her biri sanat eseri, birbirinden özel halılar süslüyor. Dönemin sanat anlayışını yansıtan Uşak, Karahallı, Gördes, Bünyan, Demirci, Kula ve Isparta halıları Hünkâr Köşkü’nün tarihsel derinliğine ayrı bir anlam katıyor. Müzenin taban zemininde olanca asaleti ile serilen halıların önemli bir kısmını Osmanlı saray tezgâhlarında dokunan ve büyük bir kısmı orijinaline uygun restore edilen saray halıları oluşturuyor. Bu halılardan bazıları, boyutları, desen özellikleri ve dokuma teknikleriyle ön plana çıkıyor.
Advert Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.