DOLAR
32,4582
EURO
34,9028
ALTIN
2.437,03
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

IMF’den Ankara’ya çağrı: ‘Yüksek faiz düşük zam’

Okuma Süresi: < 1 dakika Ankara’da hükümet yetkilileriyle görüşen IMF heyeti, faizleri daha fazla artırma, bütçe açığını azaltma, fiyatlara ise gerçekleşen enflasyona nazaran değil beklenen enflasyona nazaran artırım davetinde bulundu. Şimşek de fiyatlara düşük artırım sinyali vermişti.

IMF’den Ankara’ya çağrı: ‘Yüksek faiz düşük zam’
Advert
07.10.2023 14:36
11
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Uluslararası Para Fonu (IMF) teknik grubu, her yıl olduğu üzere dördüncü husus görüşmeleri kapsamında yaptığı Türkiye ziyaretinin akabinde birinci açıklamayı kamuoyu ile paylaştı.

James P. Walsh liderliğindeki takımın 25-29 Eylül tarihleri ortasında hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerin akabinde gelen açıklama, IMF’nin internet sitesinde dün yayımlandı.

Açıklamada, seçimden sonra uygulanan siyaset değişikliğinin IMF tarafından memnuniyetle karşılandığı ve faiz artışları nedeniyle yetkililerin tebrik edildiği belirtilirken, Merkez Bankası (TCMB) siyaset faizinin yükseltilmesi, vergilerin artırılması ve birtakım finansal önlemlerin özgürleştirilmesi istikametindeki son adımların Türkiye’de riskleri azaltıp yatırımcı inancı ile rezervleri artırdığına işaret edildi.

BÜYÜME, ENFLASYON, İŞSİZLİK TAHMİNİ

Açıklamaya nazaran, ekonomik büyümenin 2023’te yüzde 4’e, 2024’te yüzde 3,2’ye düşmesini, 2022 sonunda yüzde 64,3 olan resmi tüketici enflasyonunun 2023 sonunda yüzde 69,1, 2024 sonunda yüzde 46 olmasını öngören IMF heyeti, işsizlik oranının da 2023’te yüzde 10,1, 2024’te yüzde 10,5 olmasını bekliyor.

IMF, ulusal gelire oranla cari açığın da 2023’te yüzde 4,1, 2024’te ise yüzde 3,1 olmasını öngörüyor.

IMF heyeti Ankara’ya faizlerde daha fazla artış, finansal düzenlemelerde daha fazla özgürleştirme ve bütçe açığını azaltacak daha fazla adım davetinde bulundu.

IMF heyeti ayrıyeten, fiyatlara ve emekli maaşlarına, geçmiş enflasyona nazaran değil beklenen enflasyona nazaran artırım yapılmasını, enflasyonun üzerinde fiyat artırımlarından kaçınılmasını tavsiye etti.

Bu da fiyatlara artırım yapılırken yıl sonundaki yüksek enflasyonun değil, çok daha düşük olan 2024 sonu beklentisinin dikkate alınması, fiyatlarda gerçek kayıp yaşanması manasına geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda çalışan memur ve çalışanların maaş artışlarına ait eylül başında yaptığı açıklamada “Bundan sonra fiyat düzenlemeleri maksat enflasyona nazaran yapılacak” demişti.

İÇ VE DIŞ RİSKLER

Risk istikrarının aşağı taraflı olduğu belirtilen açıklamada, temel riskin, şu an devam etmekte olan siyaset değişikliğinin güçlü ivmesini kaybetmesi, bunun da itimat kaybına neden olarak döviz talebi yaratması olduğu kaydedildi.

Dış riskler olarak ise, yüksek emtia fiyatları, ticaret ortaklarının talebindeki yavaşlama ve global sistemik finansal istikrarsızlığa işaret edildi.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.