DOLAR
32,5044
EURO
34,9180
ALTIN
2.431,84
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

İnsanlığın utanç vesikası: Srebrenitsa

İnsanlığın utanç vesikası: Srebrenitsa
Advert
12.07.2018 12:20
293
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

2. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük insanlık dramı olarak tarihe geçen ve 8 binden fazla Müslüman Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa Soykırımı’nın şehitleri, katliamın 23. yıl dönümünde Bursa’da anıldı.

 

Bosna Hersek’te soy ve inanç karşıtı yapılmış en korkunç katliamlardan biri olarak insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Srebrenitsa Soykırımı’nın 23.  yıl dönümünde, vahşetin tanıkları Bursa’da buluştu. Büyükşehir Belediyesi Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde gerçekleştirilen anma programı, duygusal anlara sahne oldu. Srebrenitsa’da hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan 42 Boşnak Müslümanın da katıldığı etkinlikte, Fotoğraf Sanatçısı Hakan Aydın’ın Marş Mira (Barış Yürüyüşü) sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zehra Sönmez, 1995 yılında yaşanan vahşetin acı hatıralarının hafızalarda derin bir iz bıraktığını söyledi. İnsanlık tarihe utanç vesikası olarak geçen soykırımın korkunç bir trajediye dönüştüğünü ifade eden Sönmez, “Vahşetin yıl dönümünde Boşnak kardeşlerimizle birlikte üzülüyor, birlikte ağlıyor ve katliamın şehitlerini birlikte anıyoruz” dedi. Bosna’da 3,5 yıl devam eden savaşta 312 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 milyon kişinin evsiz kaldığını hatırlatan Başkanvekili Sönmez, Srebrenitsa’da yaşanan katliamın Avrupa’da hukuksal olarak belgelenen ilk soykırım olarak tarihe geçtiğini belirtti. Konuşmasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın konuklara selamını ileten Sönmez, Avrupa’da yapılan en büyük etnik soykırım olarak tarihe geçen Srebrenitsa’nın unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması adına bu tür etkinliklerin süreceğini sözlerine ekledi.

Başkan Aktaş ve Bursalılara teşekkür

Programda Srebrenitsa Anneleri Derneği adına söz alan vahşetin şahitlerinden Ayka Semiç Muyiç ise soykırım sırasında yaşanan insanlık trajedisini anlattı. Srebrenitsa’da yakınlarını kaybeden acılı aileler ile birlikte Bursa’ya geldiklerini ifade eden Muyiç, soykırımın yıl dönümünde böylesine anlamlı bir programda kendilerini ağırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a ve acılarını paylaşan Bursalılara teşekkür etti. Bosna’da hala izi bulunamayan binin üzerinde kaybın olduğunu ifade eden Muyiç, katliamın yıl dönümünde kimlikleri tespit edilen 35 şehidin daha Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildiğini söyledi. Muyiç, “Bugün bizim için cenaze günüydü. Son olarak defnedilen 35 kişi arasında 4 çocuğun yanı sıra hamile bir kadın da vardı. Sadece askerlerimizi değil çocuk, kadın ve yaşlılarımızı da öldürdüler” dedi.

“Tecavüz, Sırpların Savaş taktiğiydi”

Konuşmaların ardından foto belgeselinin sunumunu yapan Hakan Aydın da o dönemde baskı ve zulme uğramamak için 110 kilometre yolu yürümeyi göze almış Müslümanların kat ettiği Marş Mira’yı (Barış Yürüyüşü) anlattı. 15 bin kişinin çıktığı zorlu yürüyüşte sadece 3 bin kişinin hayatta kaldığını ifade eden Aydın, Srebrenitsa’da kalmayı tercih eden halkın ise işkence ile katledildiğine dikkat çekti. Aydın, “Srebrenitsa’da kalan erkekler bir akü fabrikasında toplandı ve işkence yöntemleri ile öldürüldü. Kadınlar ise ormanlık alanda sistematik tecavüze uğradı. Tecavüz, Sırp Ordusu için bir savaş stratejisiydi. ‘Müslümanlara en çok nasıl acı verebiliriz?’ diye düşünüyorlar. Bu düşünce ile oluşan bir strateji. Soykırım sırasında 50 bin Müslüman Boşnak kadın, sistematik tecavüze uğradı. Bunların en küçüğü ise 14 yaşında küçük bir kız çocuğuydu” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Fotoğraf Sanatçısı Hakan Aydın’ın Marş Mira Fotoğraf Sergisi’nin açılışı yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zehra Sönmez, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Aziz Elbas ve Müzeler Koordinatörü Yaşar Elmas, konuk konuşmacılara günün anısına hediye takdiminde bulundu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.