DOLAR
32,2407
EURO
34,7806
ALTIN
2.455,23
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
19°C

İstanbul’da partiler nasıl bir strateji izleyecek?

İstanbul’da partiler nasıl bir strateji izleyecek?
Advert
08.05.2019 19:36
318
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal kararının ardından, siyasi partiler yenilenecek seçim için izlenecek stratejileri belirlemeye çalışıyor. Gerek, İstanbul seçiminin iptal edilmesini sağlayan Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP, gerekse seçilmiş adayının mazbatası iptal edilen CHP ve Millet İttifakı’na destek veren muhalefet partilerinde, yenilenecek seçimi kazanmak için ince hesaplar yapılıyor.

Seçime adayıyla giren veya ittifak adayına destek veren siyasi partilerde yapılan ilk toplantılardan kulislere yansıyan bilgiler ve siyasi kulislerde yapılan değerlendirmeler şöyle:

Erdoğan ve Bahçeli sahada olacak

Seçim iptali kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı akşam partisinin MYK’sını toplamıştı. Erdoğan’ın seçim iptali konusunda yasal olan haklarını kullandıklarını ve YSK’nin da itirazlarını haklı bulduğu değerlendirmesi yaptığı ifade ediliyor.

31 Mart seçimlerinde partinin adayı Binali Yıldırım için yeterince çalışmadığı eleştirileri yöneltilen İstanbul il yönetimi dahil, parti teşkilatlarının bütün olanaklarını seçime seferber etmesini istediği yansıyan ilk bilgilerden.

Erdoğan’ın, İstanbul seçimleri için kendisinin de yine bizzat sahada olacağı ifade ediliyor.

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de seçim sürecinde İstanbul’da kamp kuracak.

AK Parti, İstanbul seçimleri olsa da TBMM’yi açık tutmayı ve özellikle ekonomi konusunda bazı yasal düzenlemelerin yaşama geçirilmesini hedefliyor.

Bu çerçevede, seçimlerden önce verilen 3600 ek gösterge düzenlemesini de içeren kapsamlı bir paketin Meclis’e getirilebileceği konuşuluyor. Ancak bunun zamanlaması henüz netleşmiş değil.

31 Mart yerel seçimlerinde, tepkisini oy pusulalarına “EYT” yazarak geçersiz oy kullanan emeklilikte yaşa takılanlar da İstanbul’da önemli bir sayıya sahip.

Ancak, AKP’nin gündeminde EYT’lilerle ilgili herhangi bir düzenleme bulunmadığı gibi bu yönde düzenlemeye de sıcak bakılmıyor.

YSK’nın seçim kararından önce, Abdullah Öcalan’ın, 8 yıl sonra, 2 Mayıs’ta avukatları ile görüştüğünün açıklanması, birçok kesim tarafından “Seçim hesaplı zamanlama” yorumlarına neden oldu.

Hatta, “Çözüm sürecine mi dönülüyor?” sorusu sıkça sorulmaya başlandı. Ancak gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse AK Parti kulislerinde, bu iddia kesin bir dille yalanlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’da, Meclis kulisinde gazetecilerle sohbetinde, “Yeni bir çözüm süreci yok. Öcalan’ın açıklamasına bakıp bu yorumu yapanlar yanılır. SDG’ye bakışımızda en ufak bir değişiklik yok. Öcalan, SDG’ye doğrudan mesaj verdi. Benim dikkatimi ilk aşamada bu çekti. Bizim “YPG ve SDG, PKK’nın uzantısıdır” söylemimizi teyit ediyor” dedi.

Özellikle muhalefet partilerinde yenilenecek İstanbul seçimlerinin “normal koşullarda yapılmayacağı” endişesi sık sık dile getiriliyor ve 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri sürecinde yaşanan süreç anımsatılıyor.

Fahrettin Altun, bu söylemlere kesinlikle katılmadığını belirtirken, İstanbul seçimlerinin şeffaf ve kurallarına uygun yapılacağını ifade etti. İstanbul’un bir büyükşehir ve herkesin gözünün üzerinde olduğu bir kent olduğuna dikkat çeken Altun, isteyen herkesin, gözlemcilerin seçimleri izleyebileceğini ifade etti.

Devlet Bahçeli

Bahçeli ‘mitili’ İstanbul’a atıyor

İstanbul seçimlerinin yenilenmesi konusunda ısrarcı olan MHP lideri Devlet Bahçeli, YSK kararı öncesinde söylediği “İptal edilirse İstanbul’a kamp kuracağı, mitili atacağı” yönündeki sözünü yerine getirmeye hazırlanıyor.

MHP liderinin hafta sonu İstanbul’a gidip çalışmalara başlayacağı öğrenildi. MHP, Binali Yıldırım için çalışmak üzere hemşehri derneklerini harekete geçirmenin yanısıra, Anadolu’nun çeşitli kentleri ile temas kurarak, İstanbul’daki yakınlarını cumhur ittifakı lehine çalışmaları konusunda motive etme taktiği izleyecek.

Bu kapsamda Bahçeli, ilk etapda İstanbul’da hemşehri nüfusunun yoğun olduğu 15 il başkanını perşembe günü Ankara’da toplayıp, İstanbul’daki hemşehri derneklerini harekete geçirmelerini isteyecek.

Bu kapsamda, Sivas, Kastamonu, Ordu, Giresun, Tokat, Samsun, Erzurum, Malatya, Trabzon, Sinop, Erzincan, Rize, Kars, Ardahan, Mardin il başkanları Ankara’ya çağırıldı. MHP lideri, Cumartesi günü de İstanbul’a giderek, il yönetimi ile iftarda bir araya gelecek ve sahada çalışmaya başlayacak.

*

CHP’nin yerel seçimde ittifak yaptığı İYİ Parti’de de YSK kararı kapalı grup toplantısında değerlendirildi. Genel Başkan Meral Akşener ve parti yönetiminin, karara tepki olarak YSK önünde eylem yapmak dahil, bu karara sert tepki konulmasını değerlendirdiği öğrenildi.

Ancak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, protesto veya gerginliği yükseltecek bir tavır içinde olunmaması yönündeki tutumu nedeniyle eylemli tepkiden vazgeçildiği ifade ediliyor.

İYİ Parti kaynakları, “Eğer CHP bir eylem kararı alsaydı biz buna destek verirdik. Ancak sonuçta İmamoğlu CHP’nin adayı ve bu noktada bizim tek başımıza çıkıp bir eylem çağrısı yapmamız doğru olmazdı” görüşünü dile getiriyorlar.

İstanbul’da yüzde 10 dolayında oy oranına sahip olan HDP, 31 Mart’da aday çıkarmamış ve CHP adayı İmamoğlu’nu desteklemişti.

Öcalan’a avukat görüşü izni verilmesinden sonra, HDP’nin tavır değiştirip değiştirmeyeceği merak konusuydu. Parti yöneticileri, 31 Mart’taki duruşlarında bir değişiklik olmayacağını ifade ettiler.

HDP’de, Öcalan görüşmesinin daha ziyade cezaevlerinde süren ölüm oruçlarını sona erdirmeye dönük bir hamle olarak görülüyor.

Ancak CHP yönetiminin, açıktan HDP’yi muhatap alarak, ittifaka ya da işbirliğine davet edilmemesi de bazı partililer tarafından eleştiriliyor.

HDP’li bir milletvekili, “31 Mart’ta dolaylı görüşmeler sağlandı ve bizim seçmenimiz destek verdi. Ancak şimdi yeni bir durum oluştu, demokrasi bloğu, ittifakı diyorsanız, biz buna katkı sağlamaya hazırız. Ama artık bizim desteğimiz için doğrudan görüşmeler yapılmalı ve bu bu ittifak ya da işbirliğinin adı konulmalı” görüşünü dile getiriyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.