DOLAR
32,2688
EURO
34,8153
ALTIN
2.430,71
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kamu bankalarından faize 14 ay sonra güncelleme şartı getirildi

Kamu bankalarından faize 14 ay sonra güncelleme şartı getirildi
Advert
14.12.2021 11:30
1.179
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Kamu bankalarından faize 14 ay sonra güncelleme şartı getirildi Piyasalarda yatırım yapmak gün geçtikçe zorlaşırken bankalar ise; belirsizlik nedeniyle önlem arayışında. Kamu bankaları verdikleri ticari kredilerde 14 ay sonraya faiz güncelleme şartı koymaya başladı.

Kamu bankalarından faize 14 ay sonra güncelleme şartı getirildi

Kamu bankalarından faize 14 ay sonra güncelleme şartı getirildi

EKONOMİ – Uğruna piyasaların ateşe atıldığı ve dolar kurunun rekor üzerine rekor kırmasına göz yumulan faiz indirimleri reel piyasaya yansımıyor.

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 15’e düşüren kararından sonra piyasadaki ticari faiz oranları kamu bankalarında yüzde 16 artı yüzde 1 komisyon; özel bankalarda ise yüzde 18-19 civarında uygulanıyor. Konut ve ihtiyaç kredilerinde ise faizler hiç inmedi; yıllık yüzde 27-29 civarında. Çiftçi ise zaten kredi alamıyor.

Piyasalarda yatırım yapmak gün geçtikçe zorlaşırken bankalar ise belirsizlik nedeniyle; önlem arayışında. Kamu bankaları verdikleri ticari kredilerde 14 ay sonraya faiz güncelleme şartı koymaya başladı.

İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, piyasada ticari kredilerin yatırımdan ziyade işletmeleri ayakta tutmak için kullanıldığını belirtti. Önel,

“25 yıldır ticaret hayatındayım, ilk defa eşit ödemeli kredilerde bir kamu bankası bana 14 ay sonrası için faiz güncelleme şartı sunuyor. Bu, normalde rotatif kredilerde olurdu ama eşit ödemeli kredide ben 24 ay sonra bile ödeyeceğim taksidin ne olduğunu bilir ve kredimi gönül rahatlığıyla alırdım” dedi.

Faiz indirimlerinin sembolik kaldığını, reel piyasaya yansımadığını söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi ise bankaların her türlü tedbiri aldığını belirtti. “Öyle bir atmosferdeyiz ki ipin ucu koptu” diye konuşan Eskinazi; piyasada yeni kredi ve yatırımlardan ziyade mevcut borçlar ve artan maliyetlerle mücadele edildiğini söyledi.

Faiz indirimlerinin çiftçiye faydadan çok zararı olduğunu söyleyen Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş ise çiftçinin istese de kredi alamadığını söyledi. Demirtaş,

“Yarısı icralık, yarısı kara listede çiftçinin. Şu an bankaya gitse önce mevcut elektrik borcu yüzüne çarpılıyor. Faiz düşeceğine dolar düşük kalsaydı da gübre yüzde 700 artmasaydı. Çiftçi bu yıl yeterli gübreyi veremedi toprağa, kara kara seneye rekoltenin ne olacağını düşünüyor” dedi.

Cumhuriyet

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.