DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

Kamu döviz açığı sürekli düşerek rekor seviyeyi gördü: Tablo 2001 krizinden daha kötü

Kamu döviz açığı sürekli düşerek rekor seviyeyi gördü: Tablo 2001 krizinden daha kötü
Advert
19.05.2023 14:10
111
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Tablo 2001 krizinden daha kötü 2019’da eksi 75 milyar dolar seviyesinde olan kamu döviz açığı son dört yılda sürekli düşerek rekor seviyeyi gördü. Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, döviz açığının eksi 300 milyar doları gördüğünü belirtti.

Kamu döviz açığı sürekli düşerek rekor seviyeyi gördü: Tablo 2001 krizinden daha kötü

döviz açığı sürekli düşerek rekor seviyeyi gördü: Tablo 2001 krizinden daha

EKONOMİ – Seçim döneminde olan Türkiye’de dolar da her geçen gün artıyor. Yaşan döviz artışı ise pek çok mal ve hizmette fiyatların yükselmesini tetikliyor.

Mevcut durum üzerinden değerlendirmelerde bulunan uzmanlar Türkiye’de 2019’den beri düşüşe geçen kamu döviz pozisyonuna da dikkat çekti. Kamu döviz pozisyonu açığının artık alarm seviyesinde olduğu ifade edildi.

“HER 1 LİRALIK ARTIŞIN MALİYETİ 300 MİLYAR TL”

Konuya ilişkin Twitter hesabından bir grafik de paylaşan eski Merkez Bankası Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara “Kamunun döviz açık pozisyonunun 300 milyar $’ı geçtiğini tahmin ediyorum. Yani artık kurdaki her 1 TL artışın kamuya (halka) yükü yaklaşık 300 milyar TL olacak. TCMB’den beklentim Finansal İstikrar Raporunda bardağın sadece dolu tarafını değil, bu tabloyu da ortaya koymasıdır” ifadesini kullandı.

“2001 KRİZİNDEN BETER BİR DURUM”

Kara’nın paylaşımına yorum yapan ekonomist ve CHP İzmir Milletvekili adayı Güldem Atabay “Bu bir felakettir. 2001 krizinden beterdir” dedi.

Advert

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.