DOLAR
32,2136
EURO
35,0084
ALTIN
2.513,51
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Kapıdağ Yarımadası’nın “balıkçı köyü” nasibini yıllardır denizde arıyor

Okuma Süresi: 2 dakika – Erdek ilçesine bağlı 1600 nüfuslu kırsal Çakıl Mahallesi’nin sakinleri her yıl 1 Eylül’de av döneminin başlamasıyla denize açılıyor
– Balıkçı Hüseyin Süreksiz:
– “Mahallemizde aşağı üst 150 trol, 20 de gırgır motoru var. Mahallemizin neredeyse yüzde 100’ü balıkçıdır”

Kapıdağ Yarımadası’nın “balıkçı köyü” nasibini yıllardır denizde arıyor
Advert
31.08.2023 19:34
45
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

BALIKESİR (AA) – MİRAÇ KAYA / GÖKHAN DAĞLI – İstanbul’da gemilerde çalışarak mesleği öğrenen Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı kırsal Çakıl Mahallesi sakinleri 60 yılı aşkın müddettir balıkçılıkla geçiniyor.

Atalarının çoğunluğu 1924’te Selanik’ten göç eden ve daha evvel köy statüsünde olan Kapıdağ Yarımadası’ndaki Çakıl Mahallesi’nin sakinleri, 1960’lı yıllarda İstanbul’da gemilerde çalışmaya başladı.

Balıkçılığı öğrenen Çakıllılar, küçükbaş hayvancılığın ve zeytinciliğin yaygın olduğu mahallelerine bu mesleği taşıdı. Devletten su eserleri dayanakları de alan balıkçılar, işlerini büyüttü.

Yaklaşık 200 tekneyle geçimini balıkçılıktan sağlayan 1600 nüfuslu mahallenin sakinleri, 60 yıldan fazladır mesleklerini sürdürüyor.

Advert

Marmara ve Ege’nin yanı sıra açık sularda da avcılık yapan Çakıllı balıkçılar, 1 Eylül’de başlayacak dönem öncesi hazırlıklarını tamamladı.

Çakıl Mahallesi balıkçılarından Ramazan Gezer, AA muhabirine, teknesiyle Ege’de milletlerarası sularda balıkçılık yaptığını söyledi.

Mahalledeki teknelerin dönem açıldığında Edirne’den Ege’nin güneyine kadar gittiğini belirten Gezer, “Mahallemiz tam balıkçı mahallesidir. Birçok gırgır teknesi, Marmara’da avcılık yapan algarna teknelerimiz var. Herkes hazırlığını yapıyor. Geçimimizi balıkçılıkla sağlıyoruz.” diye konuştu.

– “Allah’ın müsaadesiyle çok çeşitli balıklarımızı halkımıza yedireceğiz”

Balıkçılık ve su eserleri firması sahiplerinden Muzaffer Süreksiz de mahallede balıkçıların mesleğe çok yatırım yaptığını anlatarak, “Mahallemizdeki teknelerin en küçüğü en az 10 milyon liradır. Gırgır teknelerinin adedinin fiyatı da 100 milyon liradır. Bizim grubumuz 75-80 bireyden oluşuyor. Dönem hazırlıkları tamamlandı, beklentimiz uygun bir dönem geçirmemiz. Dönemimiz inşallah balıkçılarımız için iyi uğurlu olur.” dedi.

Hüseyin Süreksiz, “balıkçı köyü” Çakıl’da bu mesleğin 1960’lı yıllarda başladığını söz etti. Yıllardır nasiplerini denizde aradıklarını kaydeden Süreksiz, şöyle konuştu:

“Mahallemizde aşağı üst 150 trol, 20 tane de gırgır motoru var. Mahallemizin neredeyse yüzde 100’ü balıkçıdır. Yeni dönemimiz inşallah düzgün olur. Mazot ve nakliye fiyatları bizi biraz üzüyor. Denizlerimizden bol rahmet istiyoruz, Allah’ın müsaadesiyle çok çeşitli balıklarımızı halkımıza yedireceğiz. Devletimizden Allah razı olsun, bize su eserleri kredisi verdi, biz de çok çalıştık ve bu işi geliştirdik, kalkındık.”

Çalışanlardan Serdar Akbaş ise hazırlıkların ağır halde yapıldığını belirtti.

Ağların tamirini yaptıklarını, öteki hazırlıkları tamamladıklarını aktaran Akbaş, dönemin hem balıkçılar hem de tüketiciler için düzgün geçmesini diledi.


Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.