DOLAR
32,4281
EURO
34,8195
ALTIN
2.430,39
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
17°C

MEB’in zorunlu din dersi dayatmasına eğitimcilerden tepki

MEB’in zorunlu din dersi dayatmasına eğitimcilerden tepki
Advert
08.09.2023 06:53
155
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

MEB‘in zorunlu din dersi dayatmasına eğitimcilerden tepki MEB’e bağlı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın Tebliğler Dergisi’nde 1 Eylül’de yayımlanan karara göre, tüm seçmeli dersler 3 kategori altında toplanırken, öğrencilerin bu kategorilerin her birinden bir ders seçmesi de zorunlu kılındı.

MEB’in zorunlu din dersi dayatmasına eğitimcilerden tepki

MEB’in zorunlu din dersi dayatmasına eğitimcilerden tepki

EĞİTİM – Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yaptığı açıklamada “Seçmeli derslerin diğer akademik derslerin devamı niteliğinde olmasının pedagojik anlamı bulunmadığını” belirtti. İktidar partisinin ortağı HÜDA PAR’dan da son günlerde eğitime ilişkin açıklama ve talepler peş peşe geldi.

Cumhuriyet’ten Aytunç Ürkmez’in haberine göre eğitimci Nurcan Korkmaz, son değişiklikle bir öğrencinin lise hayatı boyunca toplam 10 saat biyoloji, 16 saat ise din dersi alacağını belirtti. Korkmaz, “Bu pedagojik anlamda tartışılacak bir şey değil. Cumhuriyet bir eğitim devrimidir. Saldırı tam da buraya yapılıyor. Sadece siyasal İslam’ın değerleriyle müfredat oluşturulmaya çalışılıyor. Laik, bilimsel ve cumhuriyetçi eğitimi bitirmek istiyorlar” diye konuştu.

Bursa’dan bir öğrenci velisi ise; ”Bu uygulamaya şiddetle karşıyım. Laikliğe aykırı, anayasaya aykırı bir uygulama. Ben çocuğumu Siyasal İslamcıların ellerine bırakmak istemiyorum. Cimere şikayet edeceğim.” dediği görüldü. Sözlerine ” Türkçeye karşı bir MEB Bakan Yardımcısı olursa olacağı budur. Zorla dayatma ile ders verilemez. Hele hele din dersi asla verilemez. Seçenekler içinde çeşitli oyunlar olduğunu görüyorum. Kimse aklımızla dalga geçmesin. Türkiye Cumhuriyeti Laiktir Laik Kalacaktır” dedi.

Tepkiler çok büyük

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı’na getirilen Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz’ın özgeçmişi dikkat çekti. Atanma kararına ilişkin, “Eğitimde son yıllarda artan dinselleşmesinin bir yansıması” yorumu yapıldı. Gerçek Gündem’den Sami Menteş’in haberine göre, lise öğrenimini Develi İmam Hatip Lisesi´nde lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi´nde tamamlayan Yılmaz, Lisans eğitimi sırasında hafızlık yaptı. Yılmaz, 2 Ocak 2014 tarihinden itibaren Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü olarak görev yapıyordu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı’na getirilen Yılmaz’ın özgeçmişi

MEB’in zorunlu din dersi dayatmasına eğitimcilerden tepki

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz atandı. Söz konusu atama, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2, 3 ve 4’üncü maddeleri gereğince yapıldı. Bilgili’nin yerine getirilen Yılmaz’ın özgeçmişi ise dikkat çekti.

Gerçek Gündem’den Sami Menteş’in haberine göre, lise öğrenimini Develi İmam Hatip Lisesi´nde lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi´nde tamamlayan Yılmaz, Lisans eğitimi sırasında hafızlık yaptı. Yılmaz, 2 Ocak 2014 tarihinden itibaren Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü olarak görev yapıyordu.

MERDİVEN OLARAK KULLANAN İSİMLERDEN BİRİSİ DE YILMAZ

MEB’in zorunlu din dersi dayatmasına eğitimcilerden tepki

Bürokraside yükselmenin yolu AKP’ye yakın olmakla geçiyor… AKP’yi kariyer zirvesine gitmek için merdiven olarak kullanan isimlerden birisi de Nazif Yılmaz oldu. Yılmaz, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Ensar Vakfı’yla ortak çalışmalar yürüttü. Ensar Vakfı Değerler Eğitim Merkezi’nde “İmam Hatip Liseleri Kur´an-ı Kerim Dersi Program Geliştirme Çalışmaları ve Alternatif Kur´an-ı Kerim Öğretim Programı”nı hazırlayan komisyonun içinde yer aldı.

Ensar Vakfı, yurtlarında yaşanan çocuk istismarı haberleriyle gündeme gelmişti.

AKP’ye yakın olan bir diğer kurum olan İlim Yayma Vakfı’yla da yakın ilişkisi olan Yılmaz, vakfın bünyesinde bulunan İrfan Okulları’nın öğretmenlerine seminerler verdi. Bakan Yardımcısı olan Nazif Yılmaz, AKP’nin önemli sivil toplum kuruluşlarından ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nin Denetleme Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.

Çeşitli yayınlarda yazıları, röportajları çıkan Yılmaz, AKP’ye verdiği destekle bilinen Erenköy Cemaati’nin yayın organı Altınoluk Dergisi’ne de misafir oluyor.

Yılmaz, Derginin Temmuz ayındaki sayısında “Örgün eğitimle birlikte hafızlık” başlıklı bir röportaj verdi.

KURS DÜZENLEMESİ İÇİN Mİ?

MEB’in zorunlu din dersi dayatmasına eğitimcilerden tepki

Aralık ayı başında, Milli Eğitim Şurası yıllar sonra tekrar toplandı. Şura’da 4-6 yaş grubu çocukların gönderildikleri Kur’an kurslarında verilen “eğitimin” de okul öncesi eğitim sayılması düzenlemesi gündeme getirildi.

Söz konusu düzenleme siyasetin de gündemine oturdu.

Milli Eğitim Bakanlığında okul öncesi Kur’an Kursları hazırlığı yapılırken, Nazif Yılmaz’ın, Bakan Yardımcısı yapılması dikkat çekici. Çünkü Yılmaz’ın, yaz Kur’an Kursları ve Kur’an-ı Kerim öğrenimi üzerine akademik çalışmaları bulunuyor.

EĞİTİM UZMANI TAŞTAN: “CEMAAT VE TARİKATLARA TESLİM EDİLMİŞTİ”

Gerçek Gündem’e konuşan Eğitim Uzmanı Ali Taştan, Yılmaz’ın terfisini

“Eğitimde son yıllarda artan dinselleşmesinin bir yansıması. Milli Eğitim politikaları cemaat ve tarikatlara teslim edilmişti. Artık Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edilecekler” diye değerlendirdi.

Taştan, Yılmaz’ın Bakan Yardımcısı yapılmasının ardından bazı soruların yanıt beklediğini belirterek

“Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde nasıl bir başarısı oldu da Bakan Yardımcısı yapıldı? Yılmaz’ın terfisi için bazı cemaat ve tarikatların baskısı oldu mu? Yakın ilişkide olduğu sivil toplum kuruluşlarının bu terfide katkıları var mı?” dedi.

Ahmet Emre Bilgili bakan yardımcılığı görevine 6 Ağustos 2021 tarihinde atanmıştı. Görevi 5 ay sürdü.

Yerine atanan Nazif Yılmaz, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalında yaptı. Özgeçmişinde lisans eğitimi sırasında hafızlık yaptığı belirtiliyor.

Yüksek lisans çalışmasını “İmam Hatip Liselerinde Kur’anı Kerim Öğretiminde Yeni Yöntemler ve Materyal Kullanımı” adlı tez ile yaptı. Nazif Yılmaz, 2 Ocak 2014 tarihinde Din Öğretimi Genel Müdürü olarak atanmıştı.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.