DOLAR
32,1918
EURO
35,0522
ALTIN
2.475,15
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
25°C

‘MOLLAARAP’TA SAMİMİ VE GAYRETLİYİZ’

‘MOLLAARAP’TA SAMİMİ VE GAYRETLİYİZ’
Advert
15.11.2018 13:49
271
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

 Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Mollaarap Mahallesi’nde toprak kayması riski yaşanan bölgede evlerinden tahliye edilen vatandaşlara, yapılan çalışmaları ve devam eden süreci anlattı.

MOLLAARAP MAHALLESİ’NDE OLUŞAN TOPRAK KAYMASI RİSKİ NEDENİYLE EVLERİNDEN TAHLİYE EDİLEN VATANDAŞLARI AĞIRLAYAN YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI EDEBALİ, BÖLGEDEKİ ÇALIŞMALARDA GELİNEN SON DURUMU AKTARDI.

Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda, Mollaarap Mahallesi’nde yaşanan toprak kayması riski nedeniyle evlerinden tahliye edilen vatandaşları ağırlayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, bölgede devam eden zemin iksa çalışmaları ve uygulamaların tamamlanmasıyla izlenecek yol hakkında bilgi verdi. Mollaarap Mahallesi’nde bir firmanın inşaat çalışması esnasında 23 Ocak 2018 günü yaşanan heyelan tehlikesinin ardından zaman kaybetmeden belediye olarak harekete geçildiğini hatırlatan Başkan İsmail Hakkı Edebali, “Yapı Kontrol Müdürlüğümüz tarafından tutulan zabıtla ruhsatsız inşaat kazı sahası mühürlenmişti. Yaşanan üzücü olayın ardından bölgede daha tehlikeli durumlarla karşılaşmamak adına derhal yapılması gerekenleri uygulamaya koyulduk. Risk taşıyan evlerin tahliyesini zaman kaybetmeden gerçekleştirmiştik. Aynı gün ruhsat ve projelere uygun hareket etmeyen inşaatın yapı müteahhidi ve yapı denetim firmaları hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yasal işlemlerin uygulanması hususunda yazışmalarımızı gerçekleştirdik. 25 Ocak’ta yapı seviye tespit zaptının tutulmasıyla inşaat mühürlenmişti. Heyelan riski taşıyan bölgede projedeki gibi toprağın yapısını bozmadan fore kazık uygulamasının ardından kazı çalışması yapılsaydı, büyük olasılıkla bu toprak kayması riski yaşanmayabilirdi. En büyük tesellimiz can kaybının yaşanmaması oldu” dedi.

BAŞKAN EDEBALİ: “İLK GÜNDEN İTİBAREN UYGULANAN VE YERİN HAREKETİNİ İNCELEYEN TEKNİK ÖLÇÜMLERLE, ÇALIŞMALARIN BAŞLADIĞI ANDAN BU YANA GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ UYGULAMALARIN DOĞRU OLDUĞUNU VE ZEMİNDE HERHANGİ BİR HAREKETİN YAŞANMADIĞINI RAPORLAR SONUCUNDA TESPİT ETTİK.”

Advert

BİLİMSEL TEKNİKLER UYGULANDI

Yer radarı ölçümleri, elektrotlu rezistivite çalışmaları ve derin sondaj yaparak bilimsel tekniklere uygun olarak yapılması gereken uygulamaları belirlediklerini dile getiren Başkan Edebali, “Tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından bölgeye girişler kontrol altına alınarak kriz merkezi oluşturmuştuk. Akademisyenleri davet ederek yaptığımız görüşmelerde, bölgede ne tür çalışmalar yapılması gerektiği, arazinin yapısı, toprak kaymasının hareketi ve ne kadar alanı etkileyebileceğinin risk analizini yaptık. Yer radarı ölçümleri gerçekleştirdik. Ön incelemenin ardından 12 güzergahtan profil hatları boyunca veriler topladık. Tüm veriler doğrultusunda 952 metrede yer radarı ölçümleri yaptık. Yetkin firmalara elektrotlu rezistivite çalışmaları yaptırdık. En sağlıklı verilerin tespiti için de derinlere inerek sondaj ve proje çalışması yaptık. Bunların neticesinde yapılması gereken uygulamaları bilimsel teknikler doğrultusunda belirledik” ifadelerini kullandı.

‘ZEMİN HAREKETLERİ DURDU’

Yapılan detaylı çalışmalar ve fore kazık uygulamalarından gelen analizler ışığında zeminde herhangi bir hareketin olmadığını raporlarla tespit ettiklerini belirten Başkan Edebali, “Bölgede dört kademede fore kazık projesi yapıldı. Birinci kademede yerin 18 metre derinliğine 100 santimetre çapında 47 adet fore kazık uygulaması yapılırken, ikinci kademede 22 metre derinliğe 80 adet 100 santimetre çapında fore kazık çakıldı. Üçüncü kademede yine 22 metre derine 106 adet 100 santimetre çapında fore kazık çakılırken, dördüncü kademede de 18 metre derine 68 adet 100 santimetre çapında fore kazık uygulaması yapmak için çalışmalara başladık. İlk günden itibaren uygulanan ve yerin hareketini ölçen inklinometre ölçümleriyle, çalışmaların başladığı andan bu yana gerçekleştirdiğimiz uygulamaların doğru olduğunu ve zeminde herhangi bir hareketin olmadığını raporlar sonucunda tespit ettik” diye konuştu

BÖLGEDE İKAMET DEĞERLENDİRİLİYOR

Belediye olarak gerçekleştirilen hassas çalışmaların tamamlandığında ve zeminin eski durumundan daha iyi hale geldiğinde, akademisyenlerin de vereceği rapora göre bölgede ikamet hususunda ortak nihai kararın verileceğini vurgulayan Başkan Edebali, “Mağdur olan vatandaşlarımıza kira desteğinde bulunmayı sürdürüyoruz. Son iki aydır da bölgeyle ilgili nasıl bir plan oluşturulması gerektiği hakkında çalışmalar yapıyoruz. Akademisyenlerden gelecek rapora göre, aynı bölgede yapılacak yeni konutlarda hemşehrilerimizin, kendi komşularıyla yaşayabilmesi en büyük temennimiz. Evi hasar gören vatandaşlarımızın zemin güvenliği sağlanmış bölgede tekrar yaşaması önceliğimiz. Süreci çok hassas bir biçimde yönetiyoruz.  Belediye olarak vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi hususunda samimi ve gayretliyiz” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN EDEBALİ: “AKADEMİSYENLERDEN GELECEK RAPORA GÖRE, AYNI BÖLGEDE YAPILACAK YENİ KONUTLARDA HEMŞEHRİLERİMİZİN, KENDİ KOMŞULARIYLA YAŞAYABİLMESİ EN BÜYÜK TEMENNİMİZ.”

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.