DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
34°C
Bursa
34°C
Açık
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Açık
30°C
Çarşamba Açık
31°C
Advert
Advert

‘Müstesna Şair Mehmet Akif’

‘Müstesna Şair Mehmet Akif’
Advert Advert
21.03.2018 17:36
282
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakikaŞair ve Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, ‘Müstesna Şair Mehmet Akif’ temalı programda İstiklal Marşı’nı kaleme alan Mehmet Akif Ersoy’u anlattı. Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İbrahim Paşa Kültür Merkezi’ndeki ‘Hür Düşünce Mektebi’, edebiyatseverleri ağırlamaya devam ediyor. ‘Müstesna Şair Mehmet Akif’ konulu programda konuşan Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler sunarak, “İstiklal Marşı’nın yazarı merhum Mehmet Akif, bizim için bir rol modeldir. Slogana ve hamasete boğmaksızın Mehmet Akif’ten alacağımız çok büyük dersler olduğunu düşünüyorum” dedi. Mehmet Akif’in mücadelesinin örnek alınması gerektiğini ifade eden Mengüşoğlu, “Üstada, ‘boş zamanlarınızda ne yaparsınız?’ diye soruyorlar, müthiş derecede sinirleniyor,  ‘benim boş zamanım olmaz ki, Müslüman’ın boş zamanı olmaz’ diyor.  Zamanın düşünürleri, bunu genelde ‘asra yemin olsun’ şeklinde tercüme ederler.  Allah’ın insana lütfettiği ikramların en büyüklerinden biri zamandır. Çok çabuk geçip gider.  O yüzden Müslüman’ın boş zamanı olmaz” dedi. “Akif rol modeldir” Ünlü şairin hayata bakışını anlatan Mengüşoğlu, “Akif kızan, kızmasını bilen adamdır. Bizde genelde suya sabuna dokunmayan, kalp kırmayan adama iyi adam denir. Akif ancak Allah’ın hoş gördüğünü hoş gören bir adamdır”  dedi. Ünlü şairin milli mücadeleye nasıl cesaret verdiğini örneklerle anlatan Mengüşoğlu, “Akif’in yaşadığı dönemde her taraftan kuşatılmış bir ülke vardı. Milli mücadeleyi kazanan sadece asker değildir, kuşkusuz Akif gibi gayret sahibi insanların da bu zaferde büyük emeği vardır” ifadelerini kullandı. Mehmet Akif’in yokluk içinde bir hayat sürdüğüne dikkat çeken Mengüşoğlu, İstiklal Marşı’nın yazarının ölümünün ardından hazin bir törenle son yolculuğuna uğurlandığını hatırlatarak, “Ömrünün son üç ayında devlet ona bir maaş bağlar ve üç ay o maaş ile geçinir. Vefatında naaşı üzerinde Kelime-i Tevhid yazısı bile olmayan bir tabutla Beyazıt Cami’ne götürülür. Kurşun kalemle tabutun üzerinde Mehmet Akif yazmaktadır. Bunu duyan İstanbul Üniversitesi’nden bir grup öğrenci cenaze namazına iştirak eder ve Akif, Edirne Kapı Şehitliği’nde defnedilir” dedi.
Advert Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.