enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1848
EURO
37,7893
ALTIN
2.916,08
BIST
8.898,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
18°C
Bursa
18°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Advert
Advert

Müteahhit yakalama kararı varken arsa sattı

Müteahhit yakalama kararı varken arsa sattı
Advert
16.04.2024 11:05
40
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Müteahhit yakalama kararı varken arsa sattı Yaklaşık 150 kişinin ölümüne neden olan Palmiye Sitesi’nin müteahhidi Ali Babaoğlu, hakkında yakalama kararı olmasına rağmen arsasını sattı. Savcılık ise depremzedelerin “Malvarlığını kaçıracak” uyarısını umursamadı.

Müteahhit yakalama kararı varken arsa sattı

Müteahhit yakalama kararı varken arsa sattı

GÜNDEM – Müteahhit yakalama kararı varken arsa sattı Deprem felaketinde Maraş’ın Onikişubat ilçesindeki Palmiye Sitesi de yerle bir oldu. Altı bloklu sitenin üç bloku yıkıldı, yaklaşık 150 yurttaş yaşamını yitirdi.

Sitenin müteahhidi Ali Babaoğlu için depremden 6 gün sonra, 12 Şubat 2023’te tutuklama ve yurtdışına çıkış yasağı kararı verildi. Ancak bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen “yakalanmayan” firari Babaoğlu’nun mal varlığını satmaya başladığı ortaya çıktı.

Palmiye Sitesi’nde hayatını kaybedenlerin yakınları, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na defalarca dilekçe verdi. Yurttaşlar, Babaoğlu’nun tüm mallarına ve banka hesaplarına tedbir konulması talep ederek, “Babaoğlu’nun taşınmazlarını tapuda vekaletname aracılığı ile devretme işlemi yapmaya çalıştığının bilgisini aldık” dedi.

SAVCILIK UMURSAMADI

Ancak savcılık yurttaşlar tedbir talebini kabul etmedi. Babaoğlu, Palmiye Sitesi’nin bulunduğu arazideki payını, 9 günlük Şeker Bayramı tatilin[1]den hemen önce, 5 Nisan Cuma günü sattı. Firari durumda olan Babaoğlu’nun yıkılan Palmiye Sitesi’ndeki arsa payının satış işlemini nasıl yaptığı ise bilinmiyor. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından binanın neden yıkıldığının ortaya çıkarılması için Konya Teknik Üniversitesi’nden beş akademisyene bilirkişi raporu hazırlatıldı. Raporda, binanın yıkımında Babaoğlu’nun asli kusurlu olduğu vurgulandı.

İHMALLER ZİNCİRİ

“Mimari proje ile statik proje arasında yapının deprem davranışını önemli derecede etki edecek uyumsuzluklar tespit edilmiştir. Deprem sırasındaki göçmenin ana nedeni binanın yeterli mühendislik hizmeti almamış olmasıdır” denilen raporda şunlar sıralandı:

•Herhangi bir jeofizik çalışmanın yapılmamış olması önemli bir eksikliktir.
•Raporda her ne kadar yer altı su seviyesinin 17-20 metre arasında olduğu belirtilse de yeterli derinlikte inceleme yapılmadığı için sıvılaşma ile ilgili bir değerlendirme yapılamamaktadır.
•Yapılan analizler sonucunda yapının kolonlarında kesit ve donatı yetersizlikleri olduğu belirlenmiştir.
•Kirişlerin bazılarında donatı açısından yetersizlik belirlenmiştir.

YARGILAMA İZNİ VERİLMEDİ

Öte yandan Palmiye Sitesi’nin inşasında, şimdi İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koltuğunda oturan fakat uzun yıllar Kahramanmaraş Belediyesi’nde üst düzey bürokratlık yapan Hacı Mehmet Güner’in imzası da yer alıyor.

Hatta 22 bloktan oluşan ve bin 400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’nde de Güner’in imzası var. Hazırlanan bilirkişi raporlarında zemin etüdü bulunmamasına rağmen Güner’in yapı ruhsatını onayladığı belirtildi. Ebrar Sitesi’nde yakınlarını kaybeden onlarca yurttaş, Güner hakkında suç duyurusunda bulundu. Güner’in, “Olası kastla öldürme, kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, olası kastla yaralama, güveni kötüye kullanma, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, nitelikli dolandırıcılık, kamuya gerekli şeylerin yokluğuna neden olma, zimmet, görevi kötüye kullanmaya azmettirme, yardım etme ve tespit edilecek diğer suçlardan” yargılanması istendi. Ancak İstanbul Valiliği Güner’in yargılanmasına izin vermedi.

 

Kaynak: Birgün

 

Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.