DOLAR
32,2918
EURO
35,1735
ALTIN
2.466,92
BIST
10.279,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
30°C
Bursa
30°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Açık
33°C
Advert
Advert

Neden Küresel Ekonomi Hakkında Bildiğimiz Her Şey Artık Gerçek Değilmiş Gibi Görünüyor?

Neden Küresel Ekonomi Hakkında Bildiğimiz Her Şey Artık Gerçek Değilmiş Gibi Görünüyor?
Advert Advert
18.06.2023 19:44
105
A+
A-
Okuma Süresi: 8 dakika

Neden Küresel Ekonomi Hakkında Bildiğimiz Her Şey Artık Gerçek Değilmiş Gibi Görünüyor? Dünyanın gözü salgındayken, Ukrayna ve Çin’deki savaş, refaha ve ortak çıkarlara giden yollar daha da bulanıklaştı.

Neden Küresel Ekonomi Hakkında Bildiğimiz Her Şey Artık Gerçek Değilmiş Gibi Görünüyor?

Meksika’daki Çinli bir şirkette fabrika işçileri. Komünist liderliğindeki Çin, küresel ekonomik sistemin en büyük yararlanıcısı oldu.Kredi…The New York Times için Luis Antonio Rojas

EKONOMİ – Dünyanın iş dünyası ve siyasi liderleri 2018’de Davos’ta düzenlenen yıllık ekonomik forumda bir araya geldiklerinde coşkulu bir ruh hali vardı. Her büyük ülkede büyüme yükselişteydi. O zamanlar Uluslararası Para Fonu’nun genel müdürü olan Christine Lagarde, küresel ekonominin “çok iyi bir noktada olduğunu ” ilan etti.

Beş yıl sonra, görünüm kesinlikle bozuldu

Dünya Bankası yakın tarihli bir analizde , “Son otuz yılda ilerlemeyi ve refahı destekleyen ekonomik güçlerin neredeyse tamamı zayıflıyor” uyarısında bulundu . “Sonuç, geçmişte olduğu gibi sadece bazı ülkeler veya bölgeler için değil, tüm dünya için kayıp bir on yıl olabilir.”

O zamandan bu yana çok şey oldu: Küresel bir salgın darbesi; Avrupa’da savaş patlak verdi; Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki gerilim kaynadı. Ve disko albüm koleksiyonlarıyla güvenli bir şekilde saklandığı düşünülen enflasyon, intikamla geri döndü.

Ancak ortalık yatıştıkça, birdenbire dünya ekonomisi hakkında bildiğimizi sandığımız neredeyse her şey yanlışmış gibi göründü.

Advert
Politika yapıcıların 30 yılı aşkın bir süre önce Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bu yana bel bağladıkları ekonomik sözleşmeler -açık pazarların şaşmaz üstünlüğü, serbestleştirilmiş ticaret ve maksimum verimlilik- rayından çıkıyor gibi görünüyor.

Covid-19 salgını sırasında, küresel ekonomiyi entegre etme ve maliyetleri düşürme konusundaki bitmek bilmeyen çaba, sağlık çalışanlarını yüz maskesi ve tıbbi eldivensiz , araba üreticilerini yarı iletkensiz, kereste fabrikalarını kerestesiz ve spor ayakkabı alıcılarını Nike’sız bıraktı.

Neden Küresel Ekonomi Hakkında Bildiğimiz Her Şey Artık Gerçek Değilmiş Gibi Görünüyor?

Üç adam, buzlu bir gözaltı alanını süsleyen küçük yeşil bayraklarla bir mezarlıkta mezar kazar.
2021’in başlarında New York’taki Calverton Ulusal Mezarlığı, pandeminin zirvesinde günlük cenaze törenlerinin iki kattan fazla arttığı yer.Kredi…The New York Times için Johnny Milano
Tehlikeli madde giysisi ve gözlük takan bir sağlık çalışanı, yatak sırası olan bir koğuşta bir hastayla ilgileniyor.
2020’de İtalya’nın Bergamo kentinde Covid hastalarının bakımı. Dünya çapında maliyet düşürme ve ekonomik entegrasyon, koronavirüs vurduğunda sağlık çalışanlarının maske ve diğer malzemeler için çabalamasına neden oldu.Kredi…The New York Times için Fabio Bucciarelli

Ticaretin ve ortak ekonomik çıkarların askeri çatışmaları önleyeceği fikri, geçen yıl Ukrayna’da Rus askerlerinin çizmeleri altında çiğnendi

Ekinleri yok eden , zorunlu göçlere ve elektrik santrallerini durduran artan aşırı hava olayları, piyasanın görünmez elinin gezegeni korumadığını gösterdi.

Şimdi, Ukrayna’daki savaşın ikinci yılı yaklaşırken ve ülkeler yavaş büyüme ve kalıcı enflasyonla mücadele ederken, ortaya çıkan ekonomik oyun alanıyla ilgili sorular merkezi bir sahne aldı.

Son yıllarda yerçekimi kadar durdurulamaz bir güç olarak görülen küreselleşme, açıkça öngörülemeyen şekillerde evriliyor. Entegre bir dünya ekonomisinden uzaklaşma hızlanıyor. Ve yanıt vermenin en iyi yolu, şiddetli bir tartışma konusudur.

Tabii ki, hüküm süren ekonomik mutabakata yönelik meydan okumalar bir süredir artıyordu.

Konsey üyesi Betsey Stevenson, “Pandemi başlamadan önce, en zengin ülkelerin – doğru olsun ya da olmasın – bunun kendilerine, işlerine ve yaşam standartlarına bir şekilde zarar verdiğine inanarak uluslararası ticaretten hüsrana uğradığını gördük” dedi. Obama yönetimi sırasında Ekonomi Danışmanları.

2008’deki mali çöküş, küresel mali sistemi çökertmeye yaklaştı. İngiltere, 2016’da Avrupa Birliği’nden çekildi. Başkan Donald Trump, 2017’de Çin’e tarifeleri tokatlayarak küçük bir ticaret savaşını alevlendirdi.

Ancak Covid-19 ile başlayan bir dizi kriz, dikkat gerektiren kırılganlıkları şaşırtıcı bir netlikle ortaya çıkardı.

Kömürleşmiş, bombalanmış binaların sıra sıra havadan görünüşü.
Mayıs ayında Ukrayna’nın Bakhmut kentindeki yıkımdan bir görüntü.Kredi…Tyler Hicks/New York Times
Bir yardım görevlisi, yardım almak için toplanan kışlık mont ve şapka giymiş insanlara bir karton kutu erzak uzatıyor.
Ukraynalılar geçen yıl Herson’da insani yardım almak için sıraya girdi. Ticaret ve ortak ekonomik çıkarlar, bir zamanlar sanıldığı gibi savaşları önlemeye yetmedi.Kredi…The New York Times için Lynsey Addario

Bugünün huzursuzluk duygusu , Aralık 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünü izleyen baş döndürücü zafer coşkusuyla taban tabana zıt . sadece yenilmiş rakipleri değil, aynı zamanda “insanlığın ideolojik evriminin son noktasını” temsil ediyordu.

Dünya çapında serbest piyasa kapitalizminin kaçınılmaz yükselişiyle ilgili ilgili ekonomik teoriler, benzer bir yenilmezlik ve kaçınılmazlık parıltısı aldı. Açık piyasalar, müdahalesiz hükümet ve amansız verimlilik arayışı, refaha giden en iyi yolu sunacaktır.

Malların, paranın ve bilginin dünyanın dört bir yanından geçtiği yeni bir dünyanın, Soğuk Savaş çatışmalarından oluşan eski düzeni ve demokratik olmayan rejimleri esasen silip süpüreceğine inanılıyordu.

İyimserlik için sebep vardı. 1990’larda istihdam, ücretler ve üretkenlik artarken enflasyon düşüktü. Küresel ticaret neredeyse iki katına çıktı. Gelişmekte olan ülkelerde yatırımlar arttı. Borsa yükseldi.

Dünya Ticaret Örgütü, kuralları uygulamak için 1995 yılında kurulmuştur. Çin’in altı yıl sonra girişi dönüştürücü olarak görüldü. Ve 142 ülke ile devasa bir pazarı birbirine bağlamak, Asya devini karşı konulamaz bir şekilde demokrasiye doğru çekerdi.

Çin, Güney Kore, Malezya ve diğerleriyle birlikte, mücadele eden çiftçileri üretken şehirli fabrika işçilerine dönüştürdü. Dünya çapında sattıkları mobilya, oyuncak ve elektronik ürünler muazzam bir büyüme sağladı.

Masada oturan takım elbiseli bir adam bir belgeyi imzalarken, diğerleri onun etrafında toplanıyor.

Çin, 2001 yılında bir imza töreniyle Dünya Ticaret Örgütü’ne katıldı.Kredi…Reuters

 

Tercih edilen ekonomik yol haritası, inanılmaz bir zenginlik yaratılmasına, yüz milyonlarca insanın yoksulluktan kurtarılmasına ve harikulade teknolojik ilerlemelerin teşvik edilmesine yardımcı oldu.

Ancak çarpıcı başarısızlıklar da vardı. Küreselleşme iklim değişikliğini hızlandırdı ve eşitsizlikleri derinleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer gelişmiş ekonomilerde, birçok endüstriyel iş, orta sınıf için bir sıçrama tahtası kaldırarak, düşük ücretli ülkelere ihraç edildi.

Politika yapıcılar her zaman kazananların ve kaybedenlerin olacağını biliyorlardı. Yine de pazar, verimliliğin ve büyümenin otomatik olarak takip edeceği inancıyla emeğin, teknolojinin ve sermayenin nasıl konuşlandırılacağına karar vermeye bırakıldı. Politikacılar, kazançları yeniden dağıtmak veya işsiz ya da umutsuz kalanlara yardım etmek için ancak daha sonra devreye girmeli, diye düşündü.

Şirketler, işçi korumaları, çevresel etkiler veya demokratik haklar ne olursa olsun, düşük ücretli işçiler için dünya çapında bir çöpçü avına girişti. Birçoğunu Meksika, Vietnam ve Çin gibi yerlerde buldular.

Televizyon, tişörtler ve tacolar her zamankinden daha ucuzdu, ancak sağlık hizmetleri, barınma ve yüksek öğrenim gibi birçok temel ihtiyaç giderek daha fazla ulaşılamıyordu.

İşten kaçış, yurtiçinde ücretleri aşağı çekti ve işçilerin pazarlık gücünü baltalayarak göçmen karşıtı duyguları körükledi ve ABD’de Donald Trump, Macaristan’da Viktor Orban ve Fransa’da Marine Le Pen gibi aşırı sağcı popülist liderleri güçlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve birkaç Avrupa ülkesi gibi gelişmiş sanayi devlerinde, siyasi liderlerin ödülleri ve yükleri daha geniş bir şekilde yeniden paylaştıramadığı veya isteksiz olduğu ortaya çıktı.

Zararlı çevresel serpintileri de engelleyemediler . Malların dünya çapında taşınması sera gazı emisyonlarını artırdı. Bir tüketici dünyası için üretim yapmak, doğal kaynakları zorladı, Güneydoğu Asya’da aşırı avlanmayı ve Brezilya’da yasadışı ormansızlaşmayı teşvik etti. Ve ucuz üretim tesisleri, yeterli çevre standartlarına sahip olmayan ülkeleri kirletti.

Neden Küresel Ekonomi Hakkında Bildiğimiz Her Şey Artık Gerçek Değilmiş Gibi Görünüyor?

Piyasaların kendi başlarına kazançları otomatik olarak adil bir şekilde dağıtamadığı veya gelişmekte olan ülkeleri büyümeye veya demokratik kurumlar oluşturmaya teşvik edemediği ortaya çıktı.

ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, yakın tarihli bir konuşmasında , Amerikan ekonomi politikasındaki merkezi bir yanılgının, “rakiplerimiz ne yaparsa yapsın, ortak zorluklarımız ne kadar büyük olursa olsun, piyasaların her zaman sermayeyi verimli ve verimli bir şekilde dağıttığını” varsaymak olduğunu söyledi. büyüdü ve ne kadar korkuluk indirirsek indirelim.”

Uluslar arasındaki ekonomik mübadelelerin çoğalması da vaat edilen bir demokratik rönesansı başlatamadı.

Komünist liderliğindeki Çin, demokratik değerleri benimsemeden küresel ekonomik sistemin en büyük yararlanıcısı ve belki de usta oyun adamı haline geldi.

Çin lideri Deng Xiaoping, 1992’de ülkesi dünyanın fabrika zemini haline gelirken, “Kapitalist araçlar sosyalistlerin elinde,” demişti. Çin’in şaşırtıcı büyümesi, onu dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve küresel büyümenin önemli bir motoru haline getirdi. Pekin başından beri hammaddeleri, toprağı, sermayesi, enerjisi, kredisi ve emeğinin yanı sıra halkının hareketleri ve konuşmaları üzerinde sıkı bir denetim sürdürdü.

Amazon yağmur ormanlarının yanmış bir bölümünün havadan görünümü.

Küreselleşmenin çevre üzerinde muazzam etkileri oldu – Brezilya Amazon’undaki Roraima Eyaletindeki ormansızlaşma dahil.Kredi…The New York Times için Victor Moriyama

 

2020'de Johannesburg'da gıda dağıtımı, pandeminin yardım ihtiyacında önemli bir artışa neden olduğu yer.

Kredi…Joao Silva/The New York Times
2020'de Johannesburg'da gıda dağıtımı, pandeminin yardım ihtiyacında önemli bir artışa neden olduğu yer.

2020’de Johannesburg’da gıda dağıtımı, pandeminin yardım ihtiyacında önemli bir artışa neden olduğu yer.Kredi…Joao Silva/The New York Times

 

Gelişmekte olan ülkelerde sonuçlar vahim olabilir.

Pandeminin yol açtığı ekonomik tahribat, Ukrayna’daki savaşın neden olduğu yükselen gıda ve yakıt fiyatlarıyla birleştiğinde, bir dizi borç krizi yarattı. Yükselen faiz oranları bu krizleri daha da kötüleştirdi. Enerji ve gıda gibi borçlar dünya piyasasında genellikle dolar cinsinden fiyatlandırılır, bu nedenle ABD oranları yükseldiğinde borç ödemeleri daha pahalı hale gelir.

Bununla birlikte, krediler ve kurtarma paketleri döngüsünün daha derin kökleri vardır.

Daha yoksul uluslara, ülke içinde ve dışında sermaye hareketindeki tüm kısıtlamaları kaldırmaları için baskı yapıldı. Argüman, mallar gibi paranın da uluslar arasında serbestçe akması gerektiğiydi. Hükümetlerin, işletmelerin ve bireylerin yabancı borç verenlerden borç almasına izin verilmesi, endüstriyel gelişmeyi ve temel altyapıyı finanse edecektir.

Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden bir ekonomist olan Jayati Ghosh, “Finansal küreselleşmenin gelişmekte olan dünyada güçlü bir büyüme ve mali istikrar çağını başlatması gerekiyordu” dedi. Ama “sonunda tam tersini yaptı.”

Bazı krediler – ister özel borç verenlerden ister Dünya Bankası gibi kurumlardan olsun – borcu ödemek için yeterli getiri sağlamadı. Diğerleri spekülatif planlara, yarı pişmiş tekliflere, gösterişli projelere veya yozlaşmış yetkililerin banka hesaplarına döküldü. Ve borçlular, borç ödemelerinin boyutunu bir kalp atışıyla şişiren artan faiz oranlarının insafına kaldı.

Yıllar geçtikçe, pervasız borç verme, varlık balonları, kur dalgalanmaları ve resmi kötü yönetim, Asya, Rusya, Latin Amerika ve diğer yerlerde patlama ve düşüş döngülerine yol açtı. Sri Lanka’da , limanlardan kriket stadyumlarına kadar hükümet tarafından üstlenilen abartılı projeler, vatandaşların yiyecek için arama yapması ve merkez bankasının bir takas düzenlemesiyle İran petrolünü çay yapraklarıyla ödemesi nedeniyle geçen yıl ülkenin iflasa sürüklenmesine yardımcı oldu.

Bayan Ghosh, bunun bir “Ponzi şeması” olduğunu söyledi.

Geri ödenmeyeceklerinden korkan özel borç verenler, para akışını aniden keserek ülkeleri zor durumda bıraktı.

Ve Uluslararası Para Fonu’nun aşırı genişleyen hükümetleri harcamaları kısmaya zorlayan kurtarma paketlerine eşlik eden zorunlu kemer sıkma politikaları, genellikle kamu yardımını, emekli maaşlarını, eğitim ve sağlık hizmetlerini keserek yaygın bir sefalete yol açtı.

IMF iktisatçıları bile 2016’da bu tür politikaların büyüme sağlamak yerine “eşitsizliği artırdığını ve dolayısıyla kalıcı genişlemeyi tehlikeye attığını” kabul ettiler .

Batı’nın borç verme tarzıyla ilgili hayal kırıklığı, Çin’e Arjantin, Moğolistan, Mısır ve Surinam gibi ülkelerde agresif bir alacaklı olma fırsatı verdi.

Alışverişçiler, ürün satıcılarının sıralandığı bir caddede yürüyor.
Buenos Aires’te bir pazar. Çin, Arjantin gibi ülkelere agresif bir alacaklı haline geldi.Kredi…The New York Times için Sarah Pabst
Alışverişçiler, ürün satıcılarının sıralandığı bir caddede yürüyor.

Buenos Aires’te bir pazar. Çin, Arjantin gibi ülkelere agresif bir alacaklı haline geldi.Kredi…The New York Times için Sarah Pabst

 

Sovyetler Birliği’nin çöküşü, serbest piyasa ortodoksluğunun hakimiyetinin önünü açarken, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı işgali şimdi onu kararlı bir şekilde bozmuştur.

Johns Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu’nda profesör olan Henry Farrell , bugün uluslararası ekonominin öyküsünün “jeopolitiğin hiper küreselleşmeyi nasıl silip süpürdüğü” hakkında olduğunu söyledi .

Eski dünya tarzı büyük güç siyaseti, feci iklim çöküşü tehdidinin, kaynayan toplumsal huzursuzluğun ve genişleyen eşitsizliğin başaramadığını başardı: Küresel ekonomik düzen hakkındaki varsayımları alt üst etti.

Avrupa Birliği’nin dışişleri ve güvenlik politikası başkanı Josep Borrell , Ukrayna’nın işgalinden 10 ay sonra yaptığı bir konuşmada bunu açıkça ifade etti: “Refah kaynaklarımızı güvenlik kaynaklarımızdan ayırdık.” Avrupa, Rusya’dan ucuz enerji ve Çin’den ucuz mamul mallar aldı. “Bu artık orada olmayan bir dünya” dedi.

Pandemi ve müteakip toparlanmadan kaynaklanan tedarik zinciri tıkanıklıkları, küresel kaynaklı bir ekonominin kırılganlığının altını çoktan çizmişti. Savaşla ilgili siyasi gerilimler arttıkça, politika yapıcılar hızla büyüme ve verimlilik hedeflerine özgüven ve güç kattı.

Hazine Bakanı Janet L. Yellen geçen baharda “Tedarik zincirlerimiz güvenli değil ve esnek değiller” dedi. “Biraz daha yüksek bir maliyet seviyesi, biraz daha az verimli bir sistem” anlamına gelse bile, ticari ilişkilerin “güvenilir ortaklar” etrafında inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

“Underground Empire: How America Weaponized the World Economy” kitabının ortak yazarlarından Abraham Newman, “Piyasaların sadece verimlilikle ilgili olduğunu ve aynı zamanda güçle ilgili olmadığını düşünmek saflıktı” dedi

Ekonomik ağlar, doğaları gereği güç dengesizlikleri ve baskı noktaları yaratır çünkü ülkeler farklı yeteneklere, kaynaklara ve kırılganlıklara sahiptir.

Avrupa Birliği’nin doğal gazının yüzde 40’ını sağlayan Rusya, bu bağımlılığı bloğa Ukrayna’ya verdiği desteği geri çekmesi için baskı yapmak için kullanmaya çalıştı.

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, büyük Rus bankalarını uluslararası ödemeler sisteminden çıkarmak için küresel finansal sistem üzerindeki hakimiyetlerini kullandılar.Tanker gemileri gri bir gökyüzünün altında bir limanda toplanır.

Geçen yıl Odesa yakınlarındaki Chornomorsk Limanı. 2021’de Ukrayna dünyanın en büyük buğday ihracatçısıydı.Kredi…The New York Times için Laetitia Vancon
Tanker gemileri gri bir gökyüzünün altında bir limanda toplanır.

Geçen yıl Odesa yakınlarındaki Chornomorsk Limanı. 2021’de Ukrayna dünyanın en büyük buğday ihracatçısıydı.Kredi…The New York Times için Laetitia Vancon

 

Çiftlik işçileri üzümleri çıkarmak için ağır ekipman kullanıyor.
Güney Avustralya’da bir bağda üzüm hasadı. Çin, Tayvan’a destek vermesinin ardından Avustralya’nın şarap ve diğer mal ihracatını engelledi.Kredi…The New York Times için Adam Ferguson
Çiftlik işçileri üzümleri çıkarmak için ağır ekipman kullanıyor.

Güney Avustralya’da bir bağda üzüm hasadı. Çin, Tayvan’a destek vermesinin ardından Avustralya’nın şarap ve diğer mal ihracatını engelledi.Kredi…The New York Times için Adam Ferguson

 

Çin, muazzam pazarına erişimi kısıtlayarak ticaret ortaklarına misilleme yaptı.

Kritik tedarikçilerin ve bilgi teknolojisi ağlarının aşırı yoğunlaşması, ek tıkanma noktaları oluşturdu.

Çin, dünyadaki güneş panellerinin yüzde 80’ini üretiyor. Tayvan küçük gelişmiş yarı iletkenlerin yüzde 92’sini üretiyor. Dünyadaki ticaret ve işlemlerin çoğu ABD doları cinsinden hesaplanmaktadır.

Yeni gerçeklik Amerikan politikasına yansıdı. Liberal ekonomik düzenin ve Dünya Ticaret Örgütü’nün merkezi mimarı olan ABD, daha kapsamlı serbest ticaret anlaşmalarından yüz çevirdi ve DTÖ kararlarına uymayı defalarca reddetti.

Güvenlik kaygıları, Biden yönetiminin Çin’in Amerikan işletmelerine yaptığı yatırımı engellemesine ve Çin’in vatandaşlara ilişkin özel verilere ve yeni teknolojilere erişimini sınırlamasına yol açtı.

Ve tedarik zincirlerini güvence altına almak ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için elektrikli araçlar, piller, rüzgar çiftlikleri, güneş santralleri ve daha fazlası için devasa sübvansiyonlar sunarak Çin tarzı sanayi politikasını benimsedi.

ABD ulusal güvenlik danışmanı Bay Sullivan, “Onlarca yıllık liberalizasyon boyunca oluşan ekonomik bağımlılıkları göz ardı etmek gerçekten tehlikeli hale geldi” dedi. “Aşırı basitleştirilmiş piyasa verimliliğine” bağlılığın bir hata olduğunu da sözlerine ekledi.

Önceki ekonomik ortodoksi kısmen terk edilmiş olsa da, onun yerini neyin alacağı belli değil. Doğaçlama günün sırasıdır. Belki de şu anda güvenle güvenilebilecek tek varsayım, refaha giden yolun ve politika takaslarının daha da bulanıklaşacağıdır.Düzinelerce sıra güneş paneli, dağlarla çevrili bir güneş enerjisi çiftliğini dolduruyor.

Çin’in Yanqing bölgesinde bir güneş enerjisi çiftliği. Ülke, dünyadaki güneş panellerinin yüzde 80’ini yapıyor.Kredi…The New York Times için Gilles Sabrié
Düzinelerce sıra güneş paneli, dağlarla çevrili bir güneş enerjisi çiftliğini dolduruyor.

Çin’in Yanqing bölgesinde bir güneş enerjisi çiftliği. Ülke, dünyadaki güneş panellerinin yüzde 80’ini yapıyor.Kredi…The New York Times için Gilles

Kaynak – NyTimes – Patricia Cohen, Londra merkezli küresel ekonomi muhabiridir. 1997’de The Times’a katıldığından beri tiyatro, kitaplar ve fikirler hakkında da yazmıştır. “Başlangıçta: Orta Çağın Büyüleyici Tarihi ve Gelecek Vaat Eden Geleceği” kitabının yazarıdır.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.