DOLAR
32,2164
EURO
34,9812
ALTIN
2.410,48
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
35°C
Bursa
35°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
36°C
Salı Parçalı Bulutlu
33°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
27°C
Advert
Advert

Nohut ve mercimek üretimi rekor seviyelere çıktı

Nohut ve mercimek üretimi rekor seviyelere çıktı
Advert
11.02.2020 01:54
324
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Bakan Pakdemirli: Nohut ve mercimek üretimi rekor seviyelere çıktı. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, nohut ve yeşil mercimek üretiminin rekor seviyelere çıktığını belirterek, “Nitekim son iki yılda nohut ekim alanlarımız yüzde 32, yeşil mercimek ekim alanlarımız yüzde 72 oranında artmış” ifadesini kullandı.

Nohut ve mercimek üretimi rekor seviyelere çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,  her yıl 10 Şubat’ta kutlanan Dünya Bakliyat Günü nedeniyle yayımladığı mesajda;

Türkiye’nin baklagillerin gen merkezi olduğunu ve tarla bitkilerinin, ekim alanları içinde tahıllardan sonra ikinci sırada geldiğini kaydetti.

Advert

Baklagillerin, istihdama katkıları, ihracat potansiyelleri, ekim nöbetine kolayca girebilmeleri, nadas alanlarının azaltılmasında etkili ve besin değeri yönünden zengin olmaları sebebiyle;

Üretim ve tüketimde önemli bir ürün grubu olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Üretim avantajımızın olduğu bu ürünlerde ihracatçı konuma gelebilmek için 2017’ye kadar ton başına 300 lira olan pirim desteklerini, 2018’den itibaren 500 lira olarak vermeye başladık.

Ayrıca 25 yıl aradan sonra Toprak Mahsulleri Ofisinin görev alanına bakliyat ürünlerini dahil ederek alım garantisi vermeye başladık.

Tüm bu politikalar sayesinde nohut ve yeşil mercimek üretimimiz rekor seviyelere çıkmıştır.

Nitekim son iki yılda nohut ekim alanlarımız yüzde

32, yeşil mercimek ekim alanlarımız yüzde 72 oranında artmış, üretimimiz ise

2019 yılında 2017 yılına göre nohutta yüzde 34 artışla 630 bin tona, yeşil mercimekte yüzde 45 artışla 44 bin tona yükselmiştir.”

Özellikle nohut üretiminde yaşanan artış sayesinde ülkenin bu üründe net ihracatçı konumuna geldiğini belirten Pakdemirli,

nohut ihracatının, 2017’de 23 bin ton iken 2018’de 117 bin tona, geçen yıl ise 127 bin tona yükseldiğini bildirdi.

Pakdemirli, yemeklik baklagillerin dünyada 2 milyardan fazla insan için protein kaynağı olduğunu ifade ederek,

insan beslenmesindeki bitkisel proteinlerin yüzde 22’sinin, karbonhidratların yüzde 7’sinin, hayvan beslenmesindeki proteinlerin yüzde 38’inin, karbonhidratların yüzde 5’inin bu ürünlerden sağlandığını kaydetti.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.