DOLAR
32,4980
EURO
34,9033
ALTIN
2.440,43
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
20°C

Odatv sahte dedektifin peşinde.. Çark nasıl işliyor.. Sponsorlar, reklamlar.. Okullara nasıl sızdı

Okuma Süresi: 3 dakika Gıda Dedektifi adı altında paketli ürünlerin etiketlerini süslü cümlelerle okumanın dışında bir özelliği olmayan Musa Özsoy, hakkında çıkan gerçekler karşısında basını ve gazetecilere karşı ağır ithamlarda bulunmaya devam ediyor

Odatv sahte dedektifin peşinde.. Çark nasıl işliyor.. Sponsorlar, reklamlar.. Okullara nasıl sızdı
Advert
05.10.2023 14:39
49
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Gözde S. Kadıoğlu

Gıda Dedektifi adı altında paketli ürünlerin etiketlerini süslü cümlelerle okumanın dışında bir özelliği olmayan Musa Özsoy, hakkında çıkan gerçekler karşısında basını ve gazetecilere karşı ağır ithamlarda bulunmaya devam ediyor. Musa Özsoy bu söylemlerine devam ettikçe, yürütmüş olduğu algı operasyonu ve sözde gönüllülük işlerinin ardındaki para tezgahı netleşiyor.

Şirketlerin azılı düşmanı gibi kendisini gösteren Gıda Dedektifinin patronlar kulubü MÜSİAD’ın davetlisi olarak İngiltere’den Türkiye geldiği ortaya çıkmıştı.

MUSA ÖZSOY KİMDİR

Musa Özsoy (sosyal medya ünlüsü olduğu adıyla Gıda Dedektifi) şehir planlamacılığı okuduktan sonra gayrimenkul geliştirme alanında lisans eğitimi aldığını, kendi sitesinde beyan ediyor.
Yani, Musa Özsoy’un gıda ve/veya beslenme alanında bir eğitimi yok.

2019 yılında, Gıda Dedektifi oyunu tuttuktan, kitap yayınladıktan ve sosyal medyada ünlenmeye başladıktan sonra, okullarda ‘farkındalık söyleşisi’ adı altında öğrencilere konuşmalar yaptı. CİMER’e başta veliler olmak üzere pek çok kişi tarafından bu söyleşilerin yanlışlığı konusunda ihbar yapılması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, Musa Özsoy hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturma başlatılmasını fırsat bilen Musa Özsoy, instagram hesabında bir açıklama yaptı ve yine oyununu ifşa edenler hakkında mesnetsiz iddialarda bulunarak şöyle bir yazı yayınladı:

“Hepinizin malumu fasoncu firma tarafından aylardır devam eden yıldırma politikalarına okul söyleşilerimiz de eklendi. önceki yıl karşılıksız sponsorluk desteğiyle 40 farklı okulda gerçekleştirdiğimiz okul söyleşi programlarımız cimer üzerinden hadsiz iftiralar ve dayanaksız ithamlarla milli eğitim bakanlığı’na şikayet edildi. bu şikayetler malum firmaya bağlı bir avukatlık bürosunun korkak bir şekilde isimsiz olarak cimer’e başvurması sonucunda ilgili okullara 1,5 ay önce tebliğ edildi. bizleri öğrencileri etiket okuma bilincini geliştirmek adına “sosyal faaliyetler” adıyla tamamen ücretsiz ve karşılıksız söyleşilere davet eden değerli öğretmenler ve okul yöneticileri aylardır devam eden haksız bir süreçten maalesef psikolojik olarak zarar görmektedir. gıda dedektifi tarafından hiçbir hukuki veya idari yönden soruşturmaya konu olamayacak bu söyleşilerini öğretmenler ve okullar üzerinden hedef alanlar hukuk nezdinde gereken hesabı er ya da geç vereceklerdir. fakat yıllardır kantin sorununu çözmekten aciz olan, kantinleri açık mevzuat hükümlerine rağmen endüstriyel firmalara adeta peşkeş çeken, denetimden yoksun bırakarak aylar öncesinde günahsız bir çocuğumuzun ölümünde sorumluluğu bulunan milli eğitim bakanlığı; işi gücü bırakıp gıda dedektifi’nin söyleşi programlarına bu iftiracı firmanın isimsiz şikayetiyle soruşturma açabiliyor.
görevi mevzuatı uygulamaktan öte olmayan bakanlık yetkilileri tarafımıza tek bir soru bile sormadan, atılan iftiraları aynen kabul ederek söyleşi yaptığımız okul yönetimlerinden savunma istiyor. bizden de “sertifika” talep ediyor. milli eğitim bakanlığı’nın etiket okuma farkındalığı ile ilgili bir sertifika programı varsa; hemen yarın kaydolmaya hazırız. eğer yoksa; olmayan bu sertifika programına rahatlıkla altlık olabilecek binlerce yayınımız ve 1,5 milyonu aşan takipçimizle bu hadsiz iftiraları kabul edenlere tarafsız ve bağımsız yayınlarımızı ve siz değerli takpçilerimizin referanslarını sunmaya hazırız.
buyrun bizi çağırın, ne sorarsanız cevaplamaya hazırız. fakat geldiğimizde mert yağız’ın ölümü sonrasında verilen sözleri ve kantinlerdeki denetimsizliği hatırlatacağımızdan şüpheniz olmasın.
musa özsoy
gıda dedektifi”

https://www.instagram.com/p/cbp66dtktoh/

Paylaşımın linkini burada özellikle paylaşıyoruz, zira bu paylaşım daha sonra silindiği için artık erişilemiyor.

Hiçbir eğitimi olmamasına rağmen bu büyük sorumluluğun altına ‘gönüllü’ kisvesiyle giren Musa Özsoy, okullarda verdiği ‘etiket okuma’ konuşmalarında 4 adet sponsor kullanıyor: Bu sponsorların ‘karşılıksız sponsorluk desteği’ olduğunu belirten sözde Gıda Dedektifi, bu tanımla ne demek istediği konusunda herhangi bir dipnot da yazmamış.

Sonradan sitesinde para karşılığı yaptığı özel ürün incelemelerine bakıldığında, bu sponsor firmaların ürünleri pat diye karşımıza çıkıyor…

YURTTAŞ GAZETECİLİĞİNİ DEDEKTİFLİĞE ÇEVİRDİ

Musa Özsoy, son dönemde sosyal medyada yayınlanan gıda terörü videolarını da lehine kullanmayı bildi. Birkaç ihlal ve kötü örnek yayınladıktan sonra kalabalık takipçi listesinden gelmeye başlayan görüntüleri ‘ihbar’ adı altında yayınlayarak ‘dedektif’ iddiasını güçlendirmek istedi. Ancak yaptığı şey, yurttaş gazeteciliğinden (crowdsourcing) istifade etmekten başka bir şey değildi.

ETİKETLERİ CÜMLELER KURARAK OKUMAK

Peki nedir bu Gıda Dedektifi’nin alametifarikası?

Etiket okumak…

Videolarında ve sitesinde gördüğümüz şey, paketli ürünlerin ‘içindekiler’ kısmını, süslü kelimelerle uzun cümleler içinde kullanarak okumak…

Karmin, monosodyum glutamat, palm yağı gibi katkı maddelerinin ne olduğunu, Google’da ve/veya kitaplarda olmayan bir anlamda açıkladığına ise rastlayamadık.

Üstüne üstlük, bu katkı maddelerini, ürün incelemelerinin ‘sponsorlu’ olup olmadığına göre büyük bir ustalıkla kullanıyor Gıda Dedektifi, nasıl mı…

Örneğin Gam Arabik… 17 Ağustos 2020 tarihinde bir firmayı, ayçekirdeğinde bu katkıyı kullandığı için eleştiriyor…

23 Mayıs 2023’e gelindiğinde ise başka bir markanın ‘çikolata kaplı çilek’ ürünü için ‘sponsorlu incemele’ yapan Gıda Dedektifi, gam arabikten söz etmiş olmak için cümle içinde kullanıyor. (Gam Arabik, Arap Zamkı adıyla da bilinen bir kıvam artırıcı ve AB tarafından verilen kodu E414. Doğal olduğu için daha az zararlı kabul ediliyor)

Tüketicileri ve bilhassa anne babaları zayıf noktalarından yakalamayı başardıktan sonra ‘gönüllü’ rolünü ustalıkla oynayan sözde Gıda Dedektifi ‘nin tamamen işi paraya döktüğü görülüyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.