enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2256
EURO
37,0589
ALTIN
2.971,23
BIST
8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
19°C
Bursa
19°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C
Advert

OECD’den eğitim raporu: Türkiye 40 ülke arasında 38. sırada

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayımladığı yeni rapora göre, Türkiye üst orta eğitim (lise) harcamalarında 40 ülke arasında 38. sırada. Cumhuriyet’e konuşan eğitimci Nurcan Korkmaz, “Kamusal eğitimde yük velinin sırtına yükleniyor” dedi.

OECD’den eğitim raporu: Türkiye 40 ülke arasında 38. sırada
15.09.2023 05:09
31
A+
A-

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Genel Merkez Bütçesi içindeki oranı 2023 bütçe planlamasında yüzde 9.64’e gerilerken, milli gelirdeki oranı ise yüzde 2.3’te kaldı.

MEB’in bütçesinin durumu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yeni yayımladığı rapora da yansıdı ve Türkiye üst orta eğitim (lise) harcamasında rapordaki 40 ülke arasında 38. sırada yer aldı.

OECD ortalamasına göre öğrenci başı harcama 11 bin 400 dolarken, Türkiye bu ortalamanın çok gerisinde kaldı. Türkiye, Kolombiya ve Meksika’nın yıllık harcaması 5 bin doların altında gösterilirken Lüksemburg’un öğrenci başına 25 bin dolar harcaması dikkat çekti.

‘EN DÜŞÜK BÜTÇE’

Raporu Cumhuriyet’e değerlendiren eğitimci Nurcan Korkmaz, “En düşük bütçe eğitimin. Kamusal eğitime gerekli yatırım yapılmıyor. Çünkü bakanlık bütçesinin en büyük kesimini personel giderlerine aktarıyor. Dolayısıyla kamusal eğitimde yük velinin sırtına yükleniyor” dedi.

Eğitim yatırımlarının yüzde 80 ila 90 arasında veliler tarafından karşılandığını aktaran Korkmaz, “Bu raporda Türkiye en son sıralardayken, başka bir araştırmada ‘velilerin eğitime en fazla harcama yapan ülkelerden biri’ olarak gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

Korkmaz, “Milli eğitim sistemimiz ucuz işçi yetiştirmek ve dinci bir müfredat üzerine kurulu. Haliyle bu rapordaki sonuca şaşırmamak gerekir” diye konuştu.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.