DOLAR
32,2183
EURO
34,6565
ALTIN
2.392,60
BIST
10.216,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
19°C

‘Ölüm gemisi’ İzmir’e geliyor: Aliağa’da asbest tehlikesi

‘Ölüm gemisi’ İzmir’e geliyor: Aliağa’da asbest tehlikesi
Advert
27.12.2023 13:37
88
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

‘Ölüm gemisi’ İzmir’e geliyor: Aliağa’da asbest tehlikesi Fransız “Raymond Croze” adlı kablo döşeme gemisinin söküm işlemi için yola çıktığı ve yarın İzmir Aliağa’ya ulaşacağı savunuldu. Asbest tehlikesine dikkat çeken uzmanlar, “Avrupa bunları sökmüyor. Başta çalışan işçiler olmak üzere büyük risk var” dedi.

‘Ölüm gemisi’ İzmir’e geliyor: Aliağa’da asbest tehlikesi

‘Ölüm gemisi’ İzmir’e geliyor: Aliağa’da asbest tehlikesi

GÜNDEM – ‘Ölüm gemisi’ İzmir’e geliyor: Aliağa’da asbest tehlikesi Uzun vadede kansere yol açan asbest başta olmak üzere birçok tehlikeli atık maddeyi içinde barındıran gemilerin sökümünün yapıldığı İzmir Aliağa’daki tesise yeni bir “ölüm gemisi” daha geliyor. Geçen yıl Brezilya donanmasına ait “NAe São Paulo” adlı savaş gemisi Aliağa’ya getirilerek söküm işlemi yapılmak istenmiş ancak tepkilerin ardından söz konusu işlemden vazgeçilmişti. İddiaya göre Fransız “Raymond Croze” adlı kablo döşeme gemisi 18 Aralık’ta Toulon Limanı’ndan ayrıldı. “Sea Vanquish” römorkörünün getirdiği geminin yarın tesise ulaşacağı düşünülüyor.

Bu geminin tehlikeli madde envanter raporunda boya numunesi bulunmadığı ifade edilirken gemide 50-100 ton arasında asbest barındırdığı düşünülüyor.

Uzmanlar konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuştu. Tehlikeli Gemi Sökümü Önleme Girişimi Sözcüsü Kimya Mühendisi Ertuğrul Barka gemi söküm işlemlerinde yalnızca asbest değil birçok tehlikeli kimsayasal madde bulunduğunu ifade etti. Barka, “Gemi sökümünde asbest bu tehlikeli atıklardan yalnızca bir tanesi. Bu gemiler her türlü tehlikeli atığı taşıyorlar. Toksik ve kanserojen etkiye sahip polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), karbon, hidrojen ve klor atomlarından oluşan poliklorlu Bifeniller (PCB), furanlar, dioksinler, ağır metaller, ağır yağlar, tribütültinler (TBT) başta olmak üzere birçok tehlikeli madde içeriyor. Asbest bu tehlikeli maddelerden yalnızca biri. Tehlikenin yalnızca asbestle sınırlı kaldığını düşünürsek asbesti ayrıştırılmış ancak diğer tüm tehlikeli maddeleri içeren gemiler getirilip sökülebilir hale geliyor” dedi.

‘AVRUPA SÖKMÜYOR’

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı ve Halk Sağlığı uzmanı Dr. Tuğrul Şahbaz ise Aliağa’da birçok zararlı madde içeren geminin söküldüğünü ve bu durumun halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu ifade etti. Şahbaz, “Sorun bir geminin gelip sökülmesi değil. Bu bölgede asbestli ya da asbest haricinde birçok zararlı maddelerin bulunduğu gemiler sökülüyor. Söküm işlemi çevreyi, halk ve işçi sağlığını olumsuz etkiliyor. Gemi sökümü tehlikesiz ve kârlı bir işlem olsaydı Avrupa ülkeleri onları kendisi yapardı. Kötü ve tehlikeli işleri bizim gibi ülkelere yaptırırlarken kendileri daha risksiz ve kâr oranı yüksek işleri yapıyorlar. Sırf bir endüstri yaratıyor ve para getiriyor diye bu tehlikeli işleri sorgusuz bir şekilde kabul etmek doğru değildir. Bu bizim geleceğimizi de olumsuz etkileyen bir durumdur” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİ SAĞLIĞI DA OLUMSUZ ETKİLENECEK’

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden Gökhan Turan söz konusu işlemlerin yalnızca çevreyi değil işçi sağlığını da olumsuz etkilediğine vurgu yaptı. Turan, “Asbest sökümü yapacak kişilerin bu alanda uzman olması gerekir. Tersanelerde durum ortadayken bir de böyle bir tehlikenin ortaya çıkması kabul edilebilir bir şey değil. Biz Avrupa’nın ve dünyanın çöplüğü değiliz. Bu durum ilerleyen yıllarda büyük sorunlara yol açabilir” dedi.

 

Kaynak: Cumhuriyet

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.