DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

OSB SİAD’ları Platformu’nun gündemi nitelikli eleman sorunu

OSB SİAD’ları Platformu’nun  gündemi nitelikli eleman sorunu
Advert
23.03.2018 15:56
259
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

OSB SİAD’ları Bursa Platformu’nun BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın da katılımıyla gerçekleştirdiği toplantıda ana gündem maddesi yine sanayideki nitelikli eleman sorunu oldu.

OSB SİAD’ları Bursa Platformu, kısa bir süre önce kurulmasına rağmen çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Yapılan toplantılarla sanayi bölgelerindeki sorunlar belirleniyor ve çözüm önerileri tartışılıyor. BTSO’da gerçekleştirilen toplantıda da sanayinin nitelikli personel sıkıntısının çözümü konusunda görüşler paylaşıldı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın ev sahipliğinde BTSO Hizmet Binası’nda düzenlenen toplantıya; OSB SİAD’ları Bursa Platformu ve BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, İşkur Bursa İl Müdürü Eren Türkmen, BTSO Yönetim Kurulu üyeleri İlker Duran ve Cüneyt Şener, platformu oluşturan DOSABSİAD, NOSAB, NİLSİAD, BARSİD, Yenice Islah OSB, HOSABSİAD, Kayapa Islah OSB, KSİAD, GÖRSİAD, ÇASİAD ve Uludağ OSB’nin başkan ve yöneticileri katıldı.

Advert

MESLEKİ EĞİTİM TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ

Ana gündem maddesinin, sanayinin nitelikli personel sıkıntısının çözümü adına ortak akılla yapılabilecek çalışmalar olduğu toplantının açılış konuşmasını yapan OSB SİAD’ları Bursa Platformu Başkanı Abdullah Bayrak, “Maalesef günümüzde gençler işsizlikten yakınıyorken, şirketler nitelikli çalışan bulamıyor. Eğitimli genç nüfusumuz her geçen yıl artmasına rağmen, sanayinin ihtiyacı olan kalifiye personel sıkıntısı bir türlü giderilemiyor. Bu noktada atılması gereken en önemli adım, mesleki ve teknik eğitimin önünün açılması olacaktır. Türk ekonomisinin geleceğini belirlemede ve Bursa olarak 2023 yılında hedeflediğimiz 75 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabilmek için mesleki eğitiminin geleceğinin, Türkiye’nin geleceği olduğunu görmemiz gerekiyor. Yeni neslin mesleki ve teknik eğitime yönelmesi için devlet nezdinde teşvikler getirilebilir. Aileler de çeşitli kanallar vasıtasıyla bu konuda bilinçlendirilebilir” dedi.

Toplantıda İşkur’un temel başlıklar aldında işverenlere yönelik hizmetlerini anlatan İl Müdürü Eren Türkmen de, “Bu temel başlıklardan bir tanesi aktif işgücü programlarımız. Kuruma kayıtlı işsizlerin eğitilmesi, yetiştirilmesi ve işgücü piyasasına entegre edilmesi ile ilgili faaliyetler. Bunlardan en temel olanı da mesleki eğitim kurslarımız. Bu kurslarımızla kuruma kayıtlı işsizleri işverenlerin arzu ettiği şekilde eğitilmesini amaçlıyoruz. Bir diğeri de 2010 yılından bu yana çok yoğun bir şekilde uyguladığımız işbaşı eğitim programları. Çalışanların işi fiili olarak yapması. Yani, bantta üretimde ise banta dahil olması, hizmet sektöründe ise oradaki ekibin içinde işi öğrenmesi ve ekibe katılması yöntemi. Bu hem gelişmiş hem de bizim gibi yükselen ekonomiye sahip ülkelerde yoğunlukla uygulanan bir sistem. Girişimcilik eğitim programlarımızla da, yeni girişimcilerin yetiştirilmesine destek oluyoruz. Geçen yıl bu alanda 3272 girişimci adayını yetiştirdik. Daha sonra da bu girişimci adayları KOSGEB’in hibe programlarına müracaat etti” diye konuştu.

“Bizim geleneksel hizmetimizin temeli, iş arayanlara işverenleri buluşturmak” diyen Türkmen şöyle devam etti:

“İşverenlerimizin doğru bireyi uzun süreli istihdam etmesi için birçok argümanımızı kullanıyoruz. Bu platformu oluşturan kurumların birlikteliğinde ortak bir web portalı oluşturulabilir belki. Bizim de buraya bir katkımız olacaksa kurum olarak hazırız. İşkur ile ilgili teşvikleri işverenler ve iş arayanlar orada görebilir. Bu bağlantıyı da sağlayabiliriz. Bu dijital pano üzerinde işverenlerin ilanları yer alabilir ve iş arayanlar da niteliğine göre başvurusunu yapabilir.”

MESLEK LİSELERİ TERCİH EDİLMİYOR

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, OSB SİAD’ları Platformu’nun çok isabetli bir adım olduğunu kaydederek, “Yaptığımız tüm çalışmalarda bizim de en fazla öne çıkarttığımız konuların başında işbirliği ve koordinasyon geliyor. Bugün sadece Bursa’da değil, Kocaeli’ye de gitseniz, İstanbul’a da sanayi bölgelerinin sorunları hemen hemen aynı. Bu tarz platformlar iyi uygulamaların yaygınlaşmasını sağlıyor. Şu anda meslek lisesindeki çocuğu nasıl daha iyi yetiştiririz diyoruz ama çocuklar meslek lisesine gitmiyor. Bunun en büyük sebebi de kamuoyu dediğimiz algı yönetimi. Çocuklar 24 saat boyunca öyle figürler seyrediyor ki; mühendislik, kapalı alanda çalışmak, makinelerle uğraşmak, bunlar çocuğa cazip gelmiyor. Öncelikle mesleki eğitimi cazip hale getirmemiz lazım” diye konuştu.

DOĞRU ALGI OLUŞTURULMALI

Her şeyden önce bu alanda cazibeyi ve farkındalığı artıracak, özellikle ailelerin çocuklarını mesleki okullara yönlendirecek algıyı oluşturmak gerektiğine işaret eden Başkan Burkay, “BTSO olarak bu konularda sizlere her türlü desteği vermeye hazırız. Bizlerin sanayi bölgelerinde mutlaka proje okullarımız olmalı” ifadelerini kullandı.

Toplantıda ayrıca, endüstrinin nitelikli çalışan eksikliğinin giderilmesi için organize sanayi bölgelerinin çalışanlar için belli sürelerde ve ihtiyaç duyulan alanlarda eğitimler verebileceği görüşü de belirtilirken, bu alanda günümüzdeki arz ve talep profilinin de çok iyi araştırılması gerektiği ifade edildi. Türkiye’nin önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde ihtiyacı olan işgücü profilinin şimdiden ölçülmesinin önemine işaret edilerek, yapılacak bu araştırmaların, ortaya konacak proje ve girişimler için kritik rol oynayacağı dile getirildi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.