DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Patron maaşın üstüne yattı

Patron maaşın üstüne yattı
Advert
11.06.2022 21:06
881
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Patron maaşın üstüne yattı Yıldızı AKP ile parlayan Yapı Merkezi İnşaat’ın; Tanzaya’ya götürdüğü işçilere dört aydır maaş vermediği öne sürüldü. İşçiler muhatap bulamıyor.

Patron maaşın üstüne yattı

Patron maaşın üstüne yattı

GÜNDEM – Patron maaşın üstüne yattı AKP döneminde Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü gibi büyük projelerle adını duyuran Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi’nin Tanzanya’da yapımı devam eden demiryolu projelerinde çalışan işçilerin maaşlarının verilmediği iddia edildi. Projelerde çalışmaları için Türkiye’den Tanzanya’ya götürülen işçiler sağlık, gıda gibi birçok haklarının gasbedildiğini söyledi.

Daha önce de benzer iddialarla gündeme gelen Yapı Merkezi’nin Darüsselam-Morogoro hattında çalışan Türkiyeli işçilere dört aydır maaş vermediği öne sürüldü. Sadece Türkiye’den götürülen iki bin kişilik ekibin bu problemlerle karşılaştığını aktaran işçiler, yerel ve taşeron çalışanların ise maaşlarının gününde yattığını belirtti. Morogoro-Makutupora hattındaki işçilerin de benzer şartlarda çalıştırıldığı bildirildi.

Sürekli fazla mesai yaptıklarını ve bunların da ücretini alamadıklarını belirten işçiler şöyle konuştu:

Advert

“Günde 11 saat, haftada yedi gün çalışıyoruz ve ayda 2 gün tatilimiz var. Bizimle net ücret üzerinden anlaşıldığı için sözleşmede fazla mesailerin maaşın içine dahil edildiği yazıyor ama insanlar ülke şartlarından dolayı imzalamak durumunda kalıyor.”

GÜVENLİK YOK

İşçiler, iş güvenliğinin de zayıf olduğunu ve yoğun güneşli günlerde bile sahada çalıştırıldıklarını söyledi. Türkiye’ye dönmek isteyenleri para kesintisiyle tehdit ettiklerini bildiren işçiler

“Yapı Merkezi yönetiminden kimse bu konuyla ilgili konuşmuyor, muhatap bulamıyoruz. Herkesin tek amacı biraz olsun para kazanabilmek. Kötü çalışma şartlarının yanında birde geç yatan maaşlar yüzünden insanların canına tak demiş durumda” dedi.

İşçiler kamp şartlarının da kötü olduğunu söyledi. Tanzanya’da sıtma vakalarının fazla olmasına rağmen şirketin sivrisinekler için ilaçlama yapmadığı belirtildi. Şantiyeye en yakın hastanenin 3 saatlik yol mesafesinde olduğunu aktaran işçiler revir şartlarının da kötü olduğunu dile getirdi. Sağlıklı yemek ve suya dahi erişimin zor olduğu aktarıldı. İşçiler;

“Yemeklerden böcek çıkıyor. Yemekhane şartları sağlıksız, düzenli ve sağlıklı beslenemiyoruz. Kampta içtiğimiz pet şişedeki sudan bile hastalık kapıyoruz” dedi.

Birgün

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.