DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

Patronların Malta vatandaşlığı tehlikeye girdi.

Patronların Malta vatandaşlığı tehlikeye girdi.
Advert
21.10.2020 18:31
455
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Patronların Malta vatandaşlığı tehlikeye girdi. Avrupa Birliği tarafından Kıbrıs ve Malta’ya karşı altın pasaport nedeniyle hukuki süreç başlatılıyor. Binlerce vatandaşlık tehlikeye girdi.

Patronların Malta vatandaşlığı tehlikeye girdi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkeler Kıbrıs ve Malta’nın ülkede belli bir meblağın üzerinde yatırım yapanlara vatandaşlık verilebilmesine olanak sağlayan uygulamanın AB yasaları ile çeliştiği gerekçesiyle iki ülke hakkında hukuki süreç başlattı.

Komisyon’dan yapılan açıklamada, “bu ülkelerle gerçek bir bağı olmayan kişilere yatırım veya belli bir miktar para karşılığında AB vatandaşlığı verilmesinin birlik vatandaşlığının özüne aykırı olduğu” vurgulandı. Komisyon, söz konusu uygulamanın tüm AB için bir güvenlik endişesi doğurduğuna dikkat çekti.

AB Komisyonu, söz konusu gerekçelerle iki ülke hakkında “anlaşmayı ihlal süreci” başlattı. İki ülkenin Komisyon’a yanıt vermek için iki ay süresi bulunuyor. Bu süre içerisinde endişelerin giderilememesi halinde Komisyon’un konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıma hakkı bulunuyor.

Advert

Avrupa Birliği Komisyonu, “altın pasaport” uygulamasının uzun süredir AB için bir tehlike teşkil ettiğini savunuyordu. Komisyon, Birlik vatandaşlığının doğası gereği bu tür uygulamaların tüm AB için sonuçları olduğu görüşünü savunuyor. Komisyon’dan yapılan açıklamada, “AB ülkesinde vatandaşlık alan bir kişi otomatik olarak birlik vatandaşı oluyor ve bundan doğan tüm haklardan da yaralanabiliyor” denildi. Schengen Bölgesi içinde seyahat özgürlüğü, yerel seçimlerde oy kullanma hakkı, oturma ve çalışma hakkı gibi hakların bunu kapsadığını belirten Komisyon, “altın pasaport” uygulamasının özellikle güvenlik, kara para aklama, vergi kaçakçılığı ve yolsuzluk konularında endişe yarattığına dikkat çekti.

Kıbrıs, yatırım karşılığı pasaport verilmesi uygulamasının önümüzdeki kasım ayında sonlandırılacağını açıklamıştı. Son 10 yılda çoğu Rus ve Çinli olan 3 bin 500 kişinin Kıbrıs vatandaşlığı aldığı tahmin ediliyor. Kıbrıs bunun için ülkede 2,5 milyon euro tutarında yatırım yapılmasını şart koşuyor.

Malta her yılın sonunda Resmi Gazetesi’nde ülkeden vatandaşlık alanların listesini yayımlıyor. 2018’in son günü de bu değişmedi. Malta’da her yıl belli sayıda yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesini sağlayan ve tam ismi Citizenship by Investment (Yatırım ile Vatandaşlık) olan programa girenlerin isimleri açıklanmıştı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.