DOLAR
32,2960
EURO
34,9966
ALTIN
2.452,87
BIST
10.157,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C

Reuters’a yetkililer sızdırdı: Bankalardan dolar operasyonu

Reuters’a yetkililer sızdırdı: Bankalardan dolar operasyonu
Advert
27.03.2022 14:24
1.086
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Reuters’a yetkililer sızdırdı: Bankalardan dolar operasyonu Reuters haber ajansının aktardığına göre; dövize sıkışan bankalar döviz toplamak için faiz oranlarını yükseltiyor.

Reuters’a yetkililer sızdırdı: Bankalardan dolar operasyonu

Reuters’a yetkililer sızdırdı: Bankalardan dolar operasyonu

EKONOMİ – Reuters’a yetkililer sızdırdı: Bankalardan dolar operasyonu Nisan sonuna kadar vadesi gelecek olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ödenecek ortalama yıllık faiz yüzde 76 olarak hesaplanırken, politika faizi ile baskılanan klasik TL mevduat faizin ortalaması yüzde 15.4’e kadar geriledi.

TL mevduat getirisi düşerken dolar mevduatın getirisi ise yükseliyor. Sözcü’nün Reuters’tan aktardığına göre, bankalar yabancı para mevduat toplamak için faiz oranlarını yükseltiyor. Kaynakların Reuters’a verdiği bilgiye göre, sektörde kurdaki son yükselişin başlamasından önce yüzde 0.50-1 bandında olan döviz mevduat faizleri yüzde 2-3 bandına kadar yükseldi. Bu yükseliş Merkez Bankası’nın banka ortalamalarını gösteren faiz istatistiklerine de yansıyor.

Merkez Bankası’nın yayınladığı haftalık faiz verilerine göre bankaların TL mevduat için uyguladıkları ortalama faiz oranı 18 Mart haftasında bir önceki haftaya göre, 24 baz puan azalışla yüzde 15.41 oldu. Buna karşın dolar mevduat faizinin ortalaması 7 baz puan artışla yüzde 0.86 ve Euro mevduat faizi 5 baz puan azalışla yüzde 0.33 oldu.

Advert

Merkez Bankası’nın seri faiz indirimlerini henüz başlatmadığı 17 Ağustos’ta (7 ay önce) ortalama TL mevduat faizi yüzde 18.1, dolar mevduat faizi yüzde 0.62, Euro mevduat faizi ise yüzde 0.22 seviyesindeydi. TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 35 baz puan artışla yüzde 20.69 oldu. Konut kredi faizleri 57 baz puan artışla yüzde 18.27, taşıt kredi faizleri 110 baz puan artışla yüzde 26.27 ve ihtiyaç kredi faizleri 21 baz puan artışla yüzde 29.20 olarak gerçekleşti.

“TL’Yİ TUTMA ÖNLEMLERİ İHTİYACI ARTIRIYOR”

Dövize ihtiyaç artarken, ülkeye yabancı yatırımcı girişinin olmaması da döviz sıkışıklığını tetikledi. Bankalar yabancı para mevduat toplamak için faiz oranlarını yükseltirken, Reuters’a bilgi veren bir bankacı, piyasadaki döviz sıkışıklığını teyit ederek,

“Kurdaki yükselişten dolayı ithalat maliyetleri yukarı gittikçe döviz ihtiyacı artıyor, şirketlerin dövize ihtiyacı olacak önümüzdeki dönemde. Merkez Bankası’nın kamuya satışı ve TL’yi tutma önlemleri ihtiyacı artırıyor” diye konuştu.

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1.46, altının gram satış fiyatı yüzde 1.41, dolar yüzde 0.47, Euro ise yüzde 0.18 değer kazandı. Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1.41 kazanımla 930 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1.38 artışla 6.246 liraya yükseldi. Geçen hafta sonu 1.508 lira olan çeyrek altının satış fiyatı da 1.536 liraya çıktı. Bu hafta ABD doları yüzde 0.47 değer kazanarak 14.84 liraya, Euro yüzde 0.18 artışla 16.29 liraya yükseldi. Yatırım fonları bu hafta yüzde 1.66 ve bireysel emeklilik fonları yüzde 1.13 değer kazandı.

Yeniçağ

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.