DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
20°C

Rüşvet alan 2 firmanın lisansı iptal edildi

Rüşvet alan 2 firmanın lisansı iptal edildi
Advert
02.02.2020 10:46
387
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Rüşvet alan 2 firmanın lisansı iptal edildi. TÜGEM Başkanı Akdoğan, değerleme şirketlerinin piyasa değeri 250 bin lira olan evleri, 250 bin dolar olarak gösterdiğini açıkladı. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Aydoğdu ise, usulsüzlük yapan firmaların lisansının iptal edildiğini söyledi.

Rüşvet alan 2 firmanın lisansı iptal edildi. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2019 yılının 19 Eylül’üne kadar geçen bir yıllık sürede 2 bin 611 yabancı yatırımcı, Türk vatandaşı oldu. Türk vatandaşı olan yatırımcıların aileleriyle birlikte sayısı 9 bin 962’ye ulaştı.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, 250 bin dolar değerinde konut alarak TC. vatandaşlığı almak isteyen yabancıların, değerleme şirketleri aracılığı ile devleti dolandırdığını iddia etti. Yabancıların TC. vatandaşı olabilmesi için bir milyon 500 bin lira değerinde bir konut alması gerekirken, 250 bin liraya bu hakkı satın aldıklarına dikkat çeken Hakan Akgün, şunları savundu:

“Normal piyasa değeri 100 bin dolar etmeyen evleri, değerleme şirketleri 250 bin doların üzerinde gösteriyor. Bu şekilde tapu harcı farkına razı olan yabancılar, değerleme usulsüzlüğü ile ucuz yolla vatandaş olabiliyor.” TÜGEM olarak bu tür usulsüzlüklerin peşini bırakmayacaklarını dile getiren Hakan Akdoğan, “Birçok ilde teşkilatlarımız var ve profesyonel emlak danışmanı üyelerimiz bu tür uygulamaları dernek merkezimize bildiriyorlar. Denetim kurulumuz konu hakkında araştırmalar yapıyor ve bu aksaklıkları ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşıyoruz. Bir kısmı için de sizler gibi medya kuruluşları ile paylaşıyoruz. Sonuçta gayrimenkul alımı ile vatandaşlık sürecinde alınacak tüm tedbirleri önemsiyor, derneğimiz olarak bu tür konuları da hassasiyet ile takip ediyoruz” dedi.

Usulsüz rapor düzenleyen değerleme şirketlerinin bu raporlar karşılığında ek ücret aldığını öne süren Hakan Akdoğan, “Bize bir yıl içinde yaklaşık 100 tane şikayet geldi. Yapmış olduğumuz araştırmada, bu şekilde raporlar hazırlayan iki değerleme firmasının tespit edildiği ve meslek birlikleri tarafından ihraç edilerek, lisanslarının iptal edildiğini de biliyoruz” dedi.

Bu usulsüzlüğün önüne geçmek için bir takım önerilerde bulunan TÜGEM Başkanı Akdoğan şöyle devam etti: “Değerleme şirketleri yapı denetimde olduğu gibi atama şekli ile belirlenebilir. Raporların kontrolü üst bir kurul tarafından gözden geçirilebilir. Ayrıca yabancılara satışta vatandaşlık hakkı kazanmak için alınmış gayrimenkullerin 3 yıllık satılamaz şerhi kalktıktan sonra bir önceki satıcının kendisine ve akrabalarına satış yapılmasının engellenerek göstermelik ve hileli satışların önüne geçilebilir.”

2 FİRMANIN LİSANSI İPTAL OLDU

Mart 2019 yılından bu yana yabancıya konut satışlarında Değerleme Raporlarının zorunlu hale getirildiğini vurgulayan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Aydoğdu, “Mart ayından bu yana bize gelen bazı şikayetleri değerlendirdik. 2 firmanın normalde değeri bir olan gayrimenkulü 3-4 kat değerli gösterdiğini tespit ettik. Bu firmaları birlik üyeliğinden çıkardık. Sermaye Piyasaları da değerleme uzmanlarının lisansını iptal etti.

Yine bazı firmalar hakkında şikayet var. Bu firmalar hakkında da disiplin soruşturması başlattık. Sonuçlanır sonuçlanmaz bu firmaları cumhuriyet savcılığına şikayet edeceğiz” dedi. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin kanunla kurulmuş yasal bir meslek birliği olduğuna dikkat çeken Ercan Aydoğdu, değerleme uzmanı olarak çalışabilmek için bu birliğe üye olma zorunluluğuna dikkat çekti. TDUB olarak yabancılara yapılacak satışlarda herhangi bir usulsüzlüğe yol vermeyeceklerini belirten TDUB Başkanı Aydoğdu, usulsüzlük yapan firmaları sektörden azledeceklerini söyledi.

DEĞERLEME UZMANLARI RÜŞVET ALIYOR

Piyasada yapılan usulsüzlükleri anlatan değerleme uzmanları, sorunun kaynağı olarak müteahhitleri işaret ediyor. Gayrimenkul sektöründe büyük bir durgunluk olduğunu ve büyük müteahhitlerin bu yolla yabancılara satış yaparak sektöre hareketlilik katmak istediklerini belirten değerleme uzmanları şöyle konuştu: “Aslında bu olanlar meslek adına utanç verici, değerleme uzmanları müteahhitlerin isteği üzerine onların belirlediği rakamları rapora yazıyor ve karşılığında rüşvet alıyor. Biliyorsunuz gayrimenkul sektörü birkaç yıldır büyük bir durgunluk yaşıyor ve çoğu firma iflas etti. Büyük firmalar da yaşanan bu durgunluğu delmek için bu tarz yolsuzluklara başvuruyor. Burada her kesim kazanıyor, yabancı daha ucuza bu işi hallettiği için memnun kalıyor, müteahhit binayı sattığı için memnun, usulsüzlük yapan değerleme uzmanı rüşvet aldığı için memnun. Ancak Değerleme Uzmanları Birliği bu konuda göz açtırmıyor. Lisans iptalleri söz konusu, bu durum bir daha bu meslekte yoksun demek.”

Usulsüzlüğün sadece yabancıya konut satışlarında değil, lüks konut satışlarının çoğunda olduğuna işaret eden değerleme uzmanları, “Örneğin varlıklı bir adam gidiyor 3 milyon liraya bir konut alıyor.

Tapuda satış bedeli yazan bir kutucuk var, bunu yazdırırken memurların gözü önünde fiyatı yarıya düşürüyor. Şimdi devlet hassasiyetini burada göstermeli, varlıklı insan bu kadar büyük bir vergiyi kaçırırken, maaşı 3-4 bin lira olan dar gelirli vatandaşın 50 lirasına göz dikiyor.

Aslında adaleti her kesime yayıp, devlet denetim mekanizmasını çok güçlü bir şekilde ortaya koyarsa, bu tür usulsüzlüklerin önüne geçmiş olur” diyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.