DOLAR
33,0952
EURO
36,2879
ALTIN
2.618,83
BIST
11.134,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
36°C
Bursa
36°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
36°C
Cumartesi Az Bulutlu
35°C
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
33°C
Advert
Advert

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Raporu Hakkında Basın Açıklaması

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Raporu Hakkında Basın Açıklaması
Advert Advert
13.03.2018 12:53
368
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakikaTürkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu, medyadaki tartışmalara ışık tutmak adına başladığı çalışmalar sonucunda ortaya koyduğu “Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) Sağlığa Etkileri” başlıklı raporu, bugün Bakanlığın internet sitesinde yayınlamıştır.   Raporun, daha önce medyada yer bulan ve Sağlık Bakanlığı Raporu olduğu iddia edilen dokümanla herhangi bir ilgisinin olmaması memnuniyet verici bir gelişme olarak karşılanmıştır. Bilim insanlarının mevcut bilimsel bulgular çerçevesinde düzenledikleri bu raporda Derneğimizin yıllardır savunmakta olduğu gerçeklerin yer alması, Bakanlığın 2011 yılında yayınlamış olduğu önceki rapor gibi kamuoyu nezdinde haklılığımızı bir kez daha ortaya koymuştur. Raporda yer aldığı üzere sofra şekeri, çay şekeri, pancar şekeri olarak anılan sakkarozun da, nişasta bazlı şekerlerin de benzer oranlarda fruktoz ve glikozdan oluştuğu, her ortamda dile getirmiş olduğumuz bir gerçektir. Raporda şekerlerin bu yapı taşlarının insan vücudundaki etkilerine değinilmiş, fruktoz ve glikozun kaynakları birbirinden ayrılmamıştır. Bu yaklaşım Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA’nın raporda da değinilen bilimsel yaklaşımları ile aynıdır. Neticede her zaman söylediğimiz gibi, beslenme ve sağlık bakımından şekerlerin kaynağı değil tüketim miktarı önem arz etmektedir. Şeker, aşırıya kaçılmadığı sürece vücudun enerji ihtiyacını karşılayan önemli bir gıda bileşeni olarak beslenmemizde yer almaktadır. Bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, tüm gıda bileşenlerini kapsayan dengeli bir beslenme tarzını benimsemek yanında hareketli bir yaşam sürdürmek, uzun yıllar sağlıklı kalmak için dikkat edilmesi gereken en önemli kıstaslardandır. Bilimsel gerçekleri temel alarak, popülizme yönelmeden araştırmalarını neticelendiren Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulundaki değerli akademisyenlere toplumu doğru bilgilendirme yönündeki hassasiyetlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.
Advert Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.